• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[3-drożne] V3 USHER od Akkusa

Przemo-lukas v3 na pewno nie byl na usher z kolektorem fazy
ale to i tak najlepsze 3 drogi jakich sluchalem
Na pewno Pan Albecki wykonał w takim razie kilka różnych V3. Te, które ja słuchałem na pewno były z korektorem.
Zresztą Mikiego też był na 8945P.

toma085, mniejsza o to, co ja widziałem. Jeśli zwrotnica projektowana, to pozostaje tylko pogratulować fajnej konstrukcji.

"Głośniki cięte są na 400hz i 2,2khz"
"Zrobiłeś kopie gotowca, ale lekko nieprzemyślanego tzn. 8948A w roli średniaka i to z takim wysokim podziałem."

Ja raczej dopatrywał bym się pozytywów takiego właśnie podziału. Ale w zasadzie konstrukcje to cały czas kompromisy. Dla jednego "in plus" może być dla drugiego wadą.

Na pewno Pan Albecki wykonał w takim razie kilka różnych V3. Te, które ja słuchałem na pewno były z korektorem.
Zresztą Mikiego też był na 8945P.

Z tego co wiem to to nie jest V3, bo rozmawiałem z tym panem i mówił że V3 sprzedają tylko jako gotowe kolumny. A w tej konstrukcji daje inny chyba głośnik średniotonowy i jakąś uproszczoną zwrotnicę - przynajmniej mi tak powiedział.

Przepraszam. Robi się mały OFF. Wystarczy wejść na stronę loudspeakershop, wyszukać 8955. Proszę zobaczyć nazwę pliku.
Można też w google poszukać. Nazwę plus wcisnąć 'grafika".
Jeszcze raz. Dawniej z cała pewnością v3 były na głośnikach, które wymieniłem. Proszę też o kontakt z mIKIM.

Załączniki

• bez tytułu.jpg
    bez tytułu.jpg
    95.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Pytanie od autora:
Jakie zrobiłeś pojemności dla średniotonowego oraz niskotonowego? Jaki strojenie bassreflexu?

Jakie generalnie powinno się ustalać pojemności średniotonowców? Znalazłem gdzieś, że najlepiej rzędu pojemności VAS. Ale jeśli głośnik ma VAS=50l to chyba troche za dużo.

attachment.php

potwierdzam ze siedzial tam sredniak z korektorem.
obudowa do sredniego cos ok 12litrow byla, a niski ok 60;)

Powrót