• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

VIFA A16WG-09-04

Odnosnie roznic w zastosowaniu roznych kondensatorow... razu pewnego bylem z kolega w pewnym mniej lub bardziej znanym sklepie z Home Audio w Gdyni, kolega chcial zakupic kolumny... Zagadalem sie ze sprzedawca i w efekcie malo sie nie zaczelismy obrazac bo twierdzil, ze nie uslysze roznicy miedzy dwoma roznymi kablami glosnikowymi, malo tego, ze nie uslysze roznicy miedzy srebrnym a miedzianym kablem... Jeszcze malo? Zapraszal mnie do laboratorium pewny swego i proponowal w nagrode kilometr kabla jesli uslysze roznice... I zwal siebie fachowcem... W dodatku marka B&W (Bowers&Wilkins) dla niego byla szitem, a Kisiel (magazyn Audio) to zoltodziub i nieobiektywny tester, niemajacy pojecia o sprzecie i testach sluchowych i lab... oj ludzie, ludzie... Mieliscie podobne ekscesy?

a swoja droga zgadzam sie, ze taki mundorf zagra lepiej niz scr dla przykladu, ale juz z drozszymi... roznice pewnie tylko przy dobrych, bardzo dobrych przetwornikach...

tak samo jak gadka, ze pasmo w kolumnach powinno sie konczyc na 20-22kHz... a jak to sie ma osiemsetek z B&W? tam bodajze dzieki nowemu materialowi kopulki (focal wprowadzil przeciez berylowe) uciagneli do 30kHz... W teorii mozna by wiele, ale tak neutralnych kolumn ze swieca, a tam filtry Iwszego rzedu na wysokim torze :mrgreen:

moj ideal...

[ Dodano: 2007-10-24, 20:24 ]
do czego zmierzam w ostatnich zdaniach? do tego aby czasem nie zapedzac sie w katalogowe dane... posluchac bo moze nie kazdemu zagra mills czy mundrof. sa ludzie, ktorzy kochaja VW golfa 2 z kwietnikiem ogrodowym (zwanym tez tuba basowa lub postumentem na popiersie) w bagazniku i sa ludzie, ktorzy kupuja samochod patrzac pod katem mozliwosci wytlumienia i montazu audio... sa tez tacy, ktorzy aplikuja plyte chesky records albo 4ad do 14 marantza w domu i sluchaja... bo w samochodzie, nie oszukujmy sie, sa pewne granice jakosc, ktorych czasem nie warto gonic... zejdzmy na ziemie

perfectblossom, uważaj bo ja się zaraz założę i 1000mb kabla będziesz mi krewny... srebnego of kors :lol:

no tak, o srebrny chodzilo :mrgreen:

[ Dodano: 2007-10-24, 20:42 ]
a swoja droga marza mi sie te vify, ale mnie nie stac :sad:

perfectblossom napisał:
Mieliscie podobne ekscesy?
mialem rozne dziwaczne przygody ale malo kto sie zna dobrze na szczegolach wiec tematy byly blache... np jak UKA kupowal kabel u lokalnego dystrybutora tonsila (sklep scalak) to babka zwrocila mu uwage zeby podlaczyl zgodnie ze strzalkami na izolacj bo przewod jest kierunkowy :mrgreen:

perfectblossom napisał:
a swoja droga marza mi sie te vify, ale mnie nie stac
a zgadnij ile kosztowal mnie wyzej wymieniony zestaw?? nowki w polsce to koszt 710zl + przesylki...

trzeba szukać okazji po prostu.
allegro , ebay, ludzie z diy - tyle okazji było że sam się dziwilem że nikt nie chce kupować...

okazje bywaja, ja unikam "okazji"... a kupiles uzywane? hmm, poszukam moze.... i graja w zamknietej obudowie czy w drzwi?

