• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Włącznik dotykowy :)

cudny90

DIYaudio.pl logo creator
Reakcji
1
Witam, dzisiaj złożyłem włącznik dotykowy, wg tego schematu:

dotykowy.jpg

No i nie działa ... Autor schematu złożył ten włącznik i działa mu do dziś. Włącznik ma pracować jak switch, dotykam elektrody, transoptor przewodzi, nie dotykam - nie przewodzi. Układ wydaje się być banalnie prosty, niestety wymieniłem wszystkie elementy na nowe i dalej nie działa, próbowałem go montować na płytce i w pająku - nic to nie daje. Zero reakcji.

Teraz pytanie do elektroników, ma to prawo w ogóle działać?

Włącznik ten chciałem zastosować do włączania przedwzmacniacza ( ot taki bajer )

Pozdrawiam

Moim zdaniem ma to małe szanse działania, jest zbyt prymitywne. Prawdziwe dotykowe przyciski działają na zasadzie pomiaru zmiany pojemności. A to widze, jest chyba pomysł na zasadzie, że komuś raz coś zadziałało i myśli ze odkrył ameryke.

Yoshi_80, dzięki za szybką odpowiedź, a znasz może jakiś schemat włącznika, który bym mógł zastosować jako switch? Tylko sprawdzony ;)

EDIT: Sprawa się rozwiązała, wystarczyło rezystor 1M zamienić na 3M :) Włącznik działa świetnie :) Polecam

Powrót