• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Usher 8945A i 9950 + UniAMP

jezeli 9930 ma taki sam spl jak 9950 to moze rez powinien zostac taki jak byl w schemacie w gotowych
a roznice miedzy 2,7 i 3,9 bedzie bardziej zauwazalna na pomiarach niz slyszalna mam takie wrazenie

Oczywiście, że problem żaden, rezystory to nie cewki taśmowe, można jednak zaoszczędzić sobie analiz porównań i dywagacji.

@hdhmr
Taki rezystor podał flodins na początku wątku http://www.diyaudio.eu/showthread.php/16241-Kolumny-2-dro%C5%BCne-Usher-Audio-8945A-T-9950

Potwierdził to również jeden z kolegów z Elektrody, który swego czasu kupił zestaw w Akkusie ze schematem zwrotki, tweeter był tam odwrócony w fazie.

Nie wiem czy było tak również w przypadku 9930 ?

To będą moje pierwsze klony, więc uwzględniając moje nikłe doświadczenie, wolałbym na początek oszczędzić sobie dociekań i kombinacji.

v1.jpg

Tylko wysokotonowy w przeciwfazie

obudowa 22L , dechy już wycięte ,tylko teraz jaki BR?
przepraszam że pisze akurat w tym temacie ale nie chce zakładać nowego z tymi samymi głośnikami
może podeśle mi ktoś linka:)

Rzystor jest za kondensatorem, więc pewnie przesunie cz. podzialu. Nie zepsuje to fazy?

przeciez zamienic go i spraedzic co sie zmieni to nie problem
ale nie wiem czemu l-pad zawsze robie po filtrze
w wlm stella bylo podobnie

ale nie wiem czemu l-pad zawsze robie po filtrze
w wlm stella bylo podobnie

To jest glownie kwestia zgrania fazowego ;) Mi np klasyczny l-pad kompletnie nie pasuje brzmieniowo ( glownie za sprawa rezystora rownoleglego ) i wole tlumic kopulke przed filtrem jednym rezystorem .

W tym projekcie dla filtrow 1 rzedu jezeli jest tylko jeden rezystor w szeregu to nie ma znaczenia gdzie on bedzie. Zamiana ( miejscami ) nie bedzie miala ani wplywu na charke ani na przebieg fazowy.

Miałem na myśli to, że w zaleznosci od impedancji głosnika kondensator tnie na innej czestotliwosci. Tutaj kondensator patrzy w strone głośnika i widzi, ze impedancja jest o te kilka ohmow wieksza wiec tnie nieco niżej.

Co do l-pada i pojeydczego rezystora kiedys robilem pomiary dla porownania i wyszlo, ze pojedynczy rezystor troche podbijal charke przy koncu pasma, ale nie mam tego na kompie. I czytalem gdzies ze l-pad daje sie za filtrem zeby nie traciac na nim mocy, ale nie wiem czy takie wytlumaczenie ma sens.

Witam panowie robie taki sam zestaw ale mam problem z obliczeniem bas reflexu nie wiem czy źle wpisuje parametry głośnika wychodzą mi długie porty. Czy ktoś może zapodać screna z win isd z wpisanymi parametrami
pozdrawiam
Michał Roczeń

wymiary b-r nie zaleza od parametrow glosnika a od pojemnosci skrzynki, f strojenia portu oraz od jego powierzchni

Ok racja
mam rogram win isd beta i wychodzą mi inne wymiary niż przytaczane przez innych użytkowników
np: pojemnosć 22l strojenie 42Hz wychodzi mi port 68mm x 226mm czy to jest dobry wynik?

Powrót