388zl z przesylkami :P
wooferki uzywane ale w pelni sprawne a tweeterki nawet niebyly lutowane i chyba nie wygrzane nawet bo nienajlepiej brzmia...

teraz czekam na grupowe zamowienie z audiocomponents bo tam A16WG kosztuje 26E :P co jest juz cena naprawde rewelacyjna. jak uda sie jeszcze zrobic dobra zwrotnice to za ok 500zl bedzie naprawde dobry zestaw ;)

perfectblossom napisał:
uuu, niech mi ktos pomoze je sciagnac
spokojnie. taka cena wychodzi tylko przy grupowym zamowieniu bo wtedy dochodza znizki za ilosc. bo jakbys chcial sam zamowic to przesylka 50E + cena glosnika + VAT
a przy zamowieniu grupowym to wychodzi przesylka dzielona na kilka osob + cena glosnika + vat + znizka za przedplate + znizka 15-20% za ilosc glosnikow (chyba min10-20szt danej marki) i wtedy cena jest zblizona do tej jaka podaje rolph ;)

używki, ale jakie ma to znaczenie gdy nowe xt19 + xt18 kosztują chyba z 850zł , a ja dałem mniej niż połowę tej ceny ?

hmm no jakos nie moge znalezc 16 vify... to moze proa systems simplex 160? mniejsze pieniazki...

[ Dodano: 2007-10-27, 18:57 ]
28.05.2007
Klasa Experienced Unlimited opanowana !!!
Pierwsze trzy miejsca na zawodach Sound Off w Poznaniu zdobyły samochody należące do teamu zawodniczego Max Car Audio. Dwa z nich wyposażone zostały w zestawy głosnikowe PROA

II miejsce Adam Tomkiewicz (Fiat Seicento) - zestaw głośnikowy PROA SIMPLEX 160/D20NC

perfectblossom napisał:
II miejsce Adam Tomkiewicz (Fiat Seicento) - zestaw głośnikowy PROA SIMPLEX 160/D20NC
w jakiej to kategori?? jezeli jakosci to chyba odwaze sie wystartowac :mrgreen:
naglosnione przezemnie peugot 206 wyposazony w golosniki peerless i zwrotnice robiona "na sluch" (dawno to bylo) brzmi zdecydowanie lepiej niz ten zestaw z D20NC (poza basem bo z wooferkow) :P

tak wiec jak uda mi sie zrobic zwrotnice w 205 z uzyciem pomiarow to smialo wyrusze na jakies zawody ;)

perfectblossom napisał:
hmm no jakos nie moge znalezc 16 vify... to moze proa systems simplex 160?
zdecydowanie nie. vifa jest plastikowa a simplex ma metalowy kosz. http://www.proa-systems-team.com/p.php?id=5

a no co do kategorii to tyle wiem co zacytowalem :) ze strony proa.
a sound off to jakosciowa konkurencja :smile:
no dobra, simplex ma stalowa blaszke, ale cena 250zl, a vifka 410, nie mam dojscia po taniosci. do tego bym doczepil tweetery hertz ht25 - leza na komodzie nowki nie smigane to co, nie sprzedam :lol: no chyba, ze proa simplex albo jakis peerles czy vifa...
wiesz, no II miejsce na zawodach z glosnikami simplex do mnie przemawia, poprawa bedzie wzgledem moich i tak dobrych quartow...

Pawel S. od kiedy wystarczy wrzuci glosniki zeby wygrywac na zawodach?
Samo wrzucenie sprzetu nic nieda. To, ze ktos mial takie glosniki i wygral to nie zasluga samych glosnikow. A co ze strojeniem? reszta sprzetu? do tego odpowiednie ustawienia tweeterow, odpowiedni montaz wooferow.
Jesli by to zalezalo od sprzetu to wrzuc 3way DLSa, jak w slynnej juz Xantii, ciekawe czy zagra tak samo jak Citroen.
to taki maly OT;)

Marcy$, alez ja to dobrze wiem. tylko sie zastanawiam czy oni wlasnie bawia sie sprzetem pomiarowym skoro sprzedaja vify tylko z jednym kondem :lol:

a co do zabudowy to jutro ma byc kasa z ubezpieczenia wiec rusza prace nad wnetrzem :twisted:

Pawel S., sie troszke zdziwilem Twoja wypowiedzia, bo czytam sobie to forum i nagle napisales, ze wystarczy wrzucic sprzet zeby ruszyc na zawody:)
Wolalem to wyprostowac bo nie wszyscy to wezma jako zart i zaczna patrzec na liste sprzetu w samochodach a nie sluchac i stroic:)

Powrót