• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Uszkodzony głośnik, czym go zastąpić

Reakcji
0
Dzień dobry wszystkim. W ostatnim czasie kupiłem parę kolumn Magnat Vector 22. Niestety jeden z głośników niskotonowych jest uszkodzony - wygląda jakby ktoś go naprawiał, ubabrany jest w kleju i niestety "popierduje". Chciałbym go wymienić, ale nie mogę sobie poradzić ze znalezieniem odpowiedniego.

Na samym głośniku, na magnesie jest tylko to:
r8s942.jpg

W google wyskakuje uparcie CP 880, nie wiem czym się różnią... Pomysły co robić? Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Piotrek

zapewne nie uda sie kupic takiego samego glosnika
a wsadzanie innego jest nieco bez sensu

napraw glosnik i po problemie ;)

Może jeden miał 4, a drugi 8 ohm? Zgaduje że ktoś wymieniał przewijał w nim cewkę, bo o ile dobrze widzę na zdjeciach w internecie to zawieszenie jest gumowe, a nie piankowe. No chyba że ktoś uszkodził zawieszenie i wymieniał. Nie zmienia to faktu że moim zdaniem ktoś po prostu nie "wycentrował" głośnika i dlatego pewnie trzeszczy.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedzi.

Dodam jeszcze zdjęcie z frontu.
2wpl8o8.jpg

Część z tego to "połysk" część to coś białego przebijającego się od spodu, może klej spod farby? Ślady na powierzchni jakby po pędzlu... Jak wykręciłem głośnik i "grałem" trzymając go w ręce to pierdział duuużo bardziej niż przykręcony.

Co do naprawy - zupełnie się nie znam, nigdy tego nie robiłem. W związku z tym:
- "Na oko" toto się kwalifikuje do naprawy? Jakie mogą być koszty takiej imprezy?
- Czy trzeba robić od razu 2 głośniki (niskotonowce z obu kolumn)?
- Gdzie można je naprawić? Możecie polecić kogoś w Krakowie, ew. w necie (z wysyłką)?

Powrót