• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX projekt Pawła S.

Mam jeszcze pytanie czy głośniki lutujecie czy łączycie wsuwkami​ tosamo terminale i zwrotnice i jeszcze co w przypadku gdy będę dawał drugi front 18mm to czy otwory powiększyć czy mogą być takie same? I już ostatnie po oklejeniu hdf trzeba sezonować skrzynki czy po 48h można kleić fonir?

Wysłane z mojego HUAWEI RIO-L01 przy użyciu Tapatalka

konektory potrafia sie luzowac i przerywac (objawia sie trzaskami od drgan)
smialo lutuj ;)

gdy będę dawał drugi front 18mm to czy otwory powiększyć czy mogą być takie same?
36mm dla takiego glosnika to nieco duzo :/
albo daj ciensza plyte albo odpuysc dodatkowy front

http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm

po oklejeniu hdf trzeba sezonować skrzynki czy po 48h można kleić fonir?
nie spiesz sie!
postaw w docelowym pokoju nawet na 2 tygodnie. wyszlifuj, odczekaj znowu

mozesz wszystko robic tego samego dnia nawet. ale wtedy masz wieksze szanse na pojawienie sie klawiszowania :/

Muszę dać ten drugi front jak podfrezuje sporo to może będzie ok?

Już zmieniłem koncepcje i wywaliłem drugi front zależało mi na nim bo było by łatwiej zamocować ten oklejony skajem ale cóż potrzeba matką wynalazku może nie odpadnie :/

aaa - sorki, nie wiedzialem ze ma byc a'la sonus faber :D
w takim razie rob podfrezowanie w wewnetrznym froncie ;)

Tym czasem zwrotnice wyszły tak

i kolejne pytanie ile zmówić butaprenu z patex do oklejenia fornirem ? Fornir modyfikowany na fizelinie.

Ostatnia edycja:
To poszukam bohem 😀 podaj nazwę bo są różne rodzaje a jak zwrotnica czy cewki nie są źle ustawione ? Kojarzę jakiś post gdzie miało to znaczenie ?

Ostatnia edycja:
oj nie pamietam nazwy - zobacz na ich stronie. maja ladnie opisane
takie w niebieskiej puszce

tak, to ten zalecaja do klejenai forniru
ale ja kleilem od lat na boterm gta i tez trzyma ;)

moment ma ta zalete ze tylko dotkniesz klejone powierzchnie razem i juz zaczyna lapac
jest to tez minusem jak sie cos zle ulozy :p
bochem trzeba mocniej docisnac zeby zlapal ;)

to jest klej KONTAKTOWY
wystarczy silny PUNKTOWY nacisk przez chwile
czyli takim klejem w domu najlepiej klei sie klockiem drewna lub wałkiem/rolką i dociskamy na malym kawalku swoim ciezarem
ja uzywam stalowej rolki wytoczonej z odpadu jaki lezal w piwnicy. dzieki temu mam najwiekszy punktowy nacisk (jak na domowe warunki) i dobra powierzchnie (przetoczone wiec rowne ;) )

odpisuje na najczesciej popelniane bledy
-nie ma sensu zostawiac docisku na noc!
-nie ma sensu obciazać calej scianki. nawet jak wrzucisz wszystko co masz w domu to nacisk na 1cm/2 bedzie mniejszy niz punktowy nacisk z rolki/wałka
-wałek do ciasta sie nie nadaje - za szeroki :p
-docisnac musisz kazdy kawalek forniru na tej sciance. najlepiej sprawdzac na sluch gdzie nie jest doklejone. pomacaj reka/paznokciami a zrozumiesz o co chodzi.
-jak przed lakierowaniem wyjdzie ze gdzies nie docisnales dobrze to mozesz lekko podgrzac zelazkiem to miejsce i klej znowu sie aktywuje. wtedy docisk i naprawione ;)

oj literke mi zjadlo - tak boterm gta

ale kup moze ten niebieski skoro oni go polecaja do forniru ;)

Powrót