• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Usher Audio V-602 i co dalej ?

Reakcji
0
Witam

Słowem wstępu nie ukrywam, że w temacie DIY jestem bardzo mocno w tyle. Od 5 lat posiadam podłogówki Usher Audio V-602, które notabene bardzo mi się już przejadły, zwyczajnie zbrakło mi dobrej średnicy i dołu. W związku z tym postanowiłem, że zbuduję nowe 3 drogi. Po wejściu na głośnikowe sklepy (w tym nasz od jednego z forumowiczy) zwyczajnie w świecie się zagubiłem, to trochę jak bym miał kupić auto i wiedział, że ma ono posiadać kierownicę i cztery koła.

Starałem się zawęźić poszukiwania. Wiem na pewno, że na dole chciałbym 8" woofer z racji nie wielkiego pomieszczenia (~17m2). Po wytypowaniu kilku delikwentów zrobiło się jeszcze gorzej w kwestii środka i góry.

Jeden ze znajomych ma do sprzedania parę krótko używanych w pełni sprawnych i zadbanych 2 miesięcznych wooferów Dayton RS225 i życzyłby sobie 330 zł za oba. Mając już jakichś punkt zaczepnia zacząłem się dalej zastanawiać nad RS125 i coś na górę. W zasadzie mając już powiedzmy RS225 i RS125 (w kwocie łącznej 670 zł) mógłbym dobrać coś na górę.

I wszystko byłoby super (chyba ?) gdyby nie moje wątpliwości.

Po pierwsze czy taki zestaw będzie lepszy od obecnie posiadanych podłogówek ?
Po drugie, biorąc pod uwagę niski koszt zakupu RS225 warto pchać się w Daytony ? Może lepiej SB23NRX + SB12MNRX + SB29RDC ? Może zamiast SB12MNRX dać SB15NRX ?

Znalażłem również Ushery 8955A, może warto dołożyć do V-602 i zaprojektować nową zwrotnicę ? tylko czy 8935a będzie dobrym połączeniem ?
Jest też parka Visaton TIW200.

Muzyka ? różna. Jest to elektronika (np. Bonobo, Flume, The XX, ISHQ, Michael Wollny Trio itd), Leonard Cohen, Tanita Tikaram, George Michael, Cutting Crew, AC/DC, Hans Zimmer, Dire Straits a nawet Jessie Ware, Agnieszka Chylińska i Edyta Bartosiewicz itd itp

Może macie jakieś inne propozycje ? Póki co Satori odpada, ze względu na koszt głośników ;-)

Od 5 lat posiadam podłogówki Usher Audio V-602, które notabene bardzo mi się już przejadły, zwyczajnie zbrakło mi dobrej średnicy i dołu.

A oprócz tego barwa dźwięku Tobie się podoba?
Jeśli tak to SBacoustic będzie lepszym wyborem niż Daytony.

A warto kupić 8955A i coś z tym kleić czy SB23 lepszy ?

Nie wiem który lepszy, ale nawet gdyby Usher był lepszy to i tak go już nie kupisz.

Średnicy też za bardzo nie poprawisz przerabiając 8935 na średniotonowy, co jedynie średnica nie będzie modulowana niskimi częstotliwościami. Jeśli brakuje średnicy to musisz wymienić któryś z głośników, 8935 lub 9930.
Na koniec wyjdzie że nie ma co przerabiać tylko od razu robić nowy projekt od podstaw.

Te V-602 masz oryginalne czy DIY?

Tak jak pisze marian. Szkoda zachodu na przeróbki. Gdybyś miał chociaż 8948A to można by się pokosić o fajny zestaw z 8955 na basie ale 8935 się do tego nie nadaje. Te ushery stoją za 800zł i wg mnie sb 23 są po pierwsze tańsze a po drugie dużo lepsze. Miałem możliwość słuchać starcia tytanów :D i jak usher był świetny przez ostatnie lata i nie bardzo miał konkurenta to niestety pola ustępuje. W Twoim przypadku zdecydowałbym sie na nową konstrukcje. Przejrzyj dział gotowe projekty i chyba ostatnio raven coś składał na sb 23.
Daytonów kompletnie nie znam.

Te V-602 masz oryginalne czy DIY?

