• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

oj chyba coś nie tęgo bo cisza jak w grobowcu rodzinnym prędzej skończę moje dwa stare projekty niż bądzie ten ampek :mrgreen:

Pytanko: ile Ω impedancji obciążenia standardowo obsługuje UNIAmp 150W na zasilaniu ą50V? 8 troche za małe zasilanie sie wydaje, 4 troche za duzo.

powienien 4ohm spokojnie obsluzyc. tylko ze UKA dal mu takie zasilanie (w spoczynku 51V) i ma ok 120W/4ohm

Pawel S. napisał:
powienien 4ohm spokojnie obsluzyc. tylko ze UKA dal mu takie zasilanie (w spoczynku 51V) i ma ok 120W/4ohm

Dokładnie. Irek podaje 2x120W przy 4ohm i u mnie przy maksymalnym napięciu zasilania pracował z pełna mocą przez dłuższy czas i nawet się nigdy nie wyłączył ;)

UKA napisał:
Pawel S. napisał:

Dokładnie. Irek podaje 2x120W przy 4ohm i u mnie przy maksymalnym napięciu zasilania pracował z pełna mocą przez dłuższy czas i nawet się nigdy nie wyłączył ;)

Zapodaj sztuczne obciążenie i wysteruj go do 1/4-1/3 mocy, wyłączy się na pewno po 'jakimś' czasie. Bardzo dużo zależy od radiatora i od tego czy jest wentylator czy nie.
Muzyka sama w sobie raczej nie jest w stanie obciążyć wzmacniacza w 100%, chyba że ktoś wykorzysta wzmaka do pieca gitarowego.

mor den siur napisał:
tak z ciekawości - czy znany jest koszt wszystkich "bebechów"??
bebechy sa bardzo podobne do symasyma a koszt tego zbudowanego we wlasnym zakresie z zasilaczem to koszt 150-200zl (zalezny od jakosci czesci itp)
tak wiec jak koncowy KIT (nawet niezmontowany) bedzie sprzedawany po ok 150zl tp bedzie niezla okazja ;)

UNIAmp-y będą sprzedawane raczej zmontowane, tak żę wystarczy do złaczy ARK podłaczyć trafo i wyjście, oraz w opcji selektor itd i słuchać :)
Z tego co wiem to cena za zmontowaną końcówkę mocy z radiatorem i zasilaczem - wszystko na jednej płytce - czy pełnego UNIAmpa ma wynosić właśnie w okolicy 150-170zł, co patrząc na ceny na allegro zmontowanych symasymów czy choćby gc naprawdę daję do myślenia :)

takero napisał:
UNIAmpa ma wynosić właśnie w okolicy 150-170zł, co patrząc na ceny na allegro zmontowanych symasymów czy choćby gc naprawdę daję do myślenia
to jest naprawde uczciwa cena ;)
jednak pomyslalem o KITcie dlatego ze irek niezawsze ma czas aby sprostac zamowieniom. tak wiec dla doswiadczonych osob moze sprzedawac KITy ;)

i właśnie z braku czasu woli sprzedawać gotowe niż potem serwisować nieumiejętnie złożone, tym bardziej że nie raz ludzie mają problem z powpinaniem kabli do modułów suba 300 ... :|

Powrót