• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Visaton W 13 kontra W 17

Reakcji
0
Ostatnio bawiłem się WinISD .. gdyż poszukuje głośników ze stajni visasotna .. do kolumn ... pod uwagę brałem głośniki nie za wielkei i nie za drogie ... o to co mi wyszło

W 17 SC 4 OHM - płaska charakterystyka spadek -3dB ok 43 Hz
W 17 S 4 OHM - płaska charakterystyka spadek -3dB ok 43 Hz

jaka narazie wszystko poprawnie

W 13 SC 4 OHM - płaska charakterystyka spadek -3dB ok 60 Hz ??
W 13 S 4 OHM - płaska charakterystyka spadek -3dB ok 40 Hz ??

O co chodzi czy ten głośnik W 13 S okazuje się lepszy od całej reszty powyżej .. ?? Jego Fs to 50 Hz .. dlaczego między wersją ekranowaną i nieekranowaną jest aż 20 Hz różnicy .. z góry dziękuje za pomoc .... bo sam już nie wiem które głośniczki mam wybrać ..??

[ Dodano: 2006-02-10, 10:24 ]
Czy może Visaton się walnąl w parametrach niektórych głośniczków ??

Teraz zauważyłem że to kwestia strojenia ... bardzo ważny jest litraż obudowy ... ale żeby aż takei wielkei różnice między wersją ekranowaną i nieekranowaną ..??

zauwaz ze 40Hz z 13cm glosnika inaczej brzmi niz 40Hz np z 8" czy nawet z tej 17stki

wisnia, zacznijmy od tego że symulatory się mylą bo z tej 13 to nie łatwo jest wycisnąć wiele poniżej 80hz ;]
a co tu dopiero mówić o 40 ;]
no i jeszcze ta wytrzymałość mocowa...

wiem ale tylko wspomnialem dla zasady ze np 40Hz nie jest rowne 40Hz w roznych wypakach :D

Powrót