• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

irku jak będzie możliwość odkupienia to weź mnie opd uwagę ;) . Powiem wam jak sie spiszuje z szerokopasmowcem hehe :]

Na razie nie mialem problemow z symetria par npn,pnp. Wieksze problemy sa jak tranzystory wzmacniacza napieciowego czyli mje 340/350 sa z roznych partii albo od innych producentow. Bd139/140 tez by sie nadaly szczegolnie do tego tanszego na tipach. No ale zobaczymy jak z ich powtarzalnoscia. Z tego tez powodu piewsze prototypy spzredaje po kosztach zeby zobaczyc jak wygladaja statystyczne rozrzuty parametrow.
Co do dynamiki to trzeba by zmierzyc po prostu napiecie szumu na wyjsciu i odniesc do mocy maksymalnej. W paktyce to dosc trudny pomiar i wystarczy tu posluzyc sie uchem. Na efektywnych kolumnach wystarczy posluchac wkladajac ucho do glosnikow czy wzmak nie brumi i nie szumi za bardzo. Wzmocnienie nie jest duze bo 48x wiec szum jest slabo slyszalny a brumu osobiscie nie uslyszalem. Trzeba by sie zapytac Takero jak u niego to wyglada bo jakies kable doszly no i kolumny ma inne.
Kondensatory sa blisko radiatora ale tu juz nic nie mozna zrobic, Przy zalozonej szerokosci plytki nie dalo sie ich juz odsunac. I tak zrezygnowalem ze srednicy 35mm na rzecz 30mm ew 25mm w tanszych wersjach. Pewnie miedzy radiatorem a kondensatorami bede dawal kawalek preszpanu albo silikonowa uszczelke moze tez kondy na 105 stopni choc to podnosci niepotrzebnie koszta.
Zabezpieczenie DC jest oczywiscie w mocniejszej wersji bo jest tam przekaznik. Sa tez inne bajery, drozszy wzmak z zasady powinien miec wiecej bajerow. To tak jak z samochodami czym wyzsza klasa tym ma mocniejsze silniki i lepsze mozliwe wyposazenie. Nie da sie kupic duzego samochodu bez wyposazenia i z malym silnikiem. Ten wzmacniacz mialbys najtansza stereofoniczna propozycja i w zasadzie mialbys tylko pod tanie darlingtony. A ze bez problemu weszly jeszcze sterujace to mozna zastosowac tez i wysokiej klasy toshiby.
Sam uklad symetryczny nie jest niczym niezwyklym, stosuje go Krell w swoich wzmakach wysokiej klasy ale tez i kazdy producent wzmacniaczy samochodowych jak carpower, magnat czy nawet alphard. Nie z powodu wysokiej klasy dzwieku a tylko dlatego ze ten tym wzmacniacz wlacza i wylacza sie bez stuku w glosniku.

irek, jesli interesowalyby Cie dokladne pomiary tego wzmaka to mysle ze moglbym takowe zorganizowac . w Instytucie Akustyki posiadamy Audio Precision System Two Cascade. jedyne ograniczenie to czas - pomiary moznaby zrobic dopiero po sesji, w okolicach poczatku marca najwczesniej

irek napisał:
Trzeba by sie zapytac Takero jak u niego to wyglada bo jakies kable doszly no i kolumny ma inne.
dokładny test wykonam w nocy , ale póki co maprawde nie widze problemów związanych z szumami czy brumieniem :)

jesli ten system kresli fajne wykresiki to czemu nie. Znieksztalcenia w funckji mocy by mnie interesowaly, szumy i dynamika tez no i jakies pasmo i damping factor. Jak bedzie taka mozliwosc to sie zgadamy. W sumie to mozna tez sprobowac do AVT na pomiary podrzucic.

irek, wszytsko co napisales mozna zmierzyc, takze harmoniczne i jeszcze duzo innych parametrow. poszukam gdzies instrukcji to dam znac co dokladnie mozemy uzyskac.

Irku wzmacniacz który ja mam dostać mogę dać do testów dla DJ Robo, obaj chodzimy na Politechnike jednak on na elektronike:). Zaoszczędzi Ci to pracy.

dj_zibi, moznaby tak faktycznie zrobic, choc... chyba tez bylbym zainteresowany nabyciem u Irka tego wzmaka ) puki jeszcze nie jest w hajendowej cenie:D
no ale zawsze mozesz zibi ze mna skoczyc zrobic pomiary:)

chlopaki to moze od razu syma pomierzycie?;] \
Zibi masz jakiegos wypasionego na stanie?:)

no to widze ze zebralo nam sie troche sprzetu i ludzi:) z pomierzeniem tego wszystkiego nie bedzie problemu, tylko jak mowilem, dopiero na poczatku nowego semestru, bo w czasie sesji nic sie nie da na uczelni zalatwic. bprzem, dj_zibi, dogadamy sie co do szczegolow, moze jeszcze Mkul'a da sie zaprosic i bedziemy mieli spota na PWR:)

haha no widze, ze cala ekipa z PWr na pomiary bedzie zmierzac. Ja jestem na 3 roku elektroniki, oczywiscie na PWr i tez jestem zainteresowany tym potoworem. pozdrawiam wszystkich!
Jutro ide na pomiary wzmaniacza w ramach projektu (4x2N3773), ale to tylko standardowe, moc, znieksztalcenia, pasmo...

No wiadomo ze w sesji nie da rady, 5 egzaminow / tydzien mowi samo za siebie ;-)
Jak juz nadejdzie odpowiedni czas to daj znac albo na pm albo gg: 1454760

Witam panów ;) sory za ooftop ;) tez jestem akytualnie na PWRce .. więc jeśli by sie szykował jakis spocik to chętnie bym sie na niego pisał ;)

ladnie ladnie, nie dopiero teraz widac ile ludzi we wrocku z forum:) skoro jest nas tyle to obowiazkowo trzeba bedzie spota zrobic. tylko raczej po sesji:) a co do pomiarow, to jednorazowo nie bedzie moglo byc wiecej niz 3 osoby niestety, ale sperzetu do zmierzenia zapowiada sie tyle , ze pomiary zrobimy w kilku ratach , wiec kazdy zainteresowany sie zalapie:)

A tak wogole jest mozliwosc otrzymania schemaciku aby w tajemnicy, w piwnicy przetestowac ten wspanialy twor irka ?

Z tego co sie dowiedziałem irek narazie nie stworzył takowej dokumentacji "dla ludu" wiec jeszcze troche przyjdzie nam poczekać ;)

Powrót