• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

uszkodzony glosnik stx

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Witam mam problem czy oddawal ktos juz na gwarancje glosniki z stxa?? ile to trwa kto placi za wysylke??
moj problem polega na tym ze przy polowie glosnosci okolo 150 watt glosnik wydaje z siebie metaliczny dzwiek jak by mlotkiem ktos a zelazo walil co to moze byc i czy jest to moja wina czy nie dodam ze glosnik nie smierdzi spalenizna na zawieszeniu chodzi normalnie

maxiu20072, a to nowy głośnik?
ile czasu go masz?

a z takim pytaniem to nie lepiej od razu napisać e-maila do stx-a :?:

nowy glosnik mam go moze 5 dni teraz wrzucilem 2 i padl na tej samej mocy mam jeszcze tube samochodowa na tej samej mocy gra ze nawet nie zajeknie

glosnik to GDN-30-400-4-SE podlaczam go tak mikser koncowka mocy kolumna i to tyle bez zwrotnicy leci calm pasmem wiec nie wiem jakim cudem uwalily sie 2 sztuki nawet nie przy 150 watt bo mikser jeszcze nie byl jeszcze dobrze wysterowany

maxiu20072 napisał:
przy polowie glosnosci okolo 150 watt

taaa.

Głośnik siedzi w kolumnie? Jaka pojemnosc obudowy? Co to za końcówka mocy? Jak podłączałeś te dwa głośniki (szeregowo, równolegle) ?

maxiu20072 napisał:
glosnik wydaje z siebie metaliczny dzwiek jak by mlotkiem ktos a zelazo walil

Wali karkasem cewki o nadbiegunnik...

maxiu20072, no to odeślij je do naprawy i tyle.

Jaka skrzynia?
Jakie strojenie?
Wygrzałeś głośnik czy od razu w niego wpakowałeś tyle mocy?
Przecież on ma 97db skuteczności więc przy 10 watach jest już głośno

[ Dodano: 2010-09-28, 15:55 ]
a i jeszcze jedna sprawa, ten głośnik ma 4ohmy. Czy twój wzmacniacz to obsługuje?

te 55l dales dla 2 czy jednego gdna?? :> i dla profilaktyki podlacz ta szkynke czy subwoofer niewiem co tam masz pod inne zrodlo-czytaj koncowke mocy

melisław napisał:
maxiu20072 napisał:
dalem mu polowe mocy

Skąd to wiesz?

Bo pewnie miał suwak na połowie LOL :mrgreen:

Piszesz że drugi się spalił,a to oznacza w ponad 50% że to nie wina głośnika.

A jak wygląda teraz ten padnięty głośnik? jakieś uszkodzenia mechaniczne? cewka spalona? można poruszać membraną? linki całe?

[ Dodano: 2010-09-28, 17:39 ]
maxiu20072 napisał:
...bez zwrotnicy leci calm pasmem wiec nie wiem jakim cudem uwalily sie 2 sztuki nawet nie przy 150 watt

A co ma wspólnego całe pasmo w tę stronę z uwaleniem głośnika? Możesz to wytłumaczyć?

wiec tak napedzem to koncowka ktora podalem wyzej 55 litrow 2 2 sprawa glosnik nie smierdzi pracuje normalnie nic nie chaczy itp

maxiu20072, skąd wiesz że podałeś mu 150wat? masz jakieś urządzenie pomiarowe, może końcówka się przesterowała

Nikt nie jest jasnowidzem,nie mając głośnika w ręce (i nie wiedząc dokładnie co żeś odwalił) nie jesteśmy w stanie stwierdzić co się stało.

Daj głośnik do reklamacji i potem napisz co odpisali. Jeśli miał bym obstawiać "na sucho" to obstawiam dwie rzeczy,albo coś wpadło do otworu w magnesie albo żeś po prostu je przepalił (nadpalił). Bo mam rozumieć że oba grają nadal tylko wydobywają z siebie metaliczny dźwięk? bo już teraz się zamotałem,raz piszesz że wydaje z siebie metaliczny dźwięk a za drugim razem że już drugiego "uwaliłeś".

maxiu20072
Podłączyłeś delikatne głośniczki pod silną końcówkę mocy.

maxiu20072 napisał:
dalem mu polowe mocy
przy jakim napieciu wysterowania?..
Ustawiając gain na 1/2 i podnosząc napięcie wejściowe de facto uzyskasz 60.. 90% mocy.

maxiu20072 napisał:
moj problem polega na tym ze przy polowie glosnosci okolo 150 watt glosnik wydaje z siebie metaliczny dzwiek jak by mlotkiem ktos a zelazo walil
melisław napisał:
maxiu20072 napisał:
glosnik wydaje z siebie metaliczny dzwiek jak by mlotkiem ktos a zelazo walil

Wali karkasem cewki o nadbiegunnik...

i wszystko na temat.
Bo gdyby to był jeden g. można by się zastanowić, czy przypadkiem nie trafiłeś na feler
ale w ten sam sposób załatwiłeś drugi.. :)
http://img810.imageshack.us/gal.php?g=gonik.gif
Na 99% osiągnąłeś punkt maksymalnej amplitudy wychyleń membrany.
Zainwestuj lepiej w konkretne smoki o mocy zbliżonej lub wyższej od twojego pieca.

Tylko ze ten jego piec to akurat taki mocny nie jest. Nawet nie ma tyle mocy ile producen deklaruje ze ta 30-tka wytrzyma, wiec tak do konca nie jest to oczywiste. Poza tym to nie pierwszy taki problem, wczesniej byly podobne akcje z tym glosnikiem 17cm do suba tez od STX-a... Cos mi tu smierdziec zaczyna... Po prostu te glosniki STX-a to moze i termicznie wytrzymuja moc deklarowana, ale wala juz o nadbiegunnik, wiec tak naprawde nie mozna ich uzytkowac przy mocy deklarowanej. A tu na dodatek mamy aplikacje glosnika zalecana przez producenta, wiec juz nieladnie to wyglada...

melisław skończmy obsmarowywać dupę i czas wysłać głośnik na reklamacje a niech admin do tego czasu zamknie temat bo zaraz forum podzieli sie na dwa fan kluby za i przeciw stxowi...

maxiu20072
jak po robocie hydraulika cieknie Ci rura, to pytasz się na forum co teraz będzie z reklamacją? czy dzwonisz do hydraulika? co za typ :o

Nastepny lanser..

i jeszcze to że jak nie świeci się clip to oznacza, że jest 50 % mocy ! Tylko lanserowy amator może coś takiego wymyśleć.

a wystarczy napisać do stx w sprawie reklamacji czy też zwrócić głośnik w ciągu 10 dni, gdyż takie prawo ma każdy klient

... lanselocie niedoinformowany.

Jak zwykle w tak żenujących przypadkach jestem bardzo sceptyczny do prawdziwości w/w opowieści.

Przy okazji może pokaż zdjęcia to wyeliminujemy prawdopodobieństwo opisywania jakiegoś "innego" głośnika :cool:

Pewnie napisze że aparatu nie ma... Już samo to: "dałem mu połowę mocy" przedstawia Jego wiedzę.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót