Fajna stronka i arty.Warto poczytać http://www.hifi.pl/porady/ogolne/ustawap.php
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Warg napisał:poza tym w dużych pomieszczeniach dyfuzory daje się też na syficie ... a nie chciał bym żeby przez przypadek źle przymocowane kilkadziesiąt kg spadło mi na głowe
paldo napisał:No i styropian jest słabym materiałem do poprawy akustyki z tego co mi wiadomo, choć na taki dyfuzor powinien sie spradzić
pegelmesser napisał:Powiedz to specjalistom tym zajmujacym sie i projektujacycm ustroje w operach, teatrach itp. no i prof. inż. Stanisławowi Miszczakowi, niezyjacemu juz niestety...
irek napisał:Tak na pewno wezmiesz takich specjalistow do swojego domu zeby Ci zrobili akustyke..
Chyba oczywiscte ze chodzilo mi o amatorskie obliczenia w dodatku bez zadnych pomiarow.
Wez sie koles zastanow najpierw zanim cos napiszesz.
irek napisał:Nie mieszajcie koledzy ustroju pochlaniajacego dzwieki z ustrojem odbijacym/rozpraszajacym bo caly czas pokazujecei co znalezliscie w necie a nadal nie wiadomo czy trzeba slumic pomieszczenie bo ma za duze echo czy moze tylko rozproszyc dzwieki bo jest za duze wytlumienie i malo dzwiekow odbitych.
irek napisał:A co do ustrojow akustycznych to od dawna wiadomo ze bardzo dobrze nadaja sie do tego wytloczki od jajek, przyklejone do sufitu nie rzucaja sie bardzo w oczy, zreszta zawsze mozna je zaslonic.
paldo napisał:Dużo osób, w tym specjalistów w tej dziedzinie, twierdzi że wytłoczki robią więcej złego niż dobrego, podobnież podbijają jakieś zakresy kosztem innych, a że są z papieru to tez średnio rozpraszają i na pewno nie pochłaniają. Nie wiem ile z tym podbijaniem prawdy i czy w to wierzyć, w każdym razie słyszałem takie teorie
I tu Irek ma rację,nie znając sytuacji akustyki tego pomieszczena nie ma co doradzać ślepo,bo chłopak sobie jeszcze pogorszy akustykę(zrobi góry i dołki,spogłosowane będzie częściowe pasmo itd).irek napisał:Nie mieszajcie koledzy ustroju pochlaniajacego dzwieki z ustrojem odbijacym/rozpraszajacym bo caly czas pokazujecei co znalezliscie w necie a nadal nie wiadomo czy trzeba slumic pomieszczenie bo ma za duze echo czy moze tylko rozproszyc dzwieki bo jest za duze wytlumienie i malo dzwiekow odbitych.
paldo napisał:irek napisał/a
Nie mieszajcie koledzy ustroju pochlaniajacego dzwieki z ustrojem odbijacym/rozpraszajacym bo caly czas pokazujecei co znalezliscie w necie a nadal nie wiadomo czy trzeba slumic pomieszczenie bo ma za duze echo czy moze tylko rozproszyc dzwieki bo jest za duze wytlumienie i malo dzwiekow odbitych.
Ja tam niczego nie myle, a nie wiadomo bo niby skąd mamy to wiedzieć, z rysunku?? Doradzamy tylko najbardziej optymalne rozwiązania, które można wykonać bez pomiarów. A jak nie wiadomo co trzeba zrobić to trzeba eksperymentować, a taki bastrap o którym mówie na pewno dużo pomoże. Acha i to chyba ty mylisz pojęcia nie my, gdyż to właśnie jak jest za duże echo bardziej używa sie rozpraszaczy a nie mat. tłumiących jak piszesz, a jak masz mało dzwięków odbitych gdyż za duże wytłumienie (którego notabene nie ma tam wogóle więc nie wiem o czym mówisz?) i użyjesz rozpraszaczy to logiczne że będzie ich jeszcze mniej, więc nie wie o co ci chodzi i kto tu myli pojęcia?
paldo napisał:a że są z papieru to tez średnio rozpraszają i na pewno nie pochłaniają
SoundStarStudio napisał:irek napisał/a
Nie mieszajcie koledzy ustroju pochlaniajacego dzwieki z ustrojem odbijacym/rozpraszajacym bo caly czas pokazujecei co znalezliscie w necie a nadal nie wiadomo czy trzeba slumic pomieszczenie bo ma za duze echo czy moze tylko rozproszyc dzwieki bo jest za duze wytlumienie i malo dzwiekow odbitych.
I tu Irek ma rację,nie znając sytuacji akustyki tego pomieszczena nie ma co doradzać ślepo,bo chłopak sobie jeszcze pogorszy akustykę(zrobi góry i dołki,spogłosowane będzie częściowe pasmo itd).
SoundStarStudio napisał:To ktoś Cię wprowadził w wielki błąd,popularne "jajcoki" są używane nawet w studiach nagrań,salach prób i są bardzo dobrym materiałem na zniwelowanie pogłosu nawet do zera.One praktycznie wogóle nic nie pochaniają(wiadomo że każdy materiał więcej lub mniej),one mają za zadanie tylko rozproszyć dzwięk.
paldo napisał:Z tym się zgodzę, ale z tego co mi wiadomo to pomiary takie nie są jakimś wielkim problemem, wystarczy dobry mikrofon i tyle, program można ściągnąć.
paldo napisał:Ja tam niczego nie myle, a nie wiadomo bo niby skąd mamy to wiedzieć, z rysunku?? Doradzamy tylko najbardziej optymalne rozwiązania, które można wykonać bez pomiarów.
paldo napisał:Jesteś pewny?? Jeśli tak to pokaż mi w którym Profesjonalnym(!) studio znajdują się takie wytłoczki z jajek, bo ja jakoś takowych nie widziałem.
n_omyzs napisał:
n_omyzs napisał:Przeanalizuj sobie to co wypisales. Rozpraszacze nie zmniejszaja echa bo fala sie na nich ugina odbija itd ale nie wytraca, za to gabki tlumiace, tkaniny itd sluza wlasnie w tym celu, bo pochlaniaja energie. Napisales dokladnie odwrotnie.
irek napisał:paldo napisał/a
Ja tam niczego nie myle, a nie wiadomo bo niby skąd mamy to wiedzieć, z rysunku?? Doradzamy tylko najbardziej optymalne rozwiązania, które można wykonać bez pomiarów.
Najpierw rozpoznanie problemu a potem rozwiazanie! No chyba ze leczysz wszystko AMOLEM..