• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

uszkodzona cewka?

Reakcji
0
Hej, mam pytanie bo posiadam 2 głośniki stx 25-tki i w obu dwoch poszlo zawieszenie dolne. w jednym jak sie rowno wszystko ustawi to nie slychac tarcia na cewce i ogolnie glosnik gra. ten drugi tez gra ale cewka chaczy za kazdym razem. cewka do wymiany skoro gra? nie wiem czy zamowic i wymienic czy bedzie ok jak rozbiore,na co zwracac uwage przy demontazu i ocenie cewki

nie chcę zakładać nowego tematu więc podepnę się pod ten

pytanko jest takie:
czy da się naprawić głośniki z fotek poniżej??

głośniki pochodzą z kolumn Magnata, które spaliłem na imprezie - dokładnie to Magnat Motion 22
takie same jak w tej aukcji: http://allegro.pl/kolumny-glosnikowe-magnat-motion-22-i4231251352.html

głośniki posiadają najprawdopodobniej spalone cewki - przy ruszaniu membraną jednego głośnika słychać ocieranie
po podaniu napięcia membrany ani drgną - powiedzcie mi czy jest możliwa naprawa tych głośników
nie znam żadnych parametrów tych głośników (jedyne info to to co na foto)
i czy ewentualnie ktoś z Was podjąłby się takiej naprawy ??

trzeba rozkleic glosnik i modlic sie zeby chociaz jedna cewka byla cala (moze byc przepalona)
wtedy albo odszukac odpowiednik z gotowych cewek lub zamowic nowe w umifonie

ja niestety tm razem odpadam, chyba ze chcesz czekac pol roku :p

chyba nie czuje się do końca na siłach na takie zabawy ;) chyba że w ramach testów i nowego doświadczenia pobawię się w regenerację choć efekt zapewne byłby kiepski ;)
macie może jakieś ciekawe linki z tutorialem jak się przeprowadza taką operację??

a tak w ogóle jaki może być koszt takiej naprawy - bo może niepotrzebnie zawracam sobie głowę i będzie to po prostu nieopłacalne

Powrót