• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

upgrade nadstawek, zmiana piezo na gdwt

• Autor wątku Autor wątku qbus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
witam,

za smieszne pieniadze wyrwalem 4 sztuki malych satelitek 6,5 cala + piezo. Jako ze dzwiek piezo jest nie do zaakceptowania zakupilem do kazdej kolumy stx GDWT-18-200-8-PB ( http://www.stx.pl/gdwt-18-200-8-pb.html ). Niestety po probie zamiany piezo na wyzej wymienione glosniki okazalo sie ze w standardzie piezo puszczone byly pelnym pasmem, w zwiazku z czym trzeba dodac im filtr gornoprzepustowy.

Czy kondensator 2,2 uF szeregowo + cewka 250 uh rownolegle bedzie dobrym pomyslem? Czy warto dodac ewentualnie zarowke samochdowa w szereg?

Ten głośnik piszczy trochę :) i jeśli zetniesz go za nisko to skrzeczy :) Ja miałem go uciętego na 6000Hz i jakoś tam grał,tylko że łączyłem go z szerokopasmówką.

Też go miałem z szerokopasmówka, ciąłem kondem 1uF oraz w dsp na kompie (wtedy aktywny podzial), przy ok 10khz i uzupełniało to całkiem dobrze pasmo. Niżej przy wiekszej glosnosci sadziło po uszach (tak, tłumiłem) lecz moze wyzszy rząd by lepiej sie spisał.

csbiczek, Sam żeś piezo :P specjalnie dla Ciebie fotki :

Dla wyszukiwarki: Zdjecie stx GDWT-18-200-8-PB

Nie na temat...
Tasior, jak widac napedy neodymowe STX juz ma... tak wiec dlaczego nie produkuja zestawow do car audio? :???:

Powrót