ir0nhide napisał:
Więc jaka wartość "Lt" powinienem ustawić ?
To ja myslalem ze Ty masz wpisane zero i masz latencje karty zedu 3mA. 22ms to strasznie duzo. No to zostaw jak bylo skoro tak skacze. Musi byc wpisana taka zeby nigdy nie doszlo do obciecia przebiegu. A to sie dzieje jak wpiszesz za duza, co mozesz sprawdzic.
ir0nhide napisał:
To już jest max! Na line-in a preamp jest na mocniejszym wzmocnieniu i sówak line-in do końca. Też miałem takie odczucia, już nie raz, że chyba za słabo trochę wzmacnia....
Nie wiem jak to sprawdzić czy mic ma odwróconą fazę...
Mozesz przelaczyc jiga na measure -10, -20 i dac czadu na wzmacniaczu. Generalnie na Twoich poprzednich pomiarach poziom sygnalu byl ok. Na sinusie jest zanizany a jak mierzy sie MLS-em to wtedy wskazniki pokazuja wiecej. Wiec lepiej na sinusie nie ustawic za duzo bo potem na MLS-e latwo przesterowac wejscie a SW niestety nie sygnalizuje clipu ani za malego sygnalu. Niektore programy to robia.
ir0nhide napisał:
Spieszę się do pracy wiec nie bede teraz kopiował, wrzucał i obrabiał w paintcie więc napiszę
Measurments :
Sr -44.1
Ss - 65536
I/0 : Volume - 50
Repeat Count - 1
Rev channels - nie zaznaczone (bez dzióbka)
Use Preemphasis - także nie zaznaczone (bez dzióbka)
Acoustic:
Microfone - Right
Reference - Left
Wsio zrozumiale.
Jak mierzysz sama wysokotonowke to smialo mozesz mierzyc z 25cm czy 50cm. Blizej nie ma sensu, przy okazji wzrosnie sygnal.
A teraz ustawienia, przy pomiarach >100hz nie ma zadnego sensu ustawiac sample size na wiecej niz 8192 nawet na 1024 bedzie ok. Dolne pasmo i dokladnosc wynosi wtedy zadawalajace 43hz z krokiem 43hz. Dla 8192 jest juz wysmienicie bo po 5hz. Pomiar wtedy trwa ulamek sekundy wiec nie trzeba meczyc siebie i domownikow. Tylko do pomiarow T-S i dokladnego strojenia b-r nalezy wybrac dysokie ss.
Warto zaznaczyc opcje use preemphasis. Wtedy sygnal MLS ma stepiona gore co jest milsze dla ucha a i przetworniki kartu muzycznej tak nie sieja.
Poniewaz pomiar trwac bedzie teraz krotko to dobrze zwiekszyc repeat count do 2 czy 4razy. Jest to ilosc wykonywanych pomiarow raz za razem a wynik jest usredniany. Do przymiarek mozna ustawic 1 a jak juz mierzymy to zaznaczyc nawet 5-10.
volume powinno byc 100 bo to jest skala cyfrowa i ograniczenie tu to strata rozdzielczosci przetwornika. Jak zwiekszysz to bedziesz musial poustawiac na nowo mikser. Z tego volume kozystamy tylko wtedy gdy mamy klopoty z mikserem analogowym. Generalnie nalezy ustawic go tak zeby suwak wejscia byl blizej dolu a suwak master blizej gory.
ir0nhide napisał:
To też by było trochę bez sensu konstruować wkładki chociażby do skype które przepuszczały by tylko "pasmo mówione" Skoro można mieć tanio wkładkę która odbiera całe pasmo (20-20k) to nie wiem komu by się chciało budować nową na tylko dany zakres pasma.....
Tak sie konstruuje mikrofony dla wokalistow. Tam nie liczy sie plaskie pasmo tylko ''brzmienie''. Jak bedziesz mial kiedys mozliwosc to posluchaj jak brzmi ludzki glos z mikrofonu ''pomiarowego'' jest beznadziejny. A tani dynamiczny alphard brzmi calkiem niezle i daleko mu do pasma 20-20.
