• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ustawienie poziomu czułości wejścia na wzmacniaczu.

Reakcji
0
We wzmacniaczu mam regulację czułości poziomu wejścia od 700 mV do 8V. W instrukcji jest by nie traktować tego jako regulacji głośności. Jaki prąd na czincze wychodzi z radia nie mam w danych technicznych ale wczoraj pomierzyłem przy rozkręceniu radia do ok. 2/3 że poziomu i zmieniał się od kilkuset mV do 3 V (piki).
Na zmacniaczu nie ma podziałki. Obecnie mam na 3/4 zakresu.
Czy poprawnie będzie ustawianie w taki sposób, że radio rozkręce na max. i regulując czułością we wzmacniacza tak aż osiągnę punkt początku zniekształceń.
Jak to ustawić?

kazdy sprzet fabryczny na maxsie wprowadza znieksztalcenia (z innym sie nie spotkalem)
najlepiej bedzie jezeli podlaczysz pod radio sluchawki i ustawisz sobie taka glosnosc na ktorej niema jeszcze znieksztalcen i bedziesz na takiej glosnosci sluchal. nastepnie podlacz wzmacniacz i dopiero wtedy wyreguluj wzmocnienie wzmaka zeby niebylo kolejnych znieksztalcen

cytat z innego forum,
autor essa,
www.essa.com.pl

najprosciej jak sie da.. :

"Głośność to się reguluje w radiu a Gainem ustawia się czułość wejścia wzmaka tak aby ta regulacja głośności z radia była równomiernie rozłożona na całej skali zakresu. To tak w łopatologicznym przekazie.
To że jak odkręcisz Gain i głośnij zagra ci wzmak nie oznacza że ze wzmacniacza mogącego wyprodukować np. 100W nagle po pokręceniu Gaina zrobi się 200W.
Nadal osiągniesz te same 100W z tą różnicą że np. przy połowie skali głośności w radiu. A potem dalej możesz sobie tą głośnością w radiu kręcić do oporu a i tak nic więcej się nie zmieni poza samym wzrostem zniekształceń gdyz wzmak już wcześniej osiagnał swoja maksymalną moc i z powietrza jej więcej nie zrobi.
Aby nie ciągnąć dalej ustaw te gainy dla przodu na godzinę ok. 8-9 a dla suba na godzinę ok. 10-12 i w większości przypadków będzie SI. "

Fakt czytałem juz za małolata gdzieś żeby wzmaciacza nie rozkręcać ponad 80%. Chyba rozkręce go na 80% i wówczas będę ustawiał czułość.
Magik chyba nie dobrze ustwiać różne czułości na wzmacniaczu przecież obie pary RCA dają ten sam poziom sygnału. No ale nikt nie mówi że nie możńa :wink:
Ten sam efekt można uzyskać zwykłyą regulacją przód tył.

adadur, wypowiedz essy zacytowana - tam chodziło o dwa wzmaki
(jeden na fornt, drugi na suba.)

Powrót