Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
jesteśmy w UE nie ma czegoś takiego jak brak podatku Vat | ![]() |
Nie brak VAT tylko moment zapłaty VAT. Przy eksporcie wewnątrzunijnym VAT rozlicza nabywca towaru jeśli jest płatnikiem VAT - czyli w tym przypadku firma sprzedająca głosniki z zagranicy sprzedaje je po cenie netto. A nabywca który jest firmą doliczy VAT do towaru w momencie sprzedaży klientowi który nie jest płatnikiem VAT. Eksport z Polski poza UE też ma VAT tylko że wg stawki zerowej. | ![]() |
mylisz sie vat nawet na zagranice (poza unie) jest placony w momencie zakupu i odbierany na granicy za pomoca "czeku" wystawionego przez sprzedawce zajmowala sie tym firma global refound w przypadku zakupu w unii nie masz takiej mozliwosci swego czasu zajmowalem sie tym... | ![]() |
ja bym wolal zaplacic 19% w DE niz 23% w PL | ![]() |
Śmiem wątpić Nie pisałem o jakichś tam zakupach w sklepach i historiach handelku na berlińskich targowiskach. Napisałem wyraźnie o eksporcie towarów wewnątrz UE pomiedzy dwiema FIRMAMI bedącymi PŁATNIKAMI VAT. Eksporter wpisuje na fakturze VAT do zapłaty odbiorcy i dokonuje eksportu w cenie netto. A odbiorca płaci VAT u siebie i odprowadza od sprzedazy detalicznej. Jesli jej nie dokona to ma cały czas towar w firmie i moze sobie opowiadac na forach jakie korzystne zakupy zrobił i o ile to było taniej. Od eksportu poza UE stawka VAT wynosi ZERO %. Jesli eksporter dotrzyma określonych terminów wysyłki towaru to nie odprowadzi VAT a jesli się spóźni to odprowadzi wg stawki ogólnej ale może wystapić o jego zwrot wg stawki preferencyjnej. Takie zasady obowiazują od 2008 roku. ---------- Post dodany o 22:59 ---------- Poprzedni post o 22:58 ---------- Nic prostszego. Wystarczy dokonać zakupu detalicznego w DE i sobie "przywieść w walizce". | ![]() |
Nic prostszego. Wystarczy dokonać zakupu detalicznego w DE i sobie "przywieść w walizce".
artur.ek pracowałem 5 lat w dużej firmie handlu zagranicznego więc wiem co piszę. I pracowałem tam właśnie jak wchodziliśmy do UE i wiem jak się zmieniały przepisy zwiazane z tym. Co więcej w mojej firmie nie chodziło o sam podatek VAT ale i o podatek AKCYZOWY. Ale nie chce mi się już o tym gadac. To nie miejsce na to. Proponuję ci iść do sklepu i powiedzieć, że chcesz coś kupić i wywozisz to do USA i poproś o vat 0% | ![]() |
przypominam o tagu offtopic... | ![]() |
Pozwolicie, że jeszcze trochę poofftopicuje... To w końcu jak to wygląda? Załóżmy, że kupuję w Audiocomponents jakiś towar, który na ich stronie kosztuje 100 Euro - ile mnie to faktycznie będzie kosztować? Jestem zwykłym dablem, który dokonuje zakupów w detalu - nie wie co to faktury, nie wie co to zwroty VAT'u, nie wie co to Unia Europejska - statystyczny polski dabyl z Wadowic (tych od Papieża i kremówek). Towar idzie do mnie kurierem ale koszty z tym związane pomijamy. | ![]() |
już wyjasniłem jak wyglada, po prostu lklukasz pisze o czym innym niż ja. Jesli kupujesz detalicznie czyli nie jesteś płatnikiem VAT to kupujesz w cenie brutto - tak ci sprzeda sklep na terenie UE bez znaczenia w którym kraju sie ten sklep znajduje. Jesli jesteś firmą i robisz eksport do innej firmy za granica na terenie UE która jest płatnikiem VAT to sprzedajesz mu w cenie netto - on odprowadza VAT w swoim kraju i analogicznie jesli od takiej firmy twoja firma importuje to kupujesz w cenie netto a VAT odprowadzisz u siebie puszczając go w sprzedaz detaliczną. | ![]() |
Dżizas, dalej nie wiem... Czyli jak w audiocomponents (czy w innych sklepach, które ogłaszają się w necie) coś kosztuje 100 Euro, to płacę za to właśnie 100 euro, czy dopłacam jeszcze jakieś różnice VAT'u czy cła, czy inne pierdoły? Bajdełej - dlaczego w Rajchu VAT wynosi 19% a w Polsce 23%? Daje, kłerwa, do myślenie, co nie? Bajdełej #2 - czy nie wydaje się Wam, że jak by ustalić, że np opodatkowanie zakupów, sprzedaży, miszmaszów, ustalić globalnie (no... co najmniej jewropejsko) na np 10-15, może nawet 20 procent, to świat byłby piękniejszy?... łatwiejszy? ale to chyba temat do spam postu ![]() | ![]() |
Jak jestes zwyklym kupujacym to placisz te 100 ojro i nic wiecej ( no jeszcze przesylka ). W tym juz jest wliczony VAT. Gdybys chcial od nich kupic cos hurtem i mialbys dzialalnosc to kupujesz po cenie netto, a VAT odprowadzasz w kraju (23%).
Dlaczego w Polen jest 23%, a na Węgrzech 27%? Daje do myślenia, nie? ![]() (Ale żeby nie było, że 23% mi się podoba czy coś ![]() | ![]() |
Pisze o tym od początku.Jeśli masz działalność,to wcale nie musisz kupować hurtem,faktycznie kupujesz w cenach netto i nie odprowadzasz żadnego VATu,bo go przecież nie płaciłeś-a to tym bardziej bezsensu,bo Vat się odprowadza w przypadku jeśli to ty byś sprzedawał coś Vatem
I nieprzypadkowo Węgry mają już -0,6% wzrostu PKB a w Niemczech bezrobocie spadło poniżej 8%. Wysoki VAT powstrzymuje konsumpcję wewnątrzkrajową. Akurat Wegrom i Polsce pomaga w eksporcie słabnąca waluta do EUR, bo jakbyśmy już byli w unii walutowej to umarł w butach, a tak to jeszcze ledwo, ale zipiemy. | ![]() |