• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

witam

mam problem z uniampem , kilka dni temu chyba wyzionoł ducha, usłyszałem jakiś trzask i zamilkł , nie wydaje zadnego dzwieku poza trzaskami w trakcie wpinania kolumn.
ustrka wystąpiła podczas normalnego słuchania muzyki.
Jakies rady?

witam

mam problem z uniampem , kilka dni temu chyba wyzionoł ducha, usłyszałem jakiś trzask i zamilkł , nie wydaje zadnego dzwieku poza trzaskami w trakcie wpinania kolumn.
ustrka wystąpiła podczas normalnego słuchania muzyki.
Jakies rady?
Nic nowego nie napiszę ,złożyłem dwa uniampy v1 i v2 i jeśli masz problemy to po prostu coś żle zrobiłeś.Wiem,łatwo napisać "coś żle zrobiłeś" ale też trudno Ci pomuc po tym co napisałeś;)

Nic nowego nie napiszę ,złożyłem dwa uniampy v1 i v2 i jeśli masz problemy to po prostu coś żle zrobiłeś.Wiem,łatwo napisać "coś żle zrobiłeś" ale też trudno Ci pomuc po tym co napisałeś;)

Ja mam v1 , kupilem juz złożonego w obudowie, jedynie dopiołem potencjometr , grał przez miesiac i nagle cisza.

nie jestem elektronikiem , zabardzo nie wiem za co sie wziaść , jest ktoś z okolicy Oswiecima kto dałby rade mi go uruchomić ?

Nie na temat...
jak nikt z okolicy sie nie znajdzie i nie bedzie ci sie spieszylo to mozesz wyslac do mnie. nie bedzie szybko ale powinno dzialac ;)

W jaki sposób podłączyć barwę Irka do uniampa? Dodam że mam też dedykowany selektor.

---------- Post dodany 09.03.2013 o 07:58 ---------- Poprzedni post 07.03.2013 o 19:57 ----------

W jaki sposób podłączyć barwę Irka do uniampa? Dodam że mam też dedykowany selektor.

Już sobie poradziłem. Nieaktualne.

Witam czy rezystory 1K w uniampie moga miec moc 0,125 wata kupilem w sklepie internetowym i sie chyba machneli bo sa prawie o polowe mniejsze od reszty,niby na opakowaniu pisalo 0,4W ale mysle ze wielkosc w tym wypadku bylaby wieksza a nie mniejsza?

Pewnie są to rezystory metalizowane - mają wtedy 0.4W i są mniejsze. Są też 0.6W, które są w tym samym rozmiarze jak standardowe rezystory węglowe 0.25W

Czy sprzedaje ktoś na forum części do Uniampa?
przede wszystkim interesuje mnie płytka drukowana

Czy do Uniampa v2 jest taka sama płytka co do v1?

Czy do Uniampa v2 jest taka sama płytka co do v1?
Nie, właśnie dlatego v1 i v2 posiadają inne oznaczenia ;) Płytkę możesz kupić u Irka (o ile dalej je produkuje, chociaż możesz trochę na nią poczekać), czasami organizowane są zbiorowe zamówienia na wszystkie podzespoły, może akurat ruszy kolejna tura.

To skladanka, zwrotnica jbl lx-300 (wykorzystuje tylko do przetwornika wysokotonowego), GDWK-10-200-8-PJ; GDM-17-180-8-SC omomierz wskazuje 8Ω, te same kolumny dzialaja normalnie z dwoma uniampami v1.

Dzis podlaczylem drugi kanal i pogralem tak glosno jak sie dalo, po czym ustawilem prad spoczynkowy na spadek 6mV rezystora emiterowego, jest bez zmian, zauwazylem za to ze radiator solidnie sie nagrzewa, v1 az tak nie udalo mi sie rozgrzac

Podlaczony goly glosnik 8Ω, objaw ten sam, wykluczam wine kolumny

---------- Post dodany o 21:31 ---------- Poprzedni post o 15:39 ----------

Koniec mocy odpalony, winna byla dioda D5 ktora byla uszkodzona mechanicznie a w dodatku pod spodem miala mikrozwarcie.
Teraz gra jak na uniampa przystalo.

Powrót