Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Yoshi_80 napisał:Ustawiałeś markery? Bo jak na pomiar w ogródku gdzie niby nie powinno być odbić to jakiś poszarpany, mi lepsze w pokoju wychodzą. Może marker startowy masz źle ustawiony, wtedy wychodzą głupoty jak cholera.
Bez obudowy przykręcony do stojaka...pharoh napisał:W jakiej obudowie jest ten glosnik ? Frezowanie zrobiles ?
.....
zrob pomiar z odleglosci okolo 1cm od glosnika oraz 10 cm ( pamietaj, zeby zmienic poczatkowy marker ). Co wiecej, pomierz impedancje glosnika oraz pokaz przebieg fazowy ( z pomiaru z odleglosci 1m )
" .ir0nhide napisał:Bez obudowy przykręcony do stojaka...
pharoh napisał:Zafalowania ewidentnie swiadcza o dyfrakcji od frontu glosnika. Dodatkowo mikrofon zapewne nie byl prosto skierowany na glosnik.
ir0nhide napisał:Mikrofon "zawsze" mam naprzeciwko głośnika......A po za tym w jakim celu mam użytkować mikrofon do pomiaru impedancji ?
dabyl napisał:Panowie, tutaj nie chodzi o źle ustawione markery albo o źle zamocowany do pomiaru głośnik. Ustawienie markerów wpływa na wykres w ten sposób, że będzie on bardziej lub mniej poszarpany ale średnia (np jak wygładzimy wykres) zawsze będzie miała taki sam (lub bardzo podobny) przebieg - zwłaszcza dla wysokich tonów - może tylko bardziej lub mniej pofalowany ale nie aż tak jak na pomiarze kolegi ir0nhide - dla przykładu pomiar wysokotonówki stożkowej JVC
a no to sie zgadza. Zrobię ten pomiar z paru/kilku cm od głośnika; ale ma być OnAxis tak ?pharoh napisał:Mi chodzilo o pomiar charakterystyki przetwarzania ( tyczylo sie to pierwszego postu ). Bo przeciez ten pomiar wyszedl " nietypowy"
Yoshi_80 napisał:dabyl, mówisz o markerze końcowym ale sprawdz co się dzieje jak źle ustawisz początkowy
dabyl napisał:Choć szczerze mówiąc nie spodziewam się wielkiej rewolucji na wykresie bo ten pierwszy marker ma raczej wpływ na przebieg pomiaru fazy gry głośnika... no ale pewien nie jestem.