• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

takie małe pytanie co do połączenia układu... czy zamiast wejścia na potencjometr można zastosować jakiś preamp?

a Ty osobiście jak masz połączony układ? jakiś preamp przed końcówką (lampa/półprzewodnik), czy taj jak zaprezentowane było to w schematach czyli potencjometr?

Koncowka nie wymaga wzmocnienia poprzedzajacego wiec przewidziany jest tylko potencjometr albo regulator barwy. Jak ktos chce sobie umilic dzwiek moze dodac lampe czy jakis stopien na fetach. W wolnej chwili na pewno pomysle o takich dodatkach.

irek napisał:
W wolnej chwili na pewno pomysle o takich dodatkach.
Irku,dokończ UNI (szkoda aby projekt tak dokładnie i precyzyjnie opracowanego wzmaka skończył(no tu Irek przeskoczył wszyskich projektując dosłownie wszystko co niezbedne do samodzielnego działania wzmaka)zywot na pulpicie kompa :cry: Sama koncówka mocy to dopiero naciągana połowa projektu.No qwa mać,pono prawdziwegio mężczyzne poznaje sie po tym jak konczy a nie zaczyna :razz: no bez urazy oczywista :lol:te lampowe dodatki mysle,ze mozna se odpuscic

No
mam na mysli to,ze Irek zaprojektował wszystko do Uni czyli czesc elektroniczna i mechaniczną(obudowę) i całkiem dobrze to sie prezentuje.

Witam.
Mam nadzieję, że takiego tematu nie było, czy UNIAMP nadaje się do samochodu? Czy ma szanse zagrać tak samo lub lepiej niż dobre wzmacniacze firmowe (Signat, które można kupić już za 3-4 stówy)? Potrzebna będzie przetwornica, się ją zaprojektuje, to oczywiste. Mi chodzi o inne informacje. Potrzebuję szybkiego, wzmacniacza, o mocy nie przekraczjącej 4x80...100W.

Wzmacniacze samochodowe przystosowane są do 2-4ohm, z uniampem nie będzie problemów typu za niskie napięcie zasilania? W tym temacie było napisane, że przy 4ohm zagra i może mieć 120W - a później co? Przekroczony zostanie maksymalny prąd tranzystorów? Poza tym przy 4ohm wzrosną zniekształcenia?

Wart grzechu, czy kupić jakiś używany wzmacniacz?

tom1eczek napisał:
Mam nadzieję, że takiego tematu nie było, czy UNIAMP nadaje się do samochodu?

Zalezy c orozumeisz pod tym pojeciem. Uklad jest ewidentnie zaprojektowany jako wzmacniacz domowy. Oczywiscie mozesz wykozystac sam schemat koncowki mocy i wstawic go do samochodu. Ale to tylko koncowka mocy a w samochodzie jest wazna przetwornica, filtry itd. Wzmacniaczy samochodowych zaprojektowalem juz sporo ale nadal jest to nieoplacalne, wiec kupuj uzywke i sie nie mecz.

Obudowe do uni ostatnio mocno mecze, moj obecny dostawca ciec laserowych dal ciala i wykroil mi blachy do paneli subow, nawet czolowki do uniampa ale glownego chassis zapomnial.. Teraz z jedna blacha to ja bede dlugo szukal taniego lasera.

Witam
Czy do jednego Trafa mogę podłaczyć dwa uniampy?? Wazne to jest dla mnie bo nie wiem czy zamowic 2 mniejsze czy 1 wieksze trafo

Dzieki tak myslałem tyle ze zastanawiało mnie czy tak mozna bo koncowki np holton podłacza sie do wspólnego zasilacza a tu każda ma własny zasilacz

gagus7 napisał:
Dzieki tak myslałem tyle ze zastanawiało mnie czy tak mozna bo koncowki np holton podłacza sie do wspólnego zasilacza a tu każda ma własny zasilacz
Można podłączyć 2 Uniampy. Jak trafo nie "zdechnie" to wszystko będzie w porządku.

Będzie dobrze, jeśli oczywiście kolega nie będzie próbował wycisnąć "siódmych" potów z końcówek.

ja miałem 150w do jednego uni, bez przesady , to tylko muzyka.
Przy 8R moc była prawie taka sama jak z 250w, różnica była tylko przy 4R, ale bardziej mierzalna niż słyszalna - odsłuchowo nie było żadnej.

Powrót