Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Tak mam identycznie z tym że użyłem jednego potencjonometru w/w...Pogromca mitow napisał:Co do polaczenia potencjometru to zobacz na ten link.
http://www.sklep.avt.com...._k4003_rev1.pdf strona 9. Tak dla pewnosci sprawdz czy masz tak samo.
OK zaraz spróbuje ....Pogromca mitow napisał:Mozesz sprobowac jeszcze jednej opcji..............
A myślisz że nie próbowałemPogromca mitow napisał:Byc moze jakis problem jest we wzmacniaczu jaki wykonales. Moze niektore elementy wplywaja na sygnal podawany na glosniki. Sprobuj zmienic kondensatory wyjsciowe na inne lub podlacz do testu inny wzmak.
Więc na pewno je wymienię, i to postaram się jak najszybciej...ir0nhide, to miło by było jak by były ekranowane kabelki sygnałowe bo po co mają zbierać śmieci z otoczenia :wink:
OK go też wymienie ....Pogromca mitow napisał:Podlacz tak jak Ci pokazalem. Potencjometr od basu sie nie nadaje bo ma charakterystyke liniowa, a nie logarytmiczna. Dzialac bedzie nie tak jak powinno.
Tak jak już wspominałem bez znaczenia czy pomiary były robione na TDA czy na Techniksie czy nawet bez jakiego kol wiek wzmacniacza po prostu mikrofon vs głośnik i zawsze wychodzi jednakowo ....irek napisał:...problem z przesłuchami miedzykanalowymi a to już wpływa na pomiary.
Kolego mój że się tak spoufalę czy nie widzisz meritum problemu ?irek napisał:No coz aby zdiagnozowac i naprawic system pomiarowy trzeba wiedziec jak on dziala. Ja bym wykonal kilka dla was dziwnych pomiarow i bym stwierdzil co jest nie tak. Trzeba od poczatku obejzec wszystkie ustawienia programu. Ja bym zaczal od wygenerowania i nagrania w SW sinusa i obejzeniu jak wyglada na wejsciu lewym i prawym.
irek napisał:Wyglada na to ze w SW wiesza sie modul autokalibracji sygnalu ferencyjnego bo bez sygnalu referencyjnego pomiary wlasnie tak wygladaja. I mozesz miec karte muzyczna z idealnie plaskim pasmem ale przy pomiarach MLS zmierzona charakterystyka wlasnie wyjdzie taka z opadajaca gora i dolem. Dlatego konieczne jest uwzglednienie sygnalu referencyjnego.
proszę mi tu tak trywialnych pytań nie zadawać :razz: oczywiście sprawdzałem też inne...Pogromca mitow napisał:A mierzyles jakies inne glosniki? Czy tylko ta kopulke?
Właśnie miałem pisać że wina karty zebyś zmienił na inną.No to zrobiłem jeszcze po raz enty test karty programem RMAA 6.2.3 i wychodzi równiutko/płasko od 10Hz - 20.000Hz niby wszystko OK!
Pogromca mitow napisał:Ja aktualnie wpinam mikrofon bezposrednio w gniazdo mic karty zintegrowanej i robie pomiary. Porownywalem z pomiarami na wejscie liniowe z osobnym zasilaniem mikrofonu na karcie stududyjnej Emu i wychodzi to samo.
No właśnie nie leci dobrze "najwyższe" wydają się być jak by "przytłumione"...Pogromca mitow napisał:A i jeszcze taka trywialna sprawa, czy jak sluchasz przez wzmacniacz na ktorym robisz pomiary, to czy nie ma spadku wysokich czestotliwosci? Jesli muzyka leci dobrze ze wzmaka i glosnikow, ktore mierzysz, to trzeba szukac przyczyny w mikrofonach, przewodach polaczeniowych.
Pogromca mitow napisał:OK, moze zacznijmy od poczatku aby ustalic najwazniejsze rzeczy, a wiec:
Pogromca mitow napisał:Referencyjny sygnal nie jest potrzebny do tego, jasne ze przeklada sie na dokladnosc pomiarow ale nie jest konieczny do takich amatorskich pomiarow.