• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Visaton za bezcen.... jakis przekret

Oj wy jesteście naiwni.Kto normalny sprzedaje takie głośniki za taką cene.Szczerze wole alfreda przynajmniej w nazwie nie ciul....ą.Kupcie sobie EW120 8R i będzie to samo.Ale żeście uwieżyli w ten napis...ja niemogę...Życze miłej pracy na nowych "VISATON-ach".Mike...POPIERAM

Jak myslicie - oplaca sie kupic ta szesnastke Visaton zamiast ktorejs z Tesli albo Tonsila GDN 16/50 do zrobienia dwudroznego zestawu z GDWK 11/100? Chodzi raczej o obudowe zamknieta z uwagi na niewielkie rozmiary. Ale te fale na charakterystyce...

srednie to glosniki ... moim zdaniem lepiej kupic sobie cos tonsila ... imho powinno lepiej grac ...

No w WinISD ładniej nawet wygląda 226/03 Tesli no tyle że gra ciszej trochę od tego Viastona W200. No cudo to chyba nie jest ani nawet super okazja; może troszkę okazja.

P.S: Mam katalog Conrad'a z 99 roku i cena jest tej zabawki wynosi 42,90 (marek jeszcze wtedy ;]).

co Ty porownujesz... tesle do visatona.... co z tego ze tesla zejdzie ci nizej jak taki visaton zagra owiele naturalniej... no ale to juz zalezy co kto lubi...

[ Dodano: 2004-11-10, 16:13 ]
ps. ale zrobilem posta :P:P:P

No to może ja się wypowiem na co licze ze strony W200.Wiem że to głośnik o dość przeciętnych parametrach ale władowałem się w niepotrzebną i kosztowną przeróbke starych,kosmicznych podłogówek (Jest tu gdzieś rysunek).Na początek wsadziłem do nich po dwa LW800,przez te zachwyty na forum.Później za namową MarkaW dokonałem zakupu kompletu Visatona-grało dziwnie jak dla mnie ale obsłuchałem się i wyszło git.Na tyle git że wooferki poszły w innej budzie do żyda.Stwierdziłem w końcu że musze coś taniego skołować na miejsce LW aby nie robić sobie kosztów i wreszcie opchnąć to dziadostwo.Myślałem już w desperacji o Tesli aż tu nagle link na allegro...i chyba będzie to o co mi chodzi.Tanio,markowo,nieźle brzmiąco,poprostu ideał do handlu.No i sparze to ze środkiem i górą na STX bo pozostałych Visatonów to mi szkoda a i co do nich plany już mam.Ufff...palce sie mi spociły!
PZDR

Mike dobrze gada.To nie są visatony a wy sie zachwycacie....Prawdziwy W300 kosztuje koło 250zł...Może na święta spuścili z ceny do 70zł ??.Kocham takie promocje ......

No mi kurcze to wyglonda jak seria ew Alpharda a co jest trudnego w wydrukowaniu naklejki? pudełek i tak nie ma:)

po 1st: seria w300, w250 i w200 to glosniki lowend dla visatna i parametry maja slabiutkie. są sprzedawane ponoc takze pod innymi markami(kiedyś trafiłem na visatona z nalepką nokia:). seria z S na końcu (np. W200S, W250S) są znacznie lepsze, ale niestety z 50% droższe. Jak myślicie dlaczego Visaton swoje kity opiera na głośnikach "s" a nie na tych właśnie tanich bez "s"?

po 2nd: mnie sie to jawi jako taka "niemiecka tesla" i nic wiecej. koles chyba zdaje sobie z tego sprawe, ze wiekszosc kupujacych na allegro kupuje parametry, a nie głośniki:D, wiec za cene wyzsza nie sprzedałby tego.

po 3rd: spróbować nie zaszkodzi, powiedział jeż z gumowym młotkiem w ręku patrząc na konserwę rybną :DDD

ceny nowych w sklepie są na: http://grelton.mycom.pl/

zobaczcie te visatony z wyższej półki: serię AL, serię WxxxS, czy TIW. zwłaszcza ostatnie:D

zamówiłem 1 sztuke W300.... przyjdzie na dniach to porobie fotki i opisze :P zobaczymy czy to oryginał..

