• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

VSHA - prosta hybryda

• Autor wątku Autor wątku borys
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Plytka do VSHA_HD z plikami eagla 6.5.0 ponizej. Jutro wkleje zasilacz na kondensatory fi 25mm. Jeszcze nie wiem co zrobic z masa.

9nqe242r9y081n1tjeez_1416260606.jpg

Załączniki

Ostatnia edycja:
To co Panowie, działamy ze zbiorowym zamówieniem na PCB, trany i lampy ? Ewentualnie na wszystko ;). Jak coś jestem skory do pomocy.

Czy mogę prosić o udostępnienie dokumentacji do tego zasilacza z postu #22? Pasowałby mi właśnie taki wariant z zabezpieczeniem.

Natan
Nie wiem czy zostawic mase rozlana tak jak w poscie 22 czy rozdzielic ja w taki sposob zeby wszystkie masy spotykaly sie w jednym punkcie, wieczorkiem wkleje to bedzie wiadomo o Co chodzi.

Zasilaczyk V2 z masa w gwiazde (nie wiem ktore rozwiazanie jest lepsze)
Jak przegladalem plytki zasilaczy z np Denona czy Marantza lub Pioneera to nigdy nie byly zalewane w calosci pomiedzy kondensatorami, zawsze masa byla prowadzona w gwiazde.

ddgn1mdqux88wtqg1asg_1416345573.jpg

Teraz tak patrze na te seryjne rozwiania, ale jedynie znalazłem ułożenie w szeregu albo na kabalekach.. chociaż połączenie na kabelki to fizycznie bardzie przypomina v2 a większość diy-erów robi jak w wersji v1. hmm niech ktoś mądrzejszy sie wypowie ;)

Ponizej paczka z zasilaczem na kondensatory fi 25mm. Jutro sam wytrawie i sprawdze czy wsio jest ok.
Przekaznik w TME Finder 8A 250VAC 40.52.9.012.000
Mozna tez wykorzystac przekaznik z cewka 24V (wymienic zenerke 12V na 24V), ja uzywam 12V i 24V.
Mosfet BS170 pinout D G S, mozna uzyc dowolny inny z Ugs okolo 4V.

Mase zrobilem tak jak ponizej, w razie draki mozna sobie zamalowac paseczek po srodku.
d11hub4a1qdu7w9z8310_1416348815.jpg

Załączniki

Ostatnia edycja:
Jakie dokładnie ma funkcje to zabezpieczenie? Coś oprócz DC, termistora nie ma.
Co do samego zasilacza to ja bym zrobił 4 konektory na masie - 2 na głośniki, 2 do końcówek.

Holgin

W zasilaczu jest:
-Zabezpieczenie DC
-Szybkie rozłączanie głośników
-Opóźnione załączanie głośników

Tak można dorobić konektor ale i tak już jest ciasno, ja wkładam dwa przewody z końcówek do jednego konektorka i zostają mi dwa złącza na głośniki.

Taka mala uwaga:
- Kondensatory C13 C14 C15 C16 = 100uF lub 220uF sa na 50V,
- Kondensator C3 - ja mam narazie zalutowany 100uF ale powinien byc conajmniej 220uF , dobrze bylo by kupic kondensator na conajmniej 35V albo moze byc taki sam jak np C13-C15 na 50V, pojemnosc najwieksza dostepna w takiej srednicy to chyba 220uF

Podsumowujac:
Mozna dac wszystkie 220uF/50V czyli (7szt na plytke):
-od C13 do C16
-C3
-C4 i C5

Juz pisze dlaczego, zdecydowalem sie nie robic skomplikowanej automatyki do zalanczania glosnikow (mialem w zamiarze wykorzystac spadek napiecia na rezystorze z zrodelka pradowego od lampki).