Pomysle co robimy dalej z Twoimi pomiarami i dam znac.
[ Dodano: 2010-09-06, 18:21 ]
Troche to trwalo ale juz wiem
No to tak, ustaw glosnik do pomiaru, moze byc ok 50cm a jak sygnal bedzie slaby jak poprzednio to blizej.
Nie rob zadnych calibracji, wylacz wszystkie w option, calibrate.
Wybierz new, potem prawym new, signal. Mozesz teraz dla testu nagrac (sound, record), odznaczone no output, volume 100, channels booth, calibration-left, data-right, type-frequency, play-0,1, record-0,05 i Ok. U mnie przy 1khz na calej kolumnie wyszlo na mierniku lewym 17k a prawym 8k. Ustaw mikser zeby sygnal mial choc kilka tysiecy.
Teraz wejdz w options preferences i ustaw sample rate na 2048, vol 100, zaznacz deemfaze i repeat count 2. Nie jest to takie wazne ale warto to opanowac. Naciskasz OK.
Wchodzisz na signal i robisz pomiar (measure, frequency response). Tym razem jest bzyk bzyk i po sprawie. U mnie na mierniku poziomu skoczylo do 21k i 15k. Otwierasz plik frequency ktory wlasnie sie pojawil i to jest charka twojego glosnika. U mnie jest spadek >10khz! Teraz robisz save i zamykasz SW. Nastepnie otwierasz go ponownie i wczytujesz zapisany projekt. No i charka juz nie opada >10khz!?
Zeby wylapac ta anomalie SW nalezy wejsc w folder system i otworzyc pliki: measurement.in.i.fft i measurement.in.r.fft. Pokaz te pliki.
Lewy kanal to odpowiedz karty muzycznej wraz ze wzmacniaczem u mnie spadek >10khz. To dla tych co mysla ze mozna wykonywac pomiary bez kanalu referencyjnego. Prawy kanal to odpowiedz calosci czyli karta, plus amp plus glosnik plus mic plus preamp. Poprzednio ogladany plik frequency powinien byc roznica tych dwoch plikow. Jesli jest taki sam jak kanal prawy to cos w SW nie zadzialalo, bo nie uwzglednil autokalibracji karty i wzmaka. I tu pomaga restart.
Sprawdz jak to u ciebie wyjdzie, jak sie uda to mozesz kombinowac z plikiem kalibracyjnym do mikrofonu on dziala tak samo jak plik calibracyjny z kanalu referencyjnego. Tez jest odejmowany od charki pomiarowej z prawego kanalu. Dopiero wynik jest wazna charakterystyka glosnika. Mozesz zrobic calibracje zrownowazenie kanalow choc nie jest konieczna, bardziej sie przydaje w pomiarach impedancji). Calibracja wzmacniacza nie jest potrzebna bo za kazdym pomiarem jest robiona autokalibarcja, no chyba ze sie SW powiesi jak wyzej.
Warto jeszcze nauczyc sie okreslac powtarzalnosc pomiarow. Repeat count najlepiej ustawic na 1. Robisz pomiar jak wyzej z tym ze na charce wynikowej wylaczasz auto minmax ( w trzech miejscach), mozesz ustawic swoje zakresy zeby lepiej bylo widac. I teraz wykonujesz kolejne pomiary obserwujac jak sie zmienia wykres. Jesli bardziej niz 1dB to jest kiepsko. Warto teraz poprobowac z wiekszymi/ mniejszymi ustawieniami sample rate, wtedy wyjdzie ze na dole pasma beda nieprzewidywalne skoki i trzeba tylko okreslic od jakiej czestotliwosci sa minimalne czyli od ilu pomiar jest powtarzalny.
Na dzis wystarczy.
P.S. Nie przejmuj sie faza, wyglada na to ze wkladki WM61 maja plus na obudowie. Jeszcze to sprawdze dokladnie, dziwne ze nikt wczesniej tego nie zauwazyl. A moze kolega z forum ktory nas zaopatruje wciska jakis zlom?