prawa druga, odsłuch jest ostatecznym niepodważającym dowodem czy coś gra dobrze, gorzej albo czy źle, sztuczna głowa nieco pomaga ale jak ułomne są mikrofony wraz z układem pomiarowym w stosunku do ucha i mózgu człowieka, gdyby była odrobina prawdy w mierzeniu to dobry wykres musi dobrze grać ale tak jest rzadko, a jak coś dobrze gra to dobrze gra, do tego służy nam odsłuch w domu - prawda niepodważalna, punktem odniesienia jest żywy odsłuch i tak już też będzie.
To że odsłuch jest ostatecznym dowodem to się w 100% zgadzam, przecież logiczne że nie będę "wkręcał" sobie że gra super bo mam płaską charke na wykresie .
Dlaczego niby dobry wykres musi dobrze grac ? Pozatym zdefiniujmy określenie " dobry wykres".
Charakterystyka uszu każdego człowieka jest inna, więc dla każdego "dobry" wykres będzie różny to po pierwsze a po drugie według Twojej "słuchowej" metody niczego się nie nauczysz, ciągle masz zamiat strzelać ?
Wytłumacz mi sens projektowania zwrotki na słuch.. opisz mi proszę tę metodę.
Wymyślasz sobie podział ? potem podstawiasz pod kalkulator czy jak ?
Przepraszam Cie ale nie potrafie sobię tego wyobrazić.
Ja np mając pomiary mogę:
1. Zaprojektować poprawną elektycznie zwrotnicę
2. Uzyskać zgodnośc fazową.
3. Zmieniac elementy, widząc jak zmienai się charka.
4. Wszystko odsłuchuję i stwierdzam że coś jest za głośno, mierzę i widzę że np pasmo 3-5 khz jest za wysoko, wprowadzam poprawkę odsłuchuję i wiem co robię i co to zmienia .
Czekam z niecierpliwością na opis Twojej metody projektu zwrotnicy.
Porównam to do testów kierowców na F1 na symulatorach, dobrze jeżdżący na symulatorze wcale nie musi być dobry w realu, jak jest ktoś dobry w realu to jest dobry i koniec , jakby był najgorszy na symulatorze to nadal by nic nie zmieniło bo efekt o który nam chodzi byłby najlepszy.
Pomiary to nie symulacja! Jeśli chcesz pozostać przy motoryzacji to już prędzej jest to wykres z hamowni danego samochodu, bo teraz to ja Ci mogę porównać że jak ktoś dobrze gra w NeedForSpeed'a to na ulicy będzie super kierowcą... sam widzisz że to głupie.
Jeśli uda Ci się "na ślepo" dopasować tak zwrotnice że będzie grała super to gratuluję!
Ja niestety tego nie potrafię i muszę się bawić w pomiary.