• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Uniamp, symek, zbig czy któryś LM? A może coś używanego?

Reakcji
1
Witam, który z tych wzmacniaczy jest największym kompromisem jeżeli idzie o cały zakres pasma słyszalnego? A może coś innego? potrzebuję najmniej 2x100W@8ohm.

Zależy od funduszy, choć nie zbyt wielkiej różnicy w kosztach pomiędzy tymi wzmacniaczami.
Mam LM4780, muszę przyznać, że gra nawet ładnie, ale uważam, że tranzystor go zje. Wiem, że to zależy od aplikacji, ale biorąc pod uwagę powyższe wzmacniacze, lm-a bym na starcie odrzucił.

Uni - robił go irek, jak wiadomo z zawodu zajmuje się konstruowaniem wzmacniaczy, więc barachło to raczej nie jest. Weź też pod uwagę ile osób go zbudowało i ich opinie.
Symek - flodins przerobił oryginalną płytkę Bittnera, pozmieniał trochę wartości elementów. Na jego płytce układ jest podobno stabilny, układ dobrze gra. Dużo osób go zbudowało, ma swoich zwolenników jak i przeciwników.
Zbig - młoda konstrukcja, ale weź pod uwagę ile Zbig włożył pracy w rozwinięcie tematu. Na forum ktoś już go chyba złożył i chyba nawet chwali.

Ja robię teraz symasyma, ale głównie z tego powodu, że mam gotowe pcb. Gdyby nie to, to od razu robiłbym układ Zbiga.
Wybór należy do Ciebie.

Przecież można wykonać wariację na kilku parach tranzystorów.
Poza tym Zbig prezentując swój układ napisał, że zakłada 100 watów na parę tranzystorów, niezależnie czy to jest 8 czy 4 omy. Ograniczeniem jest tylko zdolność oddania ciepła do radiatora i odpowiednie napięcie zasilania (może się wiązać z potrzebą zmiany niektórych elementów)

---------- Post dodany o 11:58 ---------- Poprzedni post o 11:57 ----------

Wyciągał bodajże 120W/8R.

Już to napisałem. 100 watów, niezależnie czy jest to 4 czy 8 omów.
Wskaźnikiem jest tylko wytrzymałość termiczna i napięcie zasilania.
W sprawie napięcia pisz do Zbig-a albo innego forumowego elektronika, ja jestem tylko amatorem.

---------- Post dodany o 14:06 ---------- Poprzedni post o 14:02 ----------

Zbig napisał:
2x40V uzyskamy moc 150W na 8 Ohm
Taką moc uzyskasz przy tym napięciu przy dwóch parach tranzystorów.

Powrót