• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ustawienie kolumn

Reakcji
0
Witam, jako iz ostatnio nie potrafie sobie poradzic z rozmieszczeniem kolumn w pokoju zakladam ten watek, z nadzieja ze pojawia sie jakies konkretne propozycje co jak ustawic, gdzie co wygluszyc itp..
Mam pokoj w prostokacie okolo 4 x 3,5, na scianie 3,5 stoja kolumny z drogiej scianie 3,5 jest lozko z tym ze ta druga na ktorej jest lozko jest ze skosem, w aktualnej formie niestety nie ma za wiele basu, co zrobic ? Wczesniej mialem kolumny na scianie ze skosem a lozko na przeciwnej i bylo o niebo lepiej, bas byl wszedzie, jesli chodzi o tony srednie i wysokie to zauwazylem rowniez ich zwiekszona "ostrosc" jak temu zaradzic ? Gdzie dawac wygluszenie? Jeszcze dodam ze kolumny maja bas reflex z tylu, stoja okolo 70cm od scian bocznych i jakies 60 od sciany za nimi, zmiana tych ustawien za wiele nie daje...

Teoretycznie jak podsuniesz do sciany to bedziesz mial podbicie ale ja takiego basu nie lubie wiec mam br z przodu. Dzis bawilem sie w CARA 2.2 PLUS i mozesz tam symulowac akustyke calego pomieszczenia rodzaje powierzchni meble itd.. troche zajmuje wklupanie do programu projektu ale mozesz poprobowac i sprawidzc co zasugeruje ci symulator.

Jesli chodzi o brak basu to wytlumianie itd nic nie da.. ew jesli akustyka pomieszczenia wywoluje np fale stojace, bas sie znosi itd to mozesz poprobowac z przestawieniem mebli (jako rozpraszacz).. wysokie tony to juz troche inna sprawa. BTW dorzucilem dzis link o do tematu w OT o akustyce pokoju - poczytaj to.

Powrót