Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
No widzisz, akurat to, Ĺźe wychodzÄ takie same na pewno udowodnisz, Ĺźaden problem. Szkoda tylko, Ĺźe problemem nie sÄ same dane wychodzÄ ce, ale jitter linii zatrzasku danych, ktĂłry generalnie wpĹywa na koĹcowe tĹumienie filtru cyfrowego w konwerterze D/A i moĹźna go ostro zabiÄ pod tym wzglÄdem![]()
W kaĹźdym wypadku z ciekawoĹci zapytam - wiesz jak dziaĹajÄ filtry cyfrowe? Co to jest FIR/IIR i jakie jest ich zastosowanie? Przetwarzanie sygnaĹĂłw cyfrowych to bardzo rozlegĹy temat i nie tylko wartoĹÄ danych PCM wpĹywa na produkt wyjĹciowy jakim jest sygnaĹ analogowy.
Mi to w ogĂłle nie przeszkadzaJa zrobiÄ to dla siebie i jestem zadowolony, ja wszystko udostÄpniam jak ktoĹ chce zbudowaÄ.
Nie jest to czasem gotowy kodek USB Audio z wbudowanym konwerterem D/A?
Irku są ludzie, którzy siedzą w cyfrze i jakoś nie mają problemu z wytłumaczeniem zjawiska, podpowiem że chodzi o rozwiazania zasilania w jednym i drugim przypadku. Ja tam w tym temacie nie siedzę, ale grają inaczej, jak masz z tym problem sam sprawdz, a jak wszystko gra dla Ciebie tak samo to ciesz się tym komfortem bo nie każdy go ma![]()
Wiedzielem, ze jak nie ma sie do czego przyczepic to sie przczepicie do zasilania i do jittera Wiem co to jest jitter i dzieki coraz lepszym generatorom mamy teraz lan o szybkosci 1Gb a chyba nawet juz jeszcze szybszy i elektyka nie dawala rady wiec wszedl optyk.
W audio glownym problemem jitteru byl spdif z ktorego trzeba bylo odszyfrowac zegar. Po "odszyfrowaniu" byl on zawsze gorszy od zagara nadajnika (kiepska analogowa petla PLL). Jednak obecne dekodery spdif maja cyfrowa cyfrowy PLL i spory bufor wiec nastepuje recloking danych czy jitter killer jak niektorzy nazywaja. Oczywiscie oprogramowanie PLL jest wazne, nie moze zmieniac czestotliwosci za czesto i tyle. Zostaje tylko jitter od zasilania. Kiedys mierzylem wplyw zasilania bramki TTL z sygnalem pwm audio i wplyw jest ogromny. Jednak wplyw jitter-a widac na pomiarach na analizatorze widma. Puszcza sie 22,5khz i oglada poboczne prazki. Nie ma ich? Wiec jitter jest pomijalnie maly. Przy dzisiejszej technice taki wlasnie jest Sprobuj kiedys specjalnie wproiwadzic jitter i posluchaj co zmienia!
Jest jeszcze ksztaltowanie szumow Ale z tego co sie orientuje to uklady konwerterow USB I2C nie dokonuja upsamplingu. Czy sie myle? Robi to wbudowany filtr w przetworniku DAC. Dawnymi czasy byly zewnetrzne scalaki filtrow. Bardzo mi sie podobal Twoj opis nadprobkowania analogowego, szkoda, ze nie zaczles od nizszych wartosci 2 i 4x.
Tak. Ale mozna go skonfigutrowac sprzetowo na wyjscie I2S! Uklad ma kwarc 12Mhz wiec chyba musi miec jakas cyfrowa PLL co zapewni sensowny jitter. Jak znajdziesz czas to zerknij w dane techniczne CM102, ja nie jestem specjalista od cyfrowki i oprogramowania.
Scalak moglby byc fajnym poczatkiem do wstepu w budowanie wlasnych DAC-ow.
Od dawna mecze Lusztiego, zeby pomierzyl Twoj mega filtr, 6-8rzedu? na jakims zabytkowym DAC-ku AD? Gra to pieknie i wszystko inne na AS kulo w uszy i od razu odpadalo Jednak wesze tu jakis podstep Mialem kiedys ciekawy przypadek jak kolega zle oprogramowal VS1053. Ustawial go na 22khz przez co gral jakby bez gory ale ja odnioslem wrazenie na plus, bardzo miekko Dlatego ciekaw jestem czy Twoj filtr rozno ciagnie do 20khz czy moze gdziec juz wczesniej cos podcina
Irek,CM102. Scalak obsluguje tylko 16bit stereo 44,1khz i 48khz
Taki zabieg pozwala zniwelować jitter do niskich częstotliwości a jitter na na niskich częstotliwościach to nie jitter![]()
Sam układ nie dokonuje żadnego interpolowania sygnału, ale twój mikser w Windowsie już tak robi![]()
Według schematu układ ma FIFO, więc pewnie PLL jak najbardziej trackuje częstotliwość wejściowego sygnału. Ten układ nie ma wyjścia cyfrowego w formacie I2S i niestety nic z tym nie zrobisz. Z drugiej strony ma wyjście SPDIF, więc zawsze jakiś cyfrowy protokół lub po prostu musisz zadowolić się analogowymi wyjściami z wbudowanego 16-bitowego przetwornika D/A.
