• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Uniamp zamiast STK4125ii

Reakcji
0
Witam.
Wyczytałem, że jesteś możliwosć podpięcia końcówki w miejsce układu hybrydowego ale nie mogę nigdzie doczytać jak to zrobić. Czy jest to trudne do wykonania ?

Kolega na pewno dobrze przepisał oznaczenie tego STK ? Bo jakoś nie moge go znaleźć :|

---------- Post dodany o 13:25 ---------- Poprzedni post o 13:23 ----------

Bez noty katalogowej nikt Ci nie powie czy będzie się dało i czy ma to jakiś sens. Nie podałeś żadnych parametrów takich jak choćby napięcie trafa i jego moc.

niestety nie ma, a jak już to trzeba zapłacić :/
znalazłem do z400, ale nie mam pojęcia czy są aż tak do siebie podobne, wie ktoś ?

Ostatnia edycja:
To pewnie jakaś hybryda wykonana dla technicsa do której nie będzie dokumentacji. Jeśli zasilanie mieści się w zakresie podanym przez Irka to Uni się nadaje :) Trzeba wybebeszyć stary, złożyć i uruchomić Uni i wsadzić w miejsce starego :)

Ok raven tylko, że chciałbym wykorzystać niektóre rzeczy z tego wzmacniacza, miałbym z głowy panel. Dokładnie nie wiem co to jest ale fajnie miga w rytm muzyki i to bym chciał zachowac a nazywa się to power level meter. Mam nadzieję, że pomożecie mi to jakoś podłączyć. Do uni pozostaje mi dokupić podkladki mikowe i bede probowal go odpalic :D

Jak czytam "migające coś" to na bank (p)odpalisz uniampa...

Wysyłane z mojego U20i za pomocą Tapatalk 2

Dziwne że nie mogem znaleźć noty ? :huh:

A co do podłączenia to tak:
+ zasilania uniaka wpinasz zamiast pinu 11
- zasilania uniaka wpinasz zamiast pinu 14
mase zasilania uniaka wpinasz zamiast pinu 16
sygnał audio ciągniesz z pinu 1/18 (prawy/lewy kanał).

Co do tego sygnału to raczej podpiąłbym go przed rezystorami i kondensatorami, które są zewnętrzną częścią STK. Konkretnie tak jak w załączniku.
Osobiście uważam że raczej nie ma sensu wpinać tam uniaka. Mocy raczej nie zwiększysz, bo napięcie zasilania będzie niskie i moc trafa raczej nie wystarczy - przesterujesz wzmacniacz. Według noty katalogowej (i zakładając że głośniki mają 4R) można się spodziewać napiecia około +/-25V i mocy trafa ~100W (niska sprawność hybrydy).

Załączniki

• stk.JPG
    stk.JPG
    45.6 KB · Wyświetleń: 0
A więc tak, z racji tego że nie zmieściłby mi sie radiator w obudowie gdybym podłaczył tak jak zamierzałem więc zrezygnowałem z tego pomysłu, wywaliłem cały stary układ i radiator jest na styk.
W trafie znalazłem odczepy z około 30V więc do uni powinno się nadawać, z tyłu wzmacniacza napisane jest, że pobór mocy to 280VA więc i moc powinna się nadawać o ile jest prawdziwa :)
Żeby nie śmiecić tematami, tu będe pisał w razie jakichkolwiek problemów z odpaleniem uni. Mam nadzieję, ze pomożecie ale to za jakiś czas ...

To że na obudowie pisze że całość pobiera 280W to nie znaczy że możesz tyle do uniaka zapodać. To trafo na pewno ma też inne odczepy oprócz +/-30V no i jeszcze do tego sprawność trafa. Jak już wcześniej pisałem - nie liczyłbym na moc trafa (linii +/-30V) większą niż 100W. Po co mieli by montować większe trafo, skoro ta wieża miała 2x30W mocy ?

Masz racje sebxx4, w sumie to trafo służyć mi będzie tylko do sprawdzenia poprawności montażu uniampa, jeśli nic nie wybuchnie to zakupie trafo toroidalne dedykowane, chyba jest sens w tym co zamierzam zrobić ? :)

Jeśli nowe trafo wejdzie do obudowy razem z uniakiem to jak najbardziej. Musisz tylko pomyśleć nad wymianą głośników w kolumnach na mocniejsze ;)

Nie zapomnij o osobnym małym transformatorze, który będzie dawał niższe napięcia potrzebne do zasilania pozostałych elementów wieży. Zrób pomiary reszty napięć wychodzących z Twojego trafa. I nie zapomnij o jakimś wentylatorku, najlepiej sterowanym termicznie, bo sama obudowa wieży może trochę utrudniać oddawanie ciepła z radiatora na zewnątrz (w końcu STK poszczał w powietrze góra 40W, a uniak wypoci 2x tyle przy pełnej mocy). I tak profilaktycznie daj układ zabezpieczenia przed DC na wyjściu, np ten od Irka.

to nie wieza a sam wzmacniacz :) kolumienki będą pj +14 scx :) (brakuje tylko wysokotonowych)
Może głupie pytanie, to nic, że radiator będzie stykał się z obudową ?

Obudowa jak przypuszczam metalowa ? :)

Nic się nie stanie, o ile zastosujesz podkładki mikowe pod tranzystory (obudowa TO3P).

---------- Post dodany o 07:20 ---------- Poprzedni post o 07:19 ----------

Takie "cosik" ;)

http://www.altron.com.pl/Allegro/Zdjecia/podkladki izolacyjne/PMIK-GS-TOP3.jpg

---------- Post dodany o 07:22 ---------- Poprzedni post o 07:20 ----------

Możesz też zastosować podkładki pod obudowe TO247 - są podobnych wymiarów.

Powrót