Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Yoshi - właśnie to sugerowałem - jak wiesz to po co ponownie wyjaśniasz?
Wzrost masy niwelowany jest odpowiednim wzrostem Bl. Membrana większej średnicy ulega podziałom które są cechą indywidualną każdej membrany nie są takie same tylko ze względu na średnicę membrany. W zależnościach tych uczestniczy również materiał, sposób jego uzyskania, prasowania, pochodzenia, struktury, powleczenia, kle jena - czyli wiele czynników których pojedynczego wpływu na brzmienie nie da się zmierzyć na etapie produkcji. Dopiero badając ostateczny produkt można stwierdzić do czego się nadaje.
Czyli przy łączeniu z małymi głośnikami. Jak już mam mały głośnik z wysoko odsuniętym lub tłumionym break-upem to bezsensem jest marnować brzmienie kopułki jej zbyt niskim odcięciem.
W przypadku dużych głośników połączenie z nimi kopułki na niskim odcięciu to konieczność. Dlatego proponuję dobór dużej kopułki żeby miała możliwie niewielki wzrost harmonicznych, o nisko położonym roll-off i włożenie jej w waveguide żeby dodatkowo poprawić warunki mocowe. Sposób jest stosowany niemal we wszystkich nowoczesnych monitorach bliskiego pola na woferach średnicy 8".
Teoretyzowanie mi wystarcza, bo oszczędza pieniądze - o ile nie jest lamerskie
Dawno temu zapytałem konstruktora Pro-Tonsilu czy da się zrobić monitor na GDN20/80/2 z kopułką 25mm. Odpowiedział, że bez problemu można to zrobić i... Tak mówił człowiek zajmujący się konstruowaniem głośników, a nie jeden z wielu internetowych mądrali. Czujesz różnicę ?
Ja tam bym widział podział nisko, na ok 1kHz w zastosowaniu np. z TandBangiem 2' - model - do wyboru do koloru![]()
jesli juz szerokopasmowka to mysle, ze 3-4" i ciecie max na 400Hz
Bardzo fajnym glosnikiem jest Aura
Ale nie MUSI brzmiec lepiej na średnicy niż wiekszy. natomiast NA PEWNO będzie grał gorzej na basie a to dlatego że jakość średnicy pasma własnie nie jest ograniczona wyłącznie średnicą - znaczenie ma tez dzielenie membrany.
Znalazłem chyba niezły substytut http://lautsprechershop.de/pdf/tangband/w1_1070se.pdf .
A co powiecie o takim rozwiązaniu ? Np z daytonem rs 225? Kompromisem bedzie jedynie gora pasma? Zastanawia mnie tez ten brak podziału na średnicy - czy to jest jakaś realna korzyść, czy tylko mit. Plusem może być to, że srednie tony nie są zniekształcane przez duże wychylenie membrany... [ton tej wypowiedzi prosze odebrać jako jaknajbardziej łągodny, pytam z ciekawości] | ![]() |
Co do Tonsila to sam rozwazalem ( i nadal rozwazam ) polaczenie GDN 20/100/3 z GDWT 12/19/150 wlasnie po to aby stworzyc zestaw o dosc konturowym i dynamicznym brzmieniu, bez zadnych audiofilskich aspiracji.
szkoda tylko, ze skutecznosc ma prawie zadna...