• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Ja juz Uniampa mam i gra.

Trafo 2x21vac 160 W, obok lezy 2x36vac 250va toroid.Trza odwinac o ten 1-2 v.

Porownanie mam tylko do unitry w tej chwili,wiec bez sensu porownanie ale niech bedzie...

-Uniamp ma wysokie tony w przeciwienstwie do unitry.
-Lepsza kontrola na niskich tonach ale mniej basu-w unitrze byl korektor ,i choc na 0 bas ustawiony był to i tak go wiecej było.
-Srednie i wysokie tony sa wyrazne i szczegółowe-slychac jednak duzo wiecej chocby sluchajac metallica.

Dziekuje.

[ Dodano: 2007-04-13, 23:07 ]
Powiedzcie jeszcze ,co myslicie o tym zeby podpiac trafko 2x36vac ,jalowo (mierzone).
Wychodzi na to ze na kondach bedzie ~ 50,5 V ... w sieci mam teraz 232-236v wiec wyszlo by 51,5v ;) , wytrzymaja kondy? niebedzie to zaduzo dla wzmaka?

irek pow. kiedy dasz dokumentacje tak mniej więcej bedzie w tym roku :twisted: bo nie ma nic nowego na diy do składania a znasz ten wzmak SC480 pow lepsze to od symka bo nikt tego nie umie porównać

WTF? jakies krotkofalowki kur.... mi lapie !

[ Dodano: 2007-04-22, 22:30 ]
DZISIAJ ZNOWU!Co zrobic zeby wzmocnic ten sygnal? slychac dosc cicho... chce wiedziec kto i oczym mowi!

o tej samej porze..co wczoraj...

[ Dodano: 2007-04-22, 22:45 ]
dodam ze slychac to tylko na jednym kanale.

Tasior, nie obraź sie ale Ty to "psujok" jesteś chyba.Może mniej energii a więcej rozsądku?Tak na spokojnie...zara mnie chyba opiepszy ale nie o to mi biega :neutral:

Pewnie trafo masz zepsute :)
Z tego co sie nasluchalem to byc nawet metalowa kulke zepsol :)

Trafo 2x21V to nawet do TDA jest za kiepskie i nie gwarantuje ze UniAmp bedzie dzialal przy tak niskim napieciu.

co ja zepsulem ? :|

pozatym jak niechce ogromnej mocy to dalem mniejsze trafo...
i nie tylko ja takie daje.
Pozatym wzmak sie duzo mniej grzeje (mowie o GC).

Lezy trafo 2x36vac 250 va ale zaduzo napiecia,a tak jest owiniete ta folia ze bym musial szlifiera ja rozciac zeby nei zajelo mi to pol dnia :mrgreen:

Irku ,te 2x36vac bedzie zaduzo prawda? trzeba by odwinac te pare zwoi,albo wymienic kondy na 63v? Czy tranzystory wytrzymuja takie napiecia?

Pozdrawiam

tranzystory to wytrzymaja +-115V ale pierwsze rozleca sie elektrolity i mkt choc te ciezko uszkodzic.

Musisz podlaczyc to trafo do jakiegos nieobciazonego zasilacza i jak na kondech bedzie mniej niz +-50V to sie nada. Ja mam trafo 2x35V i na elektrolitach jest jakies +-45V wiec mysle ze 2x36V to nie problem. Problemy sie pojawiaja jak mieszkasz blisko transformatora energetycznego i masz w gniazdku 245V.

Co do obioru radia to trzeba najpierw ustalic czy sciaga przez kable sygnalowe czy przez zasilanie. Jak bedzie radyjko grac to odlacz przewody sygnalowe i posluchaj czy przestalo. Jesli nie to trzeba pobawic sie zasilaniem na poczatek 220nF 275V AC na pierwotne trafa a na wtorne 2x470nF/100V.

OK.
Zaraz zmierze ile V mam w gniazdku ale mierzylem niedawno (wieczorem) i bylo cos 232-238v.
Trafo tez pomierze i dam znac co i jak.

Dzieki.

[ Dodano: 2007-05-04, 16:36 ]
co do stacji transformatorowej... jest obok w bloku haha :mrgreen:

Miałem ostatnio okazje być u Tasiora i słyszałem tych krótkofalowców :) Co do samego wzmaka to wykonanie eleganckie, sama końcówka ma moc w sobie.

hallo ... juz druga sesja sie zbliza a obiecanych testow nikt nie przedstawil... cos chyba nie wypadly pomyslnie

irek, to kiedy można się spodziewać publikacji UniAmp`a w jakims magazynie ?? bo chyba predzej nam go nie pokazesz...

Powrót