• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[wzmacniacz] Uniamp rev. 2

cudny90

DIYaudio.pl logo creator
Reakcji
1
Witajcie, przedstawiam dzisiaj świeżo zrobioną nową obudowę do mojego Uniampa.

Pierwsza była nieudana i niezbyt ładna, tutaj link dla przypomnienia: http://adam.lutuje.se/uni.html

A więc budowa trwała kilka miesięcy, jakieś 5-6. Wiecie jak to jest - czasu mało, do tego czas na przemyślenia i zbieranie wszystkich materiałów. Dopiero w wakacje wziąłem się za prawdziwą robote :P
Sama końcówka mocy została dokładnie ta sama co w starym uniampie, trafo też.
Nowy jest selektor - a dokładniej zwykły przełącznik.
Nowy też jest włącznik na pilota. Jest to kit AVT, dokładnie nie pamiętam numerka, przerobiłem tylko płytkę po swojemu.
Obudowa zrobiona z blachy aluminiowej, boczki to wiórówka fornirowana ( buk ) bejcowana ( mahoń ) i lakierowana ( 4 warstwy uretolux )
Wszystko skręcone wkrętami. Od góry i frontu zwykłe imbusy.
Nóżki z odzysku - z jakiegoś chińskiego kina domowego. Gałki toczone - również z alu.
Cóż więcej ... Było dużo główkowania, wiele problemów i dylematów do rozwiązania, sporo wiercenia, cięcia itp., ale się opłaciło, zobaczcie sami:
Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania :)

Foto:
1076763.jpeg

1076764.jpeg

1076765.jpeg

1076766.jpeg

1076767.jpeg

1076768.jpeg

1076769.jpeg

1076770.jpeg

1076771.jpeg

1076772.jpeg

1076773.jpeg

1076774.jpeg

1076775.jpeg

Jeżeli mogę swoje skromne zdanie wypowiedzieć, nie jestem tam żadnym specjalistą ani fachowcem ale bardzo duzo serca i pracy w to włożyłeś, ładna obudowa :biggrin:

Obudowa bardzo ładna, szczególnie front mi się podoba( widać jedynie zaciek w lewym górnym rogu koło śruby:P ) Ogólnie średni mi podobają się te wystające śruby na górze(pewnie kwestia gustu). No i jeszcze uczepił bym się tyłu a konkretnie gniazd, do takiej ładnej obudowy dałeś dość brzydkie gniazda, niby tego nie widać ale jednak nie dawało by mi to spokoju;)
No i zmień te kable sygnałowe na jakieś ekranowane...
Mimo wszystko gratuluję:)

no obudowa ładna sam bym lepszej nie zrobił przyznam się szczerze, porządek w środku nic tylko gratulować udanej konstrukcji, jedynie co mi się w ogóle nie podoba to te czincze i złącza głośnikowe, ale kto patrzy na tył ;p :)

Konstrukcja ładna.
Na temat gniazd głośnikowych, jak wyżej.
Zabezpieczeń przed dc niemontujesz do kompletu?
No i ten odbiornik podczerwieni, grozi urwaniem.

ta niebieska dioda popsula caly efekt :???:

coraz wiecej prostych i ladnych obudow do wzmacniaczy widze...
a moje juz jakies 5 lat w czesciach :???:
chyba przerzuce sie na cos tego typu :D

czepie sie jednej rzeczy ktora wkrzua mnie u wszystkich - dlaczego wlacznik jest z tylu?
czyzbys tak zadko go uzywal?
czy za kazdym razem musisz siegac do tylu?
ja bym wolal dac go z przodu

Włącznik to jest chyba na froncie (ten mały obok diody) w trybie stand-by, a ten z tylu to główny, który odcina całkowicie zasilanie z sieci, tak mi się wydaje.

Wzmacniacz pieknie wykonany , ta niebieska dioda mi sie osobiscie podoba . Mysle jednak ze te otwory wentylacyjne psuja efekt , nie dalo sie ich prosciej nawiercic ?
Pozdrawiam.

Fajnie, że Wam się podoba - to dla mnie ważne, a teraz do rzeczy:

Gniazda są jakie są - mi też się nie podobają, kiedyś może je wymienię ( przy jakimś dopływie gotówki ), bo jestem zdania, że jak już dawać dobre pozłacane gniazda to i interconnecty też przydałyby się jakieś lepsze.

Zabezpieczeń nie montuję, nie widzę potrzeby :P

Co do diody - jest to dioda UV, a poza tym wg mnie dobrze komponuje się z czarnym frontem i srebrnymi gałkami. Jakby co - bez problemu można ją wymienić.

Włącznik oczywiście jest z przodu - po prawej stronie od diody, zrealizowany na micro switchu. Z tyłu jest główny, który odcina wszystko od prądu.

Otwory wentylacyjne to był koszmar, tydzień się mentalnie nastawiałem, żeby je równo wywiercić i wyszły równo - no może jeden troszkę odstaje, ale nie bądźmy pedantami :D

Kątowniczki z alu są aż nadto :) Top trzyma się solidnie.

