• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Witam. Czy ktoś sie orientuje kiedy będzie można kupić uniampa w "pełnym pakiecie"(z obudową, zdalnym sterowaniem i innymi "bajerami...")? Jaki będzie jego przewidywany koszt?

No to zaczynamy:D Na szczęscie nic nie wybuchło:)
Napięcie na emiterowym ciągle rosło, pololutku (jakos 0,1mV na sekundę), z minutę siedziałem i nie zatrzymało się, musiałem skręcać potkiem ciągle.
Druga sprawa - pełne napięcie zasilania na wyjscu glośnikowym - 35V.
Od czego zacząć sprawdzanie?

Wiedziałem, że o czymś zapomniałem...
Nie no, żartuję, leży obok, jeszcze nie nagwintowałem:) ale przecież na te kilkadziesiąt sekund można spokojnie bez, trany były zimne, wszystko było ok - temperatura powietrza;)
Jak montowałem wzmacniacz janka to chyba z 5 min cichutko muzyki słuchałem zanim w ogóle trany zrobiły się letnie...:)

Jakieś rady co do w/w problemów?

Tanner,
coolombo napisał:
BC546 jest odpowiedzialny za kompensację prądu spoczynkowego. Powinien mieć dobry kontakt z radiatorem.
Ty nie masz radiatora, więc nie ma żadnej kompensacji i dlatego tak się dzieje.

Ale przecież 10 sekund po odpaleniu temperatura radiatora i wszystkich do niego przylegających elementów jest taka sama... Po minucie NIE GRANIA jest pewnie identycznie... Ok, zrobię z radiatorem, ale wątpię, że rozwiąże to problem ze stałym na wyjściu... co z tym zrobić?

Tanner, wywal emiterowe i przepal wszystkie luty jeszcze raz, wez w reke obazek PCB i patrz czy przyadkiem nie zlales ze soba 2 punktow.
musi byc gdzies blad...

mIKI, dzięki:) przlutowałem wszystko, 19,2mV na lewym i 22,3mV na prawym - jeszcze przed regulacją spoczynkowego, wyreguluje z radiatorem:D

Super :) A ja dalej nie mam radiatora :/

[ Dodano: 2008-08-12, 20:10 ]
Chciałem jeszcze dodać, że byłem dzisiaj u Mariusza na pierwszych odsłuchach Uniampa i po prostu to, co usłyszałem to poezja smaku, aromatu i dźwięku :) Jeszcze gdyby były trochę lepsze kolumny, to więcej mógłbym napisać, ale i tak jest genialnie :)

Bekcs eKm jesli pytasz o kondensatory do uniampa to zadne z tych co pokazales.
Kup jakiekolwiek 10000uF/50V byle firmowe o srednicy 30mm w wyprowadzeniami snap-in (takie krotkie rozstaw 10mm). Z dobrych i tanich to sa Jamicony i Samwha (byly samsung).

cudny90 Hehe :) Będą porządne kolumny (sam nawet wiesz jakie) :) Te moje tzw. " pierdzi bąki " były dla testów :) Tak, czy tak swoje już wysłużyły...

Ja włączyłem na 30 sekund około, żeby zobaczyć czy w ogóle gra. Puściłem mp3 z kompa bo było bliżej - normalnie nie poznałem utworu, zupełnie nowa muzyka! Nie mogę sie doczekac prawdziwego odsluchu ;)

tak delikatnie slucham sobie uni.
slucham, slucham i co moge powiedziec. gra dobrze, poprawinie calkiem przyjemnie.
na pewno ma wiecej basu niz symek. ale czy lepszego - ciezko powiedziec.
na pewno i na 100% srednica jest slabasza. miej zywa i szczegolowa, jakby z miejsza rozdzielczoscia. sluchajac np myslovitz brakuje tez jakby najwyzszej gory, Katie Melua tez jakby spiera plycej, bardziej matowo.
niby wszystkie szcegoly i smaczki sa ale nie tak wyrazne.
im glosniej gra tym lepiej i zywiej.

na pewno w klubowych klimatach, drumach itp wypada lepiej przez glebszy, rozciagniety bas

poki co sygnal prosto z CD i kompa (flack)
pozniej wepne lapowy przedwzmacniacz.

Ludzie, pomóżcie :)

Dzisiaj próbowałem odpalić UNI ...

Po podłączeniu wszystkiego tak jak ma być ( trafa przez rezystor uruchomieniowy 22R 5W) włączam trafo do gniazdka ...

I co widzę? Nic ... Tzn: nic się nie grzeje, wszystko zimne, na emiterowych 0,00000V i ani 0,0000000000001 więcej :P Kręcenie potkami nic nie daje ..

No dobra - myślę sobie - porozgrzewam luty ..

Właśnie porozgrzewałem wszystkie luty, wszystkie wyglądają idealnie, nie ma żadnego zwarcia - sprawdzałem.

Podłączam - to samo ... Na kondach głównych dzieją się cuda, bo na jednym jest 19V, a na drugim 1,8V :|

Może działa jakieś zabezpieczenie?

Co robić, gdzie posprawdzać napięcia i ile one mają wynosić - proszę Was :)

A po włączeniu odczekałeś ok. 5s aż zabezpieczenie załączy końcówki?

Sprawdź czy mostek jest dobrze przylutowany.

Trafo dobrze podpięte, mostek dobrze przylutowany ....

Normalne jest to, ze po rezystorze uruchomieniowym jest 10V??

moze mi ktos pomierzyc mostek ile V ma być na ktorych nozkach?

Powrót