• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Nie wiem czy warto czas tracić na wytrawianie skoro gotowe PCB jest bardzo tanie. Spytaj się autora projektu, może coś jeszcze zostało.

Wygląda na to że drugi z zamówienia ostatniego też ruszył od razu, inne zamówienie i tu już na wyjściu na jednym ~10mV a na drugim ~13mV

Irek ostatnio nawet ma emaile nie odpisuje. Także daj mu trochę czasu. A zaciski krzywo bo mają trzymać kable,a nie stać i pozować.
Mam pytanie co to za śrubki do końcowych tranzystorów? Znajdy czy kupiłeś gdzieś ?

Coś tam potrzebowałem i ostatnio wszystkie śrubki i nakrętki biorę z nierdzewki od jednego użytkownika /sklepu z allegro, jak ktoś będzie chciał to podam przykładowe. Myślałem że będą za długie a w sam raz są.
Pcb tak długo leżały że się zrobiły lekkie łódki, ns foto tego tak nie widać

Uni 1.0 uruchomiony:D , zajęło mi trochę... w środę płytkę wytrawiłem. Lewy kanał 2,5mV, prawy 7mV, trochę dużo ale nic nie parowałem, dawałem jak leciało. Sprawdzałem czy sprawne tylko. Teraz jeszcze zostało złożyć 2 płytki V2, które Irek mi przysłał. Na prawdę świetny wzmacniacz, czuć, że ma kontrole nad głośnikiem, nie to co kostka TDA:flapper:

Kondensatory na przewodach?? Rezystancja tych przewodow jest porownywalna z rezystancja szeregowa kondensatorow (ESR), psujesz tymi przewodami parametry kondensatorow!!

Kondensatory na przewodach?? Rezystancja tych przewodow jest porownywalna z rezystancja szeregowa kondensatorow (ESR), psujesz tymi przewodami parametry kondensatorow!!

Tak przy okazji zapytam. Mam zamiar zastosować belkę do mocowania tranzystorów w UniAmp v2 i także chciałem umieścić kondensatory poza płytką (podwieszone nad płytką) na przewodach. Może nie tak długich jak na powyższych zdjęciach ale tak z 6 cm przewodu pewnie wyjdzie. Myślałem raczej o przewodach dużo grubszych, maksymalnych jakie wejdą w otwory kondensatorów. Czy takie połączenie będzie wystarczające?

A mozesz powiedziec po co chcesz tak zrobic? Bo ja nie widze w tym zadnego sensu. Tylko niepotrzebnie utrudniasz sobie robote.

Czekałem na taką odpowiedź :-) W sumie racja, gdyby istniała taka konieczność to wziął byś to pod uwagę w swoim projekcie. Zawsze troszkę roboczogodzin do przodu.

No to mam problem, zamówiłem inne niż powinny być i nie pasują mi średnicą. Postaram się tam jakoś je wcisnąć. BTW Kiedy mam podłączone kolumny Heco interior reflex(4 omy), gra głośno i włącza mi się zabezpieczenie prądowe, kiedy mam podpięte 6 omowe, wszystko jest normalnie i gra dalej. Przyczyna to błąd w montażu czy coś innego?

Ostatnia edycja:
Powrót