• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ustawienie przetwornikow kolumnie

Reakcji
0
witam

mje pytanie brzmi :

jaka jest roznica w dzwieku przy takim ułozeniu glosnikow w kolumnach :

http://www.empire.com.pl/eass120.htm

a takim :

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?p=9469#9469

jest jakas roznica w dzwieku w kinie domowym czy nie ma wcale????
poniewaz nie mam pojecia jakie ułozenie przetwornikow w kolumnie bedzie najleprze

pytanie napewno nie nalezy do trudniejszyc ale ja nie potrafie sobie sam odpowiedziec na to pytanie ani znalezc nigdzie odpowiedzi.

jezeli uznacie ten post za glupi i nie majacy sensu to przepraszam ale szukam tylko opowidzi na nurtujace mnie pytanie

pozdrawiam

najważniejsze w ułożeniu głosników jest położenie wysokotonowego, musi byc on skierowany w twoje uszy. Kolumna z głośnikiem w środku to uklad d'apolito (nie pamietam jak to sie pisze) który ma lepsza charakterystyke w osi pionowej.

No i jesli robisz podlogowki to wysokotonowy na wysokosci uszu, czyli ok 90-100cm. Poniewaz wysokotowy ma mniejsze promieniowanie dzwieku w pionie i poziomie [szczegolnie przy wysokich czestotliwosci].

jezeli zastosujesz prawdziwa konfiguracje di apolitio i filtry nieparzystych rzedow, roznica bedzie ale jezeli nie to wybierz to co ci sie bardziej podba!!
pamietaj ze glosik wysokotonowy powinien byc na wysokosci uszu

te kostrukcje to sa 2 way 3 glolosnikowe a moze byc 3 way ?? cyli glosnik wysokotonowy w srodku na dole np sredniak a u gory niskotonowiec?? mozna takie ulozenie glosnikow stosowac?? czy stosuje sie tylko sredniotonowce i wysokie??

zwsze jak przegladałem jakis katalog z kolumnami (dexon ,tonsil) to w konstrukcjach typu di apolitio sa przetworniki typu srednio nisko tonowe i wysoko ,ma to jakies znacenie czy nie??

pozdrawiam

nie ma znaczenia to i tak tylko ustawieni glosikow moze daje lepsza punktowosc dziweku ale wg mnei bez precyzyjnej zwrotki i rozwiazanai zagadnien fazowych to i tak nei ma znaczenia

Układ głosników ma znaczenie ale nie jest to takie ogólne. Zawsze trzeba podchodzić indywidualnie do danej konstrukcji.
Sam układ WTW oczywiście nie czyni go ukladem d'apppolita.

Witam,
Obok tego, że najlepiej aby głośnik wysokotonowy był na wysokości uszu słuchacza - dodałbym, żeby wszystkie głośniki zaspołu były możliwie blisko siebie. Chodzi o możliwie najmniejsze odstępy, choć nie jest to oczywiście sztywną regułą.
Pozdrawiam, Piotr01

O ile dobrze pamietam to p Di'Appolito stosowal w swoich konstrukcjach uklad WTW w układzie 2,5 droznym z nieparzystymi rzedami filtrow.
Jak chcesz robic dwie drogi w ukladzie WTW to raczej nie dawaj gornego glosnika zbyt wysoko , gorny glosnik musi miec troche przestrzeni nad soba.

Powrót