• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

coolombo napisał:
UKA napisał:
Pawel S. napisał:
powienien 4ohm spokojnie obsluzyc. tylko ze UKA dal mu takie zasilanie (w spoczynku 51V) i ma ok 120W/4ohm

Dokładnie. Irek podaje 2x120W przy 4ohm i u mnie przy maksymalnym napięciu zasilania pracował z pełna mocą przez dłuższy czas i nawet się nigdy nie wyłączył ;)

Zapodaj sztuczne obciążenie i wysteruj go do 1/4-1/3 mocy, wyłączy się na pewno po 'jakimś' czasie. Bardzo dużo zależy od radiatora i od tego czy jest wentylator czy nie.
Muzyka sama w sobie raczej nie jest w stanie obciążyć wzmacniacza w 100%, chyba że ktoś wykorzysta wzmaka do pieca gitarowego.

Nie twierdzę, że nie. Jednak muszę sprostować, że testów nie robiłem tylko przy muzyce ale tez na generatorze :wink:

Witam, czy przy takim samym trafie(załóżmy 300W 2x35V) wzmacniacz ten uzyska podobną moc do n-mosfeta czy dużo mniejszą ? Pozdrawiam.

Podobną , a w zasadzie taką samą :P

Niestety przy okazji ostatniej wizyty u Irka nie wziąłem aparatu, wtedy mógłbym pokazać przykładowe obudowy - gotowe, przeznaczone do UNIAmpa :)
Tzn będzie możliwość zakupienia kompletnego wzmacniacza w obudowie - podłaczyć do sieci, podłaczyć źródło i kolumny i gra :)

z tego co pamietam to n-mosfet ma wieksza sprawnosc wiec moze miec troche wieksza moc...

takero, pogadaj z irkiem zeby udostepnil projekt uniampa bo co dziennie pisze do mnie przynajmniej jedna osoba ktora by chciala go kupic/zrobic lub jej doradzam ten wzmacniacz.
no moze jak koncowka matronixa okaze sie na tyle dobra to bedzie jakas konkurencja...

ja jestem bardzo chętny na gotowy moduł wzmaka lub moze nawet całość w obudowie. Ale puki co to niema nawet projektu konkretnego i nawet nie sprzedajecie gotowych modułów to co tu mówić o całym wzmaku w obudowie. Mi trochę się śpieszy. Proszę o podanie daty kiedy zacznie się produkcja. Jak Pawel S. przetestuję to 2 nową koncówke to może tamtą wezmę jednak wolał bym uniampa. SZYBCIEJ SZYBCIEJ

zbysiu napisał:
ja jestem bardzo chętny na gotowy moduł wzmaka lub moze nawet całość w obudowie. Ale puki co to niema nawet projektu konkretnego i nawet nie sprzedajecie gotowych modułów to co tu mówić o całym wzmaku w obudowie. Mi trochę się śpieszy. Proszę o podanie daty kiedy zacznie się produkcja. Jak Pawel S. przetestuję to 2 nową koncówke to może tamtą wezmę jednak wolał bym uniampa. SZYBCIEJ SZYBCIEJ

O ile wiem, wzmak nie jest obecnie sprzedawany i nie wiadomo kiedy i czy będzie, więc zostaje niestety rozglądanie się za czym innym.

Gi

irku, wspomniales ze udostepnisz schematy zainteresowane osobie. moge o takie prosic?
mam propozycje - co powiesz na wykonanie wiekszej ilosci plytek i sprzedawanie ich podobnie jak zibi robil z plytkami do symasyma?
jak niemasz czasu to moze takero by sie tym zajal...

witam

Z powodów finansowych jestem zmuszony sprzedać w dobre rece uniampa (komplet uklad + dedykowane trafo) zainteresowani PW, a żeby nie wyglądało to na ogłoszenie to naskrobie coś o tym cudenku :)

Zaczne od minusów, a właściwie minusa - za wysoki radiator, przynajmniej jak dla mnie. Chciałem umiescić go w racku 2U i nic z tego nie wyszło. W każdym bądz razie to jest mysle do uzgodnienia z ewentualnym klientem, ale standardowo dałbym mniejszy.

ehh na serio nie miałem sie do czego przyczepić :)

Dzwięk jak dla mnie idealny, w porównaniu do elmuza to niebo a ziemia. Bas zwarty i dobrze kontrolowany, średnie i wysokie naturalne, całość poprostu pieknie brzmi.

wzmacniacz na początku napedzał zestaw estradowy na 2x15", wzmacniacz dysponował pełna mocą na 4ohm i swietnie sobie radził, a od pare miesiecy napedzał drivery i było elegancko.

pozdrawiam

Plytki moge zamowic w kazdej chwili a dokumentacja bedzie niedlugo na forum.
Chcialem dokonac pewnych drobnych poprawek na druku wiec sprawa sie przeciaga i wiec chyba zamowie troche plytek po staremu.

Radiator niestety taki juz jest bo to jednak 250W wzmaka i trzeba jakos wychlodzic.
Takero zamowil mniejszy radiator (7cm zamiast 10) ale i ma slabsze trafo.
Zmontowany prototyp ma radiator 7cm ale z zebrami o dlugosci 50mm zamiast 35mm jednak ten radiator jest dosc drogi bo nie mam bezposredniego dostepu do hurtowego zakupu.

W tej cenie co ma merkar to ja moge wam sprzedawac plytki i jeszcze na tym zarobie. Moj wytworca robi mi plytki na miedzi 70um a Tu jak widze firma zapomniala napisac jaka maja grubosc miedzi bo standardowo 35um czy o zgrozo 18um mnie nie satysfakcjonuje.

irku, a skoro teraz niemasz czasu na montaz wzmacniaczy to czy przypadkiem nie sprzewadawal bys KITow do montazu? masz dojscia i tanio czesci zalatwisz wiec moze bedzie sie oplacalo (nam :D )
cena za gotowe modoly jest bardzo atrakcyjna a co dopiero taki kit - napewno taniej i lepiej niz jakbysmy mieli sami kompletowac to w sklepie...

Powrót