Ale czy te 40 mV jest Ok ?
Myślę, że tak. Jeśli w głośnikach nie słychać uciążliwego brumienia to nie ma co się martwić

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ale czy te 40 mV jest Ok ?
Powstałe napięcie DC na wyjściu jest skutkiem niewielkiej niestmetrii napięcia zasilającego, co powoduje pojawienie się składowej stałej.
Wydaje mi się , że górną, dopuszczalną wartość ktoś podawał na poziomie 100 mV.
w końcówce TIPY oraz rezystory emiterowe 0.1ohm'a
czy jest sens podłączać uniego do amplitunera bez preout ale przez dzielnik napięcia?
Ma ktoś pomysł który element mógł paść w zabezpieczeniach?? Brumi mój UNI i jest pyknięcie w głośnikach..... no i nie ma opóźnionego załączania głosników ....http://www.ploter.lutuje.se/ftp/Uniamp.AVI
Zamieniłem te rezystorki emiterowe na dedykowane do TIPów 0,47ohm'a i jak je szybko założyłem tak jeszcze szybciej wróciłem do tych co miałem 0,1ohm'a
Dźwięk stał się po tej zamianie jakiś dziwnie mułowaty, gdzieś wcieło dynamikę, to tylko u mnie tak czy ktoś już miał podobne spostrzeżenia ??
Najczesciej pada MPSA42.
żyję..... ![]() ![]() ![]() | ![]() |
Czy oprócz niego mogło się coś uszkodzić ??
Przed lutowaniem rozladuj kondensatory zasilacza!
Tak, bo masz dwa problemy. Jesli uni od razu sie zalacza i brumi to uszkodzony jest mpsa42, po jego wylutowaniu wzmacniacz sie nie wlaczy. Po wlutowaniu nowego i tak sie nie wlaczy bo piszesz ze nie ma 12V na DZ1 a to napiecie za posrednictwem MPSA42 uruchamia koncowki. Jednak widze ze te twoje pomiary nie wiele sa warte wiec wylutuj MPSA42 wlacz wzmacniacz i zmierz jeszcze raz czy wystepuje napiecie na DZ1. A najlepiej wlutuj nowego MPSA i bez pomiarow bedziesz slyszal czy sie zalaczy. Mozliwe tez ze padla ta zenerka wtedy ma zwarcie dlatego nie ma na niej napiecia.