• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Visaton KE25 SC i co dalej...???

Reakcji
0
Witam Szanowne Grono:) Jako iż jestem tu nowy więc witam Wszystkich i proszę o pomoc:) Chcialbym sobie złożyć kolumny podłogowe raczej 2 drożne coś w stylu AA Phoebe lecz się nie upieram, miałem je na odsłuchu lecz postanowiłem sobie coś samemu zrobić tym bardziej, że mam znajomego który pomoże mi zrobić profesjonalnie obudowy do kolumn;) i tu prosił bym o jakieś sugestie gdyż tak naprawdę kształt mnie nie ogranicza i chciałbym się zdać na wasze sugestie;) Co do glośników to myślalem aby jako wysokotonowiec był Visaton KE25 niestety nie wiem co najlepiej zastosować jako drugi głośnik i tu proszę was o pomoc oraz sugestie basreflex powinien być z przodu, może jesteście w stanie polecić zwrotnice lub gdzie mógłbym zamówić? Za wszelkie sugestie z góry dziękuję i pozdrawiam Jacek

ps. tu 2 projekty które mi się w miarę podobają jednak nie wiem, który basreflex jest skuteczniejszy w 1 czy 2 projekcie.

1. http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege/2_wege/altoii/index.html

2. http://allegro.onet.pl/diy-visaton-super-do-wbt-kimber-i-lampa-cayin-i1804193737.html

Najsensowniej będzie skopiować jeden z projektów Visatona z wykorzystaniem KE25, masz tam wszystko podane na tacy.

dokladnie tak
w tym projektcie co podales polaczony jest w170
to bardzo fajny glosnik
bedziesz zadowolony
zwroc tylko uwage, ze kolumna jest 4 omowa

---------- Post dodany o 07:37 ---------- Poprzedni post o 07:35 ----------

a na ten z allegro nie patrz
jest zle skonstruowany

Jak masz kasę to polecałbym dać do tego visatona AL 130 lub 170 zaleznie czy ma być duza czy mała konstrukcja.

borys z tego co pamiętam bawił się z ke25sc i AL130 czy AL170. Podobno świetne połączenie.

Zasugerujesz się tym co napisali Yoshi i Krystian Markow a nie powinieneś żałować wydanych pieniędzy. KE25 to drogi tweeter bo około 450zł kosztuje, jak pamiętam. Ponadto AL170 również 4 tówy kosztuje, więc jak robić coś na tak drogich głośnikach to lepiej skorzystać z gotowego projektu - Bijou 170.

Ostatnia edycja:
Powrót