• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

vib 130 tl

Reakcji
0
Witam
Zainspirowany zachwalaną konstrukcją naszego administratora prezentowaną na audiomani postanowiłem również zbudować kolumny w linii transmisyjnej, lecz jednak skorzystam z innego, a co najważniejsze w moim przypadku gotowego projektu zamieszczonego na stronie visatona ze względu na :
1 ) brak sprzętu pomiarowego, a w zasadzie brak odpowiedniej wiedzy w tej materii.
2 ) postanowiłem wykorzystać do tego eksperymentu posiadane już głośniki: al. 130.
G 20sc okazyjnie kupiłem jeszcze przed kryzysem wiec szkoda by się kurzyły.
3 ) Zdobyłem trochę materiału w postaci płyty wiórowej
Projekt traktuję czysto eksperymentalnie wiec ostateczne manewry z ilością i rodzajem wytłumienia będą dobierane metodą prób i błędów, (chyba ze uda mi się zebrać resztę systemu pomiarowego )
Skrzynki zamierzam składać w wolnych chwilach, o wykończeniu jeszcze nie myślałem, bo nie wiem jak to zagra chociaż trochę forniru jeszcze gdzieś w piwnicy leży.
Link do konstrukcji
http://www.impactaudio.co.uk/product.asp?ref=637&session=665b777707dbbb6d74a6c08ab1de8409
Proszę o ewentualne sugestie co do tej konstrukcji
Pamiętam, że na audionami był poruszany temat w sprawie identycznych kolumn ale nie wiem czy został sfinalizowany
Jak na razie deski zostały pocięte, fotki z prac raczej będą robione telefonem.

NIe ma co za wiele gdybać poprostu klonuj. na stronei visatona nawet jest ilosc rozmieszczonego wytlumienia no i pułapki helholtza. Sam robilem TL na visatonie w170s i mam je do dzisiaj bo grają swietnym basem.

A jak Twój poprzedni projekt z Vifą na górze?? Z tego co pamietam to na audiomanii watek stanął w martwym punkcie, a konstrukcja była bardzo ciekawa.

mor den siur napisał:
A jak Twój poprzedni projekt z Vifą na górze?? Z tego co pamietam to na audiomanii watek stanął w martwym punkcie, a konstrukcja była bardzo ciekawa.
wątek stanął bo konstrukcja została sfinalizowana i gra do dziś. jak do tej pory to najlepszy zestaw jaki miałem,

mor den siur
Może nie aluminium górą, ale klucz do sukcesu to poprawnie zaprojektowany zestaw a to nie jest takie proste jakby się wydawało
jw_amigowiec
zapraszam

na dzień dzisiejszy tyle z placu boju, trochę ściski przykrótkie ale jakoś sobie radze

Oczywiście, że podstawa to zwrotnica, ale jak to mówią " z g. bata nie ukręcisz". Im lepsze przetworniki tym większe możliwości.
Czekamy wszyscy na wyniki.

Centralna Polska :)

Na razie nie wiele się dzieje. Myślałem, że wczoraj już wytnę otwory, a tu niestety dopiero ledwo co frontową ściankę udało mi się przykleić. Zastanawiam się czy eksperymentować z wytłumieniem, bo uszczelnienie dwóch bocznych ścianek wymagało będzie sporej ilości uszczelek okiennych, no i ścisków, a tych nie mam za wiele

seba007 napisał:
Zastanawiam się czy eksperymentować z wytłumieniem
nie wyobrażam sobie budowy TL bez tego.
seba007 napisał:
bo uszczelnienie dwóch bocznych ścianek wymagało będzie sporej ilości uszczelek okiennych, no i ścisków, a tych nie mam za wiele
trudno, wiedziałeś na co się piszesz :P

Przeciez wytlumienie, jego rodzaj i ilosc masz na stronie visatona podane ile co i gdzie wiec nie wiem po co tu eksperymentować. Ja jak robiłem TL swojego projektu to walczyłem z tłumieniem dość długo. Boczne scianki w tej chwili mam nei uszczelnione ale mysle ze sam klej wystarczająco je uszczelni bez zabawyw uszczelki.

Mimo, że na stronie wszystko jest podane to i tak z wytłumieniem dobrze jest poeksperymentować.
Najlepiej byłoby „kombinować” jak pisałem wcześniej otwierając boczną ścianę i dokładać lub ujmować, ale postanowiłem rozwiązać to nieco inaczej bez zbędnej komplikacji.
Tam gdzie nie dam rady wytłumienie włożyłem na stałe, natomiast z przodu i z tyłu dam rade dołożyć lub ująć w zależności od potrzeby.
Klej oczywiście jest wystarczający aby uszczelnić ściankę, ale tylko raz :) , dodatkowo zastosowałem kołki, szpachlowane śruby lubią z czasem pokazywać się pod fornirem

Powrót