• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Unitra pw-3015 jako przedwzmacniacz

Reakcji
0
Witam posiadam wyżej wymienioną Unitre.
Chciałbym z niej zrobić przedwzmacniacz dodam że unitra chyba jest spalona bo jak puszczam muzykę to głośniki trzeszczą i buczą membrany chodzą w tył i przód , przedwzmacniacz jest mi potrzebny do końcówki sharp 8800h którą zakupiłem przez allegro i czekam aż dotrze a regulacja głośności komputerem będzie niewygodna.
Z góry dziękuje za pomoc.:)

Może i wystarczy ale wolałbym jeszcze regulacje basu i wysokich tonów jeżeli jest wogóle taka możliwość zrobienia przedwzmacniacza z tej unitry , jeśli nie to zostane przy potencjometrze a czy można wykożystać potencjometr z unitry ma on 47 kΩ.

Wiem jakie ma brzmienie używałem tego wzmacniacza zanim się rozsypał te rozwiązanie ze zrobieniem z niego przedwzmacniacza ma być na około 1 miesiąca puźniej kupie przedwzmacniacz a sterowanie z komputera jest denerwujące można wykorzystać sam potencjometr i chyba tak zrobie teraz pytanie czy mógłbyś powiedzieć czy ten potencjometr się nadaje czy muszę kupić nowy i jeszcze 1 pytanie jak go podłączyć , prosiłbym o jakiś prosty schemat.

potencjometr powinien sie nadać o ile nie będzie powodował trzeszczenia itp. Podłączasz go tak iż po lewej stronie dajesz masę, po środku wyjście(z potencjometru) na wzmacniacz, a po prawej stronie wejście sygnału. Masa jest wspólna.

Dzieki za pomoc a czy mógłbyś wrzucić jakiś shemat tego podłączenia bo niezabardzo rozumiem co mam zrobic z tym środkowym cypkiem.

---------- Post dodany o 00:09 ---------- Poprzedni post o 23:34 ----------

A dobra już wiem jak połączyć na początku źle przeczytałem :).

Powrót