Ja tez uwazam ze to przekret. Pisałem do goscia o szczegółowe zdjecia - chcialem zobaczyc zdjecie Magnesu - ale niestety nie odpisuje na moje maila.

Nie widzialem jeszcze glosnikow Visaton z przyklejona naklejka na boku magnesu - taka naklejka to mozna sobie wydrukowac. Visaton ma napis na tyle magnesu - i nie sa to naklejki.

Co do podrob - widzialem na allegro glosniki Alpharda z nadrukiem białym na membranie JBL - biała seria - wygladaly identycznie jak JBL.

Te glosniki wygladaja podobnie:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34769216
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34769368 - inna membrana

sam zastanwialem sie nad zakupem W300, ale poczekam na komentarze kupujacych.

podejrzewam ze przypadkowy Kowalski nie odrozni tego podroby/oryginalu.

Witam. Ja też nie widziałem jeszcze Visatonów z naklejką z boku, ale widziałem je z naklejkami od spodu magnesu (T200,BG13).
W300 od alpharda można odróżnić po ilości otworów mocujących,- W300 ma ich 8, a alphard 6

poczekam az ktos kupi taki glosnik i sie przekonamy :] jesli to visaton moze sie skusze i zrobie sooba na 20 albo 25

[ Dodano: 2004-11-11, 21:41 ]
mam nadzieje ze bedzie lepszy nz ten co zrobilem :P za jakis tydzien dam na forum jeszcze mi zostalo fornirowanie :]

z tych glosnikow w zyciu suba nie bedzie!!

one sie nadaja do grania w 3way popartego subem, ten W200 ma zejscie do 57Hz - co to za 20cm sub????

aha dzieki :] kurde nie mam na czym zlozyc sooba seryjnie szukam juz tyle czasu a chce zeby byl w obudowie zamknietej... raczej musi

coraz bardziej obawiam się ze to alphardy.... no nic jak faktycznie tak bedzie to koles ma negatywa....

Wygląda nieźle ale coś ta naklejka mi nie pasi visatony mają naklejkę na spodzie a nie na magnesie

Witam. Wczoraj odezwał sie do mnie sprzedawca ;-)
Czekałem na zdjeciaci ok tygodnia, ale i tak ich nie otrzymałem.
Odezwał sie ponieważ jak to napisał stosowałem spam przeciw niemu ;-)
A ja tylko grzecznie powysylalem do osob z wieksza iloscia komentarzy zapytanie czy pewni sa autentycznosci zakupu - jestem przezorny;-)

Wysłał na mnie zgłoszenie do adminow allegro, niestety musiałem zrobic to samo.

Wczoraj troche z nim mailowałem, nie wyparł sie ani razu ze to Alphardy z serii EW ... ;-)
Wypomiałem mu rowniez aukcje wzmacniaczem Panelowym do subwoofera
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32077686
jak widac po komentarzach tylko jedna osoba domyslila sie ze to oszustwo - reszta poprstu sie nie znała.
Allegrowicz podał nieprawdziwe najistotniejsze dane wzmacniacza, mianowicie moc: 224W/4Ohm. W rzeczywistosci wzmacniacz ma ok. 50W/4Ohm - dostepny na aukcji uczciwego allegrowicza:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34181818

Najlepsze sa zdania:
"Nie jestem światowej sławy znawcą głośników. Swego czasu nawet udało mi się w dobrej wierze kupić podróbkę tonsila. dałem się nabrac.
Możliwe że to jest jakiś majstersztyk - ale nie mój.
Poza tym jestem w 100% przekonany, że to są prawdziwe visatony.
Mam je od gościa, który regularnie jeździ do niemiec. Ostatnio nie był tam od 2-3 tygodni i dlatego nikomu nie wysłałem ani jednego głośnika."

czyli sprzedawca czeka az sie zbierze wieksze grono kupujacych, zwleka z wysylka, zeby nie dostac szybko negatywa. Ale i tak wychodzi z założenia za 1 na 2 osoby rozpoznaja ze to nie Visaton.

pozdrawim
ps. zobaczymy co odpisza admini z allegro. Mozna zglosic te aukcje ze sprzedajacy narusza zasady allegro - to jest anonimowe, w prawym, gornym rogu. Im wiecej osob sie tym zainteresuje tym szybciej usuna mu te aukcjie. Nie pozwolcie zeby naciagnal kolejnych kupujacych!

Powrót