.0 napisał:Wysokie tony sa tak miekie i nie kujace, ze myslalem, ze to musi byc jakis myk z pasmem, bo nie wierze, zeby az takie roznice byly miedzy przetwornikami.
Ale ok. Zakladam, ze to dobra konstrukcja i mam nadzieje, ze bedzie nastepna, bo juz dwa lata z rzedu ta gra a tzreba isc z postepem
- - - - - aktualizacja - - - - -
Jak do tej pory ze wszystkich daców które mam/miałem, w 44,1 i 48 słychać jakieś szumy przy cichych dźwiękach (nie słychać tego ani przy całkowitej ciszy ani przy głośnych dźwiękach, słychać krótką chwile po wyciszeniu dźwięku o niskim poziomie). Nie wiem z czego to wynika, ale słychać. Kiedyś robiłem różne testy żeby sprawdzić o co biega ale nie udało mi się tego jakoś syntetycznie odtworzyć. Natomiast ewidentnie cisza 16/44 jest znacznie głośniejsza niż 24/96.
W konsekwencji nigdy nie słucham przy takim próbkowaniu. Upsampluję do min. 96/24.
Szkoda czasu na robienie tych najprostszych konwerterów.
Czyli dokonujesz asynchroniczej "upsamplacjii"!! Czyli zlo wrodzone!![]()
Pierwsze, szumiace, konwertery mialy wyciszanie. Nawet w danych katalogowych podawali szum przy wyciszonym kanale!! A dodatkowo na wyjsciach DAC-ow byly zwierajace do masy klucze tranzystowowe, mute.Owszem 16bitow szumi bardziej niz 24bity. Choc tak na prawde nie ma na swiecie prawdziwego 24bitowego przetwornika, najlepsze osiagaja gora 22bity (szumy). Dlatego dziwia mnie 32 bitowe, ktore nie maja sensu istnienia. Jedyne wytlumaczenie, to linearyzacja przetwornika za pomaca tych niby nieznaczacych, zaszumionych bitow? 32bity to teoretyczna dynamika 180dB!? W praktyce szumy ograniczaja ja do 130dB czyli ok 22bitow.
Do poczytanie . Projektant PLL z PCM27XX .Tak. Ale mozna go skonfigutrowac sprzetowo na wyjscie I2S! Uklad ma kwarc 12Mhz wiec chyba musi miec jakas cyfrowa PLL c
Tak. To wiem Choc dzieki niemu jak pisze kolega micwoj mozna "stare" nagrania 16 bitowe 44,1khz podciagnac do 24bit i.. no wlasnie do ilu? Bo zwykle wszyscy mowia o krotnosc 48khz a nikt juz nie uzywa krotnosci 44,1khz!? Niektore wypasione odbiorniki/przetworniki nie obsluguja 176,4khz? Sam upsampling nie musi byc zly ale jak jest asynchroniczny to juz sie wydaje podejzany
Sorki moj blad!! Oczywiscie chodzilo o CM108! Zamowie sobie dzwiekowka z na tym z ali za 3dolki i podlubie wyciagajac is2. Tak dla zabawy Popularniejszy jest PCM2706 ale licza sobie za niego jak za zloto
bo juz dwa lata z rzedu ta gra a tzreba isc z postepem
Dlatego dziwia mnie 32 bitowe, ktore nie maja sensu istnienia.
Ponieważ asynchroniczny konwerter musi ustalić stosunek częstotliwości we. do wy. nie jest tak bezstratny jak synchroniczny oversampling .nic w tym złego nie ma
Tak,Wiec ja jestem za 24bit/44,1khz.
onwerter musi ustalić stosunek częstotliwości we. do wy. nie jest tak bezstratny jak synchroniczny oversampling .
Ale jak widac sporo ludzi upsampluje sobie sygnal do obecnego standardu 24/96 i jakos sluchaja.
W rezultacie do sygnału dodawany jest jitter będący sumą poszczególnych składowych .
Jest on dodawany na stałe . Już nie da się go usunąć .
![]()
Dzisiaj dostałem prosty adapter OTG USB do telefonu i podłączyłem urządzenie:
Nie spodziewałem się żadnych problemów, ponieważ urządzenie jest zgodne z UAC 1.0 / 2.0, więc musiało działać
Na daną chwilę czekam na nowe PCB. Mam nadzieję, że w piątek jeszcze przyjdą, ponieważ chętnie bym już polutował nową rewizję.
To się powtórzę - mogę zająć się grupowym zamówieniem![]()
A czy znalazłby się ktoś na wlutowanie układów scalonych?