Wlanczamy wzmacniacz:
-Zasilanie plynie do calej plytki i grzalki lampy
-Skladowa stala na wyjsciu rosnie do dosc sporych wartosci (mamy DC protect w zasilaczu, nie trzeba sie bac)
-NFB jeszcze nie dziala (nie koryguje), lampa rozgrzewa sie dalej
-Zaczyna plynac prad przez katody
-Po okolo 7-10s zaczyna dzialac NFB, skladowa stala zaczyna malec az do kilku mV
-Zalancza sie przekaznik w zasilaczu

ZASILANIE GRZALKI W LAMPIE (moj przyklad):

- transformator toroidalny 2x30V 200VA (taki posiadam)
- trzeba nawinac okolo 25-26 zwojow na rdzen (okolo 4.5m drutu o srednicy fi 0.5mm)
- jeden koniec uzwojenia polaczyc z masa tuz przy wyprowadzeniach z transformatora (tak jest najwygodniej)
- przewody zasilajace grzalke skrecic ze soba

Przydzwieku zadnego nie ma, sprawdzalem 2R glosnikiem z moim uchem w srodku.
Pewnie mozna bylo by wprowadzic kilka usprawnien ale w zalozeniu projekt ma byc bardzo prosty wiec tak to wyglada jak wyglada a gra bardzo fajnie.

5zuxd0act1ci47onhzab_1416383483.jpg
eg1hi3ymtyq69nnziw0o_1416383482.jpg

Ostatnia edycja:
Zapomnialem o jeszcze jednej rzeczy.
Zasilacz --> pomiedzy kondensatorami na rilu + i - sa takie dwie zielone kropki, w tym miejscu mozna przeciac sciezke i od spodu zalutowac rezystory 1W SMD 1R po 4szt-6szt (w razie czego mozna lutowac na kanapke), dodatkowo podczas zwarcia robia za bezpieczniki takze nic sie nie uszkodzi.

Trany trzeba parować (MPSA)?

I jeśli możesz borys to napisz/opisz pierwsze uruchomienie :)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Pozwolę sobie zacytować borysa z PW > "Tranzystory wyjsciowe sa dosc drogie niestety, ewentualnie mozna by dolozyc driver i dac IRFP ale to juz nie bedzie bardzo prosty wzmacniacz a taki w zalozeniu mial byc ten VSHA. "

Odnośnie mocy, to tak samo jak z każdą końcówką na tranzystorach czy inaczej? (np zasilanie 2x 30V 200W)

Ostatnia edycja:
Jak by poszło zbiorowe zamówienie to nie wyszłyby takie drogie pewnie. Pytanie czy ktoś się tego podejmie, bo odzew na potencjalnych kupujących jest.

Natan
No niestety tutaj tylko laterale, mozna zrobic wersje z IRFP.

IRFP---> potrzeba:
-drivery
-rezystorki
-tranzystor od kompensacji biasu
-rezystory zrodlowe
-zenerki + diodki na zabezpieczenie bramek
-wieksza plytka

Czy naprawde wyjdzie tak taniej z IRFP ??? Moze i tak ale nie bedzie to spora roznica

gavron
Ja mam trafo 200VA bo mi w zupelnosci wystarcza do sluchania na codzien, mozna dac trafko np 2x32V tak zeby troche lepiej wykorzystac te kondensatory na 50V.

madelektronik
Zbiorowke bardzo latwo zrobic, kupic po 100szt rezystorow i wychodzi bardzo tanio.
W TME sa dostepne prawie wszystkie czesci lacznie z laminatem, dokupic trzeba by bylo trany koncowe, podstawki pod lampe noval 9pin oraz same lampy. Im mniej przesylek tym wyjdzie taniej.

Z tme wychodzi okolo 27.2 PLN (w tym potek wieloobrotowy za 7.2pln, kondensatory wima, samwha WL, MLCC - ceramiczne, rezystory 0.6W, 1szt 2W, bezpieczniki, blaszki do bezpiecznikow, zlacza, tranzystorki male, diodki, zenerki i inne bajery).
Lampa 12AU7A --> 35pln
http://www.thetubestore.com/Tubes/12AU7-ECC82-Tube-Types
Lub na aukciach - jest tego pelno.

Podstawka ceramiczna noval 9 pin pozlacana z otworkiem na diodke - 6 pln

Tranzystory koncowe 38pln (para z ebaya)

Razem:
Wychodzi okolo 110pln za czesci na jedna koncoweczke (moze troche wiecej wyjsc jak dojdzie jeszcze jakas przesylka).

Z tranikami typu IRFP bylo by pewnie o jakies 0,5L taniej.

Nie ma sensu zebym ja robil zamowienie bo nie mieszkam w Polsce.

Ostatnia edycja:
Powrót