• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

VU Meter

Reakcji
14
Czołem.
Potrzebuję wykonać niewielki układ, który pomoże mi sterować zakupionymi wskaźnikami:
http://allegro.pl/unitra-dwa-wskazniki-i2735081999.html
Sygnał podawany nie będzie z głośników a będzie z przedwzmacniacza. Stąd też potrzebuję niezależny układ (najlepiej bez symetrycznego zasilania), który obsłuży mi te wskaźniki. W jaki sposób najtaniej to rozwiązać?
Będę wdzięczny za pomoc

tez polowalem na te wskazniki ;)
ale odpuscilem bo im wiecej bajerow tym dluzej bede to robil :/

Witam,

kurteczka mam problem z tym układem. Nie miałem LM-a i w pająku zrobiłem to na 741. No i kicha. Oswiećcie mnie: można zastąpić tego LM-a kostką 741? Teraz jakoś wyczytałem w datasheet-cie, że jest on zaprojektowany pod pojedyńcze zasilanie.
A drugie pytanie odnosi się do tego jak potraktować nieużywaną, drugą połówkę tej kostki? Jak podłaczyć wejścia aby uzyskać stabilny stan spoczynkowy, wskazany mały pobór prądu z zasilania.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Witaj Pawle,

nie pamiętam jakiej firmy i o jakim oznaczeniu. W szufladzie miałem WO 741, ten najzwyklejszy, znany od pół wieku, pojedyńczy WO.

Jacek Zieliński

bardzo dziwne - alldatasheet nic o tym ukladzie nie wie
ale jezeli to jest to samo co UA741C to moze nie dziala dlatego ze to POJEDYNCZY wzmacniacz w takiej samej obudowie jak podwojne? a w dodatku zupelnie inne wyprowadzenia...

Witam,

tak, uA741, ULY7741(Cemi), LM471, jeden karabin. Różnice w wyprowadzeniach oczywiście uwzględniłem. A tak w ogóle to dziwna sprawa. Wrzuciłem ten układ z LM w Proteusa i uruchomiłem symulację (Spice) no i kiszka. Zupełnie tak samo jak jak na moim 741. No i nie wiem. Dobrze by było gdyby ktoś oblatany rzucił fachowym okiem i ocenił czy to w ogóle ma prawo dzialać.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Witam,
Znalazlem 2 projekty plytek pcb do tego schematu i mam zwiazane z nimi takie pytanka:
Na jednej plytce jest mostek prostowniczy i opis, ze napiecie zasilania moze wynosic 12 do 22 VAC. Nie ma stabilizatora - czy zatem uklad moglbym zasilic niestabilizowanym napieciem 12V? Pytam, bo takie akurat juz mam w moich bebechach i bylo by prosto go uzyc bez stabilizacji.

Druga rzecz ktora mnie niepokoi to wspolna masa dla sygnalu wejsciowego i dla napiecia zasilajacego. Czy to nie spowoduje jakis problemow? Zaklucen, buczenia czy czegos innego nieprzyjemnego?
Oba projekty w zalacznikach.

Prosze wybaczyc brak pl litrer - moge poprawic po pracy ;)

Załączniki

• Vu_ElementyGIF.gif
    Vu_ElementyGIF.gif
    523.7 KB · Wyświetleń: 0
  • VU 01 montGIF.gif
    VU 01 montGIF.gif
    34.4 KB · Wyświetleń: 0
To normalne, że masa jest wspólna.
Co do stabilizacji, są popularne kostki LM7812, która stabilizuje napięcie na 12V i nie wymaga praktycznie dodatkowych elementów poza kondensatorami.

Powrót