• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Visaton na suba?

Reakcji
0
Witam
Nosze sie z zamiara budowy subwoofera do kina i muzyki, z pulapem na glosnik 200zl, elektronika to uklad na mostku TDA7294 ktorym zajal sie kolga z forum Irek.
Mianowicie chodzi mi o wybor glosnika poniewaz mialem juz brac tonsila gdn20/80/2 jednak natrafilem na strone www.visaton.pl na ich promocje. Z ofety wybralem i zasymulowalem w winisd: W 200 SC8 ohm 189 PLN, W 200 S 8 ohm 139 PLN oraz W 250 S 8 ohm 199 PLN.
Nie jestem jakims specem w tym temacie, ale zainteresowal mnie model W200SC wykres z programu w obudowie BR 36l strojonej na 33Hz zamieszczam ponizej.
Mam prosbe, a mianowicie czy koledzy mogliby poradzic czy glosnik bedzie pracowal prawidlowo w takiej obudowie, moze zmienic objetosc i strojenie? Ma to grac jako uzpelnienie Yamahy Pianocraft, zarowno w muzyce jak i w kinie, a przewaga tego pierwszego. Oczekuje sprezystego punktualnego basu, ktory w razie potrzeby moglby schodzic ponizej 40Hz . Moze poradzicie jakis inny przetwornik w tej cenie?
Z gory dziekuje za porady i pozdrawiam.

Załączniki

• 22.gif
    22.gif
    21 KB · Wyświetleń: 0
  • 11.gif
    11.gif
    21.7 KB · Wyświetleń: 0
zmniejszył bym obudowe i podniusł strojenie poprawi to impuls i wytrzymałość mocową. generalnie nareszcie pojawił się ktoś kto wykazuje dobrą wole i myśli :) to się chwali

Zalezy do czego ma byc sub... Jak masz zamiar wykorzystac efekty secjalne w filmach, to taki impuls bedzie ok, tylko co z wytrzymaloscia, nie wiem:/

Przy zasymulowaniu , i jak wyraznie widac w tanszym W200S odpowiedz impulowa jest juz lepsza kosztem utraty charakterystyki przenoszenia. Jakby ktos moglby mi powiedziec jak bedzie z wytrzymaloscia mocowa glosnika tak jak zauwazyl to kolega piter87, bo ja nie bardzo z tym. Parametry glosnikow na: http://www.visaton.de/english/artikel/art_466_1_19.html oraz http://www.visaton.de/english/artikel/art_468_1_19.html
Moze ktos spotkal sie juz z tymi przetwornikami i moglby przyblizych charakter brzmienia, jak visatony w subie beda sie spisywac?

Załączniki

• 2.gif
    2.gif
    37 KB · Wyświetleń: 0
  • 1.gif
    1.gif
    37.2 KB · Wyświetleń: 0
Nie chcę się tu mądrzyć ani kogos sprowadzać na złą droge,to tylko moja opinia ale te modele raczej do kolumn pasują a nie na suba.Dlaczego?Słabe zejście,kiepska sprawność.No i w paśmie dedykowanym dla suba to sa raczej bardzo cienkie.Ale jak ktos ma życzenie to niech robi,dla mnie to szkoda czasu i kasy.

To bardzo wytrzymale glosniki.Symulacje symulacjami ale jesli wejdziesz na niemiecka strone Visatona znajdziesz szczegolnie w archiwum projekt suba na 25tkach a na w200s raczej kolumny, choc nie dyskwalifikuje to tego glosnika z wykorzystania w subie.
Juz nie pamietam jak mnie wyszlo na w200s strojenie i w jakiej obudowie ale wytrzyma sporo.To dobra seria przetwornikow.

Osobiscie posiadam suba na W200S kupiłem za 40zł na allegro:p juz wole doby i uzywany niz tani szit:P
musze Ci przyznac ze gra lepiej od tonsila!! basik jest taki róznorodny i szybki a w filmach masakra! pracuje w budzie 25Lnetto br 7/20cm

W250S to niezly glosnik, nie mozna mu nic zarzucic. Prezentuje ciekawy bas, potrzebuje mocnego wzmacniacza, zeby pokazac co potrafi. Bardzo dobry glosnik, do pomieszczen ponizej 30 m kw.

Proponuje najpierw posluchac, potem oceniac wykresy - pzz...

Kto slyszal, ten wie, ze nie sa to pieniadze wyrzucone w bloto.

Kurde a jaka obudowe do wersji W250S proponujencie, mi w winisd wyszlo 135l. Zalezy mi na malej skrzynce max 45l i czy w ogole jest sens pokowania go w obudowe takiej wielkosci.

Oryginalny sub an w250S ma mniej niz 40 litrow wiec poszperaj w projektach na stronie Visatona.
Mam takze plany w katalogu jakbys gdzies w archiwum nie odszukal.
mam takze zasymulowane roizne warianty bandpass na w200S dzieki wspolpracy z QBA (10 lat temu) i powiem Ci ze rzeczywisty efekt bys swietny.

tez bardzo zainteresowal mnie w200sc (wole doplacic za serie sc bo ma wiekszy magnes od serii s). rowniez jestem ciekaw czy lepiej sie spisuje od tonsila gdn 20/80 bo nie wiem szczerze ktory z nich lepiej zagra.

Mam zeskanowane dwa projekty ale nie moge zmniejszyc do potrzeb pokazania na stronie (juz klocki wylaza) i kto chce prosze o maila na adres marek@gliwice.kmp.gov.pl
takze mam zeskanowany projekt linii transmisyjnej na w170S.

Powrót