Top do frontu przylega normalnie, równo, szczeliny nie ma.

Jeśli są jeszcze jakieś pytania to chętnie rozwieję wątpliwości :)

Otwory wentylacyjne to był koszmar, tydzień się mentalnie nastawiałem, żeby je równo wywiercić i wyszły równo - no może jeden troszkę odstaje, ale nie bądźmy pedantami

Mi to się marzą otwory jak w fabrycznych wzmacniaczach (podłużne, prostokątne). Tylko zrobienie tego samu (porządnie i ładnie) to mission impossible. Danie tego dla fachowca to majątek pewnie kosztuje. Chyba coraz bardziej jestem za wstawieniem gustownej siatki, jak w sitach (pleciona). Co do Twojego wzmacniacza, to jest minimalizm jak lubię. Osobiście nie przepadam za drewnem w obudowach, ale tutaj to współgra całkiem nieźle. Co do frontu, to nie myślałeś żeby był polerowany czarny?

Co do otworów to wiele osób z tego forum ma takie otwory w swoich wzmakach, ale robione są one w jakiś zakładach na zamówienie za grubą kasę.

Chciałbym zrobić polerowany czarny i może kiedyś zrobię - trza mieć dużo cierpliwości i pastę polerską, której nie mam :D

Jaką pastę tak apropo polecacie? G3 Farecla?

Co do otworów to wiele osób z tego forum ma takie otwory w swoich wzmakach, ale robione są one w jakiś zakładach na zamówienie za grubą kasę.

Cześć
Jak chcecie podłużne otwory wentylacyjne wycinane na CNC to zapraszam na PM.
koszt to kilkanaście zł + materiał + wysyłka :)

Co do diody - jest to dioda UV, a poza tym wg mnie dobrze komponuje się z czarnym frontem i srebrnymi gałkami. Jakby co - bez problemu można ją wymienić.

Włącznik oczywiście jest z przodu - po prawej stronie od diody, zrealizowany na micro switchu. Z tyłu jest główny, który odcina wszystko od prądu.

Czerwona bardziej pasowała by do boczków.

Eee tam taka "przedpotopowa" by byla ....

to ja bym dal 2 kolorowa
ST-BY czerwona a ON zielona lub wlasnie niebieska ;)

Mi to się marzą otwory jak w fabrycznych wzmacniaczach (podłużne, prostokątne). Tylko zrobienie tego samu (porządnie i ładnie) to mission impossible.

w przypadku alu to frezarka + maly frez + szablon i troche cierpliwosci ;)

a ja sie zastanawiam jakby tu wygladala hexagonalna siatka :D

Danie tego dla fachowca to majątek pewnie kosztuje.
faktycznie, alu 2mm + laser to koszt od ok 30zl ;]

Jak chcecie podłużne otwory wentylacyjne wycinane na CNC to zapraszam na PM.
koszt to kilkanaście zł + materiał + wysyłka

a nie mowilem ;)

Co do diody - jest to dioda UV, a poza tym wg mnie dobrze komponuje się z czarnym frontem i srebrnymi gałkami.

Według mnie z czarnym frontem i tymi gałkami komponowała by się super biała (zimna), no i te terminale...
Generalnie całość wygląda fajnie - prosto, bez zbędnych bajerów, volume i źródło i czego chcieć więcej ?
Gratuluję obudowy :thumbup:

Tak, myślałem o białej, bo najlepiej by pasowała, ale w poprzedniej obudowie miałem białą i już mi się znudziła :)

A ja będe inny... dla przekory wstawiłbym zieloną diodę :P Nie wiem czemu jakoś tak mi się to widzi, pewnie przyzwyczajenie od zielonego LCD w moim uniaku. :P
Widać prostote podobnie jak przy stoliku. :P Czincze jak czincze, ale gniazda do kolumn faktycznie można by zmienić. A co do otworów do wentylacji, chociaż nie we wzmacniaczu a w komputerze zakładałem, można wykorzystać takie siatki druciane, jakie stosuje się do wentylatorów w moddingu PC (nie mam na myśli "grilla" tylko faktyczną "siatkę").

Podsumowując w przyszłości muszę wymienić tylne gniazda ( czincz + głośnikowe ) kable sygnałowe wymienić na ekranowane, no i gniazdo bezpiecznika, bo może nie widać, ale jest najbardziej chińskie z chińskich :D

Podsumowując w przyszłości muszę wymienić tylne gniazda ( czincz + głośnikowe ) kable sygnałowe wymienić na ekranowane, no i gniazdo bezpiecznika, bo może nie widać, ale jest najbardziej chińskie z chińskich :D

I wtedy chłopaki już do niczego się nie przyczepią:flapper:
Jak dla mnie bomba!Paczuszka w moim guście.
A przy okazji-gałki kupiłeś,ukradłeś?czy robił Ci to ktoś na tokarce z pręta alu?

Powrót