\
mierzylem nie raz pikolaki
jak znajde gdzies ten pomiar to wrzuce
byłbnym qwdzięczny jakbys wrzucił jakiś pomiar supreme piccolo, miałbym jakiś punkt wyjścia
- - - - - aktualizacja - - - - -
Nie da się przy tak wyglądających pomiarach zrobić dobrej zwrotki. Popatrzcie na gating. Wygląda to na błędy systemu pomiarowego wliczając pomieszczenie.
z tego co gdzieś czytałem to gating ma być ustawiony na góra 500Hz, u mnie stanowczo za wysoko, tylko teraz pytanie. Przy po0mieszczeniu bardziej wytłumionym, tj prócz koca na podłodze mniej więcej w połowie odległosci pomiądzy monitorem a mikrofonem postawiłem krzeszła z poduchami na oparciach. Krzesła całe z materialu, za monitorem dałem gąbkę piramidkę, mimo to gating poszybował jak widać u góry. w przypadku tylko koca na podłodze program ustawiał gating o wiele niżej. zaczynam już głupieć z tego, przeciez powinno byc im bnardziej wytłumione tym lepiej. Mam pomysł na zrobienie "tunelu pomiarowego" tzn, chcę po bokach kolumny postawić płytę meblową obłożoną np wełną owczą, po obu stronach, nad monitorem również, a na podłodze koc, może taki coś by rozwiązało problem???
to co piszecie to pewnie jest racja tym bardzie że teraz nie chodzi już tylko o zgodnośc fazy w miejscu podzialu więc pomiar musi być bardzo dokładny
- - - - - aktualizacja - - - - -
Pańskie pomiary są strasznie niewiarygodne - zaczął bym od tego aspektu jeśli chce Pan cokolwiek dobrego zaprojektować. głośniki wysoko tonowe grają niewiarygonie niskim basem ( ze spadkiem ). Basówki też jakoś dziwnie ciągną do góry mega liniowo ( ze spadkiem . Dziwnie się też zachowuje pasmo wysokotonówki jak by niewidziała obudowy

.
co do wysokotonówki, te niskie częstotliwości to już chyba znam przyczynę, sąsiad oglada tv a wokal głoś idzie mu chocby z su'ba, może byc tak że mikrofon to złapał i z tąd ten problem, urok naszych betonowych bloków. druga rzecz to może coś się pochraniło jak regulowałem poziom wyjścia wejścia itp, bo wcześniej tego nie było. o co dokładnie chodzi z obudową wysokotonówki???
projektowanie nie jest wykonywane na żywo ??
zmiany w zwrotnicahc są zaraz mierzone, w SW symulacja mi coś nie pasuje, wraz z pomiarami.