Kupiłem je 5 lat temu od gościa na sąsiednim forum o tematyce audio. Podobno to wierna kopia V-602 choć nie widziałem oryginalnej zwrotnicy. Wykręcałem przed chwilą głośniki i na pewno jest napisane 8935a oraz 9930

Te ushery stoją za 800zł i wg mnie sb 23 są po pierwsze tańsze a po drugie dużo lepsze. Miałem możliwość słuchać starcia tytanów

Wielkie dzięki za podpowiedź bo już chciałem je brać.

Gdybym zdecydował się na 3 drogi SBa to brać głośnik 12cm czy 15cm ?

Obecnie zawęziłem sporo poszukiwania i wygląda to tak :

SB29RDC, SB12MNRX25 (lub SB15NRXC30) i SB23NRXS45

Co o tym myślicie ? będzie lepiej niż te Usher v-602 ? pozostawiając choć w części te słodkie fajne brzmienie ?

Co o tym myślicie ? będzie lepiej niż te Usher v-602 ? pozostawiając choć w części te słodkie fajne brzmienie ?

Zdecydowanie.
Brzmienie oczywiście będzie inne ale technicznie będą grały lepiej.

12-stka będzie lepsza na średnicy.
15-stkę będzie można niżej ciąć jednak w połączeniu z tym wooferem SB23NRXS45 jest to nie potrzebne.

http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-3WC.htm

Niestety nie ma wartości elementów zwrotnic.

Mam pokój 18,5 m2 i grałem w nim na roznych kolumnach. Obecnie mam konstrukcje na 2x18 wooferach i jednoczesnie YB Zephyr na SB 23 NRXS. Podsumuje to tak - w tej powierzni najniższe zejście nie jest tak potrzebne ze względu na room gain. Efekty muzyczne są podobne (oczywiście przy 3-way) przy czym osiagniete różnymi metodami. Przy 8" konstrukcja jest wyraźnie szersza. Pojemności łączne paczki są podobne - potrzebne jest ok. 50 l netto (woofer ok. 40l + sredniak). Na dzień dzisiejszy opcja SB 23 + Satori 13/16 cm + satori tw29 nie ma za bardzo konkurencji w kategorii cena/jakość. Jak zależy Ci na smukłej kolumnie to opcja 2×18 + M + TW. Para przyzwoitych 18 to min. 800 zł. Wiec powinieneś jeszcze rozważyć 2.5 drogi np. na wooferach 16-18 cm. Zwrotnica tańsza, paczka mniejsza a gra to całkiem ok.

Ostatnia edycja:

Można zamówić w part express. Wycena może się różnić bo pytałem ok 3 miesiące temu. Wtedy wyglądało to tak
Prices incl.25% Danish VAT:
Standard Z – No drivers: €334,00
Standard Z – With drivers: €679,00
Superior Z – No drivers: €586,00
Superior Z – With drivers: €931,00
GLS shipping: €6,00

Hubabuba zobacz na tą konstrukcję :
http://www.highfidelity.pl/@main-1742&lang=
Teraz koszty - 4x17 cm =900 zł, 2x15cm =500 zł, satori tw29 - 1000 zł. Można pomyśleć o SS hds -600 zł, limitowany SS D2604/832002 - 480 zł. Zwrotnica i paczka to już głownie kwestia fantazji, ale dla 3-way trzeba liczyć się ze zwrotnica za 1000-1200 zł. Paczka jak zlecisz stolarzowi to przedzial 1200-2000. Wiec, za ok 5000 zł możesz mieć paczki w pełni porównywalne ze sklepowymi za 13 000 zł. Kwestia kto Ci to zestroi i zazwrotkuje.

Tylko po co kopiować takie koromysło...

Po pierwsze te 17 nie zgraja niskim basem tylko zwiększymy SPL, a za ta kasę można kupić fajne 8"

Ostatnia edycja:
Te akurat nie zgrają najniższym, a po co najniższy bas w 18m2? Przy 25 ma to znaczenie, przy 18 nie ma aż takiego.
Kolega Hubabuba analizował rozwiązania z podobnej półki cenowej.
Oczywiście można kupić i 18 cm grające nisko jak 8", ale to już nie ten budżet...

