• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Utwory do testowania Suba ;]

na starej wersji stronki był moj artykuł o MP3 zreszta robilem o tym prace w technikum poaprta pomiarami to zacyzna sie jzu w przypaku kodowania

ps z tego co pamietam to zakodowac jedna czestotliwosc a jej zbior to co innego
zreszta kto lubi sluchac muzyki wie ze na mp3 duzo nie usłyszy ;)

LUKASZ:
no to sproboj kawalki Prodigy - Hyperspeed (G-Force Part II) z albumu Experience i Prodigy - Poison (Underground Version)... z singla Poison. Jak jest dobry sub to slychac wyraznie bardzo niskie czestotliwosci - zapewniam ze ponizej 40Hz...

ja nie slucham mp3 na wierzy do kompa mam podlaczone male kolumienki i jakis subwoofer

mp3 to badziew i im lepszy sprzet tym sie go gorzej slucha

LUKASZ:
Zgadzam sie - mp3 nie jest doskonale... I im lepszy sprzet tym bardziej slychac niedoskonalosci... Zawsze zostaja nam plytki CD, ale komu bedzie sie chcialo wydac 5-6 dych na 1 plytke? Mozna by sluchac z wav'ow, sa wielkie (1min to ok 10MB) ale jakosc taka jak plyt CD, ale komu bedzie sie chcialo sciagac plik 50MB przez godzine jak moze sciagnac plik 5MB przez kilka minut...
Aha... i jescze jedno - jesli chodzi o niedoskonalosci mp3 - to wszysko zalezy od kompresora i dekompresora - klon winampa pod linuxa uzywa dekompresora mp3 pisanego od podstaw i od razu slychac roznice, oczywiscie z korzyscia dla XMMS'a...

a ja czytalem ze mp3 jest szkodliwe dla sluchu!! takie cos kiedys wyczytalem w chipie...a nie lepiej sciagac MPC ???

muzyki slucha sie orginalnych plyt cd
a zeby posluchac dla przyjemnosci przy sprzataniu mieszkania to i mp3 starczy

a ja slucham tylko dlatego zeby pownerwiac sasiadow ;] (mp3) ;]

a slyszal kstos o MP4 ? kiedys mi sie o uszy obilo ;] albo moze przysnilo ?? ;] :D

raffal81, masz dziwne podejscie do zycia zycze ci zeby jakis sasiad robil ci tak samo wtedy pogadamy ;P

Łukasz a mi sie wydaje ze Ty jestes przewrazliwiony ;] wypij sobie herbatke i sie uspokoj troche ;] moje podejscie do zycia jest jak najbardziej pozytywne ;] i normalne

aaa rozumiem chodzilo ci oto co napisalem o wnerwianie sasiadow ??

a to moze sprostuje bo niektorzy potrafia wyodrebnic zart a zdazaja sie tacy ktorym jednak sprawia to jakis problem a wiec (to byl taki zart) ;]
nie puszczam glosno muzyki przynajmniej do godziny 10 00 w dzien i po 20 00 wieczorem potrafie sie przystosowac do zycia w spoleczenstwie.

i po drugie dziwi mnie jak mozesz po jakims jednym fakcie okreslic ze ktos ma dziwne podejscie do zycia ;] to niesamowite ;] niezla zdolnosc tez bym tak chcial ;] :P

Mp3 są napewno bardziej okrojone niż format AUDIO,ale mają wielki + mało zajmują.Zresztą jeżeli LUKASZ robił jakieś prace i twierdzi,że niema częstotliwości poniżej 40Hz to pewnie tak jest,ale zawsze mi się zdawało,że format mp3 miał mieć odcięte te częstotliwości,których ucho człowieka niewyłapie a to chyba jest częstotliwość dla basu 18-20Hz.Ale świat idzie z postępem i niebęde wracał do kaset i płyt gramofonowych.

Jakie obcinanie poniżej 40hz i jeszcze nisszcza słuch.. Jak mp3 niszcza słuch to co dopiero plyt CD. Trzeba używać dobrych programow do kompresji . mp3 złubożył bas ale jesli uzyje sie kompresjo powyżej 128kb - to wtedy słychać ze bas jest mało szczegłowy i nie tylko bas. Gadanie takie jak o kablu za 2zl w porównaniu do tego za 100 do kolumn - tyle w tym prawdy

[ Dodano: 2004-09-18, 12:38 ]
Jak ktos niesłyszy mp3 poniżej 40hz to niech se zrobi lepszego suba

raffal81 napisał:
a ja slucham tylko dlatego zeby pownerwiac sasiadow ;] (mp3) ;]

a slyszal kstos o MP4 ? kiedys mi sie o uszy obilo ;] albo moze przysnilo ?? ;] :D

Tak jeszcze lepszy kompresor MP4 ale ja wole mp3 ale najlepszy to oczywiście audio

ja proponuje zaprzestac słuchania mp3,muzyki,cd audio, wyrzucic swój sprzęt audio wtedy nie beddziecie mieli problemóów czy mp3 zejdzie ponizej 40 hz. od muzyki piękniejsz jest tylko cisza,jakos tak. :p

ojjjjjjj takkkkkkk..... parę dni temu na unitrze słuchałem....wow !(ach te trzaski z głośnika, ach te przeskoki na płycie:)
pozdro

W filmach .avi i .mpeg masz tak samo mp3 (najczęściej). Może być nawet jakikolwiek inny format, ale ograniczeniem jest rozmiar. Na DVD to już jest coś, bo są nawet nieskompresowane .wav.

ale pamiętajcie żeby jako tako przetestować suba trzeba mieć odtwarzacz SACD bo na mp3 będzie lipa i wogóle będzie nieprofesjonalnie:)
a teraz na poważnie jak kogoś stać na oryginalne płyty to sobie takie kupi ale większośc musi się zadowolić chociażby przegrywanymi i nie ma co świrować:)

Powrót