Ostatnia edycja:
W 18m2 dużą rolę ma room gain? Osobiście preferuję dobry drive, atak i wykop, niż bas przypominający stąpanie słonia.
Z niskiej półki cenowej można zastanowić się nad SS Discovery, Seas z serii Prestige (np. ER18NRX), Peerless HDS.
Oczywiście można kupić i 18 cm grające nisko jak 8", ale to już nie ten budżet...

Zdecydowanie.
Brzmienie oczywiście będzie inne ale technicznie będą grały lepiej.

12-stka będzie lepsza na średnicy.
15-stkę będzie można niżej ciąć jednak w połączeniu z tym wooferem SB23NRXS45 jest to nie potrzebne.

Dzięki, miałem już wcześniej w zakładkach ten projekt, nie mniej jednak sama cena trochę odstrasza. Szkoda, że nie można odkupić samego schematu bez elementów.

Mam pokój 18,5 m2 i grałem w nim na roznych kolumnach.

Również dzięki za podpowiedzi. Chciałbym już zejść z niskiej 18-stki.

Za to wziałęm pod uwagę również (po sprzedaży V-602) te YB Zephyr tylko w mojej wersji. Zastanawia mnie jedynie to, że jest tam 16cm Satori ? Nie byłałby lepsza 13cm ? Jeśli to nie tajemnica "zawodowa" to mógłbym wiedzieć jakie dokładnie modele siedzą w tym YB Audio Zephyr ?

Czy można zakupiś sam projekt zwrotnicy ? Zważywszy, że w YB Zephyr byłoby to co mnie interesuje ?

Ostatnia edycja:
Te ushery stoją za 800zł i wg mnie sb 23 są po pierwsze tańsze a po drugie dużo lepsze. Miałem możliwość słuchać starcia tytanów :D i jak usher był świetny przez ostatnie lata i nie bardzo miał konkurenta to niestety pola ustępuje. .

Tak się składa że kolega sprzedaje głośniki 8955a i poprosił mnie o wpis tutaj.
Połowa ludzi z tego forum nadal targuje się z nim, chcąc kupić 8955a. Niektórzy piszą teksty typu SB lepsze a sami chętnie by je przygarnęli. Widzę tu czarny pijar, nie ładnie.
Trochę powagi ludzie. Jak nie chcesz nie kupuj i nie wypisuj głupot.

Seba007
W jakiej to pojemności grały te Ushery u ciebie że takie rzeczy piszesz?
Słyszałem oba głośniki i szczerze mówiąc mam odmienne zdanie, (Usher 24l obudowa zamknięta) I to nie tylko moje zdanie, tytanem to te głośniki na pewno nie są :)

Widzę, że wkradł się mały konflikt interesów.

Zmierzyłem dziś dokładnie pomieszczenie i wyszło, że mam ~ 16,5m2. Po oczytaniu internetów mam wątpliwości czy pchać się w wielkie kolubryny 3W z 8" wooferem. Przegląddałem ofertę YB i podobaja mi się monitory "BISE". Jakie dokładnie siedzą tam przetworniki ?

Tak się składa że kolega sprzedaje głośniki 8955a i poprosił mnie o wpis tutaj.
Trochę powagi ludzie. Jak nie chcesz nie kupuj i nie wypisuj głupot.

Kolega z Puław podobno już tylko na przelew czeka...
To ja coś napiszę, bo nie lubię niepoważnych zachowań - najpierw szanowny Kolega mówi "ok. jest jesteś spoko, zgadzam się na propozycję" potem milczy i oczekuje wyższej oferty.
Nie odnoszę się do parametrów Ushera, bo te są ok, a do zachowania sprzedawcy.

Thomas jak kolega sprzedaje to niech ustawi licytacje z ceną minimalną i po problemie jak ktoś zna i ceni te głośniki to zapłaci.

Nie na temat...
Nie znam tematu "tej" sprzedaży, ale są tacy którzy kupili te głośniki tylko po to, aby potem sprzedać je za większą cenę jaką zapłacili podczas wyprzedaży w LS.

Fakt, są fani Ushera którzy kupią go tylko dlatego że to Usher.
Ja też Ushery lubię, ale nie dajmy się zwariować :)

Ostatnia edycja:
Powrót