• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Własna wariacja 2,5drożnych FX-300, STX AWX

W twoim przypadku najważniejsza jest przyczepność i twardość.
Zgadza się.
Miałem podobną historię z frezowaniem tylko, że po promieniu - od drgań popuściły wymiar śruby w fabrycznym cyrklu. Musiałem frezować szpachlówkę uniwersalną NOVOL dając jej kilka godzin na związanie i nie było specjalnej różnicy między nią, a płytą MDF.
BTW patrząc na Twój warsztat trójkąt myślę, że sam wiesz co i jak :)

Prac ciąg dalszy...

-Zgrubne oszlifowanie/wyrównanie obudowy.

Resize%20of%20S6000002.JPG

Resize%20of%20S6000003.JPG

-Podfrezowanie tyłu frontów. Skaj naciągnięty na front kolumny planuje zawinąć i przykleić od spodu.

Resize%20of%20S6000006.JPG

Resize%20of%20S6000008.JPG

-Podfrezowania pod głośniki

Resize%20of%20S6000009.JPG

Resize%20of%20S6000010.JPG

-Frezowanie "trumienki" :)

Resize%20of%20S6000018.JPG

Resize%20of%20S6000013.JPG

Resize%20of%20S6000011.JPG

Resize%20of%20S6000015.JPG

Resize%20of%20S6000016.JPG

Resize%20of%20S6000019.JPG

Resize%20of%20S6000021.JPG

Resize%20of%20S6000023.JPG

Resize%20of%20S6000024.JPG

Resize%20of%20S6000026.JPG

-Frezowanie długich skosów wymagało znalezienia dłuższych i cieńszych prowadnic, świetne okazały się półki z regałów garażowych :)

Resize%20of%20S6000030.JPG

Resize%20of%20S6000027.JPG

Resize%20of%20S6000028.JPG

Resize%20of%20S6000029.JPG

-Frezowanie najdłuższego skosu było wyzwaniem. Stopę frezarki musiałem przedłużyć do prawie 50cm. Rozstaw między prowadnicami był ustawiony na 33cm.

Resize%20of%20S6000033.JPG

Resize%20of%20S6000031.JPG

Resize%20of%20S6000032.JPG

-Tym razem frez nie wysunął się i wszystko wyszło jak powinno :)

Resize%20of%20S6000034.JPG

-nie mogłem się powstrzymać przed przymiarką :))

Resize%20of%20S6000036.JPG

Resize%20of%20S6000038.JPG

Widzę, że wszystko masz dokładnie obmyślone - czyli tak jak powinno to wyglądać :)
Jednak mój zmysł estetyki zapodałby BR wyżej, jakieś 10-15cm. Poza tym wyglądają bardzo dobrze.
Szkoda mi ciebie jak przyjdzie do sprzątania warsztatu (garażu?) :D

Zastanawiałem się nad umieszczeniem BR wyżej, nawet robiłem przymiarki. Widać na zdjęciu wyrysowane kółka.

IMG_0066.JPG

Rzeczywiście mogło by to wyglądać lepiej, ale w jakimś opracowaniu o BR wyczytałem że niewskazane jest umieszczanie BR w okolicach środka obudowy gdyż mogło by to spowodować furczenie/dudnienie.
Nie wiem ile w tym prawdy, dopiero zgłębiam wiedzę związaną z akustyką. Dlatego frontowy panel planuje przymocować z możliwością demontażu. W razie problemów ze strojeniem obudowy można będzie dorobić nowe fronty i zmienić położenie głośników lub BR.

Zastanawiam się jeszcze nad kwestią wygłuszenia. Czy wygłuszać całą obudowę matami bitum/filc ? czy tylko za głośnikami ?
Z opisu FX-300 wynika że na jedna kolumnę jest zużyte 0,25m2 wygłuszenia bitu/filc, w moim przypadku potrzebował bym ok 0,75m2 na jedną obudowę tak żeby okleić ją mniej-więcej w całości.
Jakieś sugestie ??

Nie wiedziałem ze praca frezarką, czołgiem (szlifierka taśmowa) i krajzegą stołową :) daje takie efekty :D

Jakimi narzędziami jeszcze pracujesz ??

ploter a co to za filozofia?:P ja mam tylko frezarkę i szlifierkę oscylacyjną. Starczy, żeby zrobić to co chce:)

ploter a co to za filozofia?:P ja mam tylko frezarkę i szlifierkę oscylacyjną. Starczy, żeby zrobić to co chce:)

Zrobić da się wszystko ręczną piłką do drewna oraz kawałkiem papieru ściernego.. tyle że jestem leniwy i wolę użyć narzędzia lub zrobić narzędzie które przyspieszy prace :)
Dopiero co skończyłem budowę domu w technologi szkieletu drewnianego stąd i zestaw narzędzi i obycie z nimi mam jako tako opanowane :) A że narzędzia lubię to raz w miesiącu jakieś kupuje. Polecam to dobra zasada na nieobciążające wzbogacenie warsztatu.

W tym domu źle jest wykonany fundament, brak murowanego i izolowanego podwyższenia ponad poziom gruntu, płyta pod styropianem napewno nawilgnie a jak jeszcze położysz na tą papę gonty przy tak łagodnym kącie dachu to masz pewne problemy na wiele lat, no ale to temat nie na to forum.
.............

Kolego funiax1 widząc fragment w trakcie budowy przesądzasz o reszcie.
Mogę cię tylko zapewnić że fundament jest wykonany prawidłowo, wystaje ponad 30cm powyżej gruntu, odpowiednio zaizolowana podwalina, styropian ma pionowe frezowania które wentylują płytę osb, a dach pokryty jest blachą trapezową kładzioną bez łączeń poziomych. Mimo że jest to mój pierwszy dom to przygotowałem się do jego budowy raczej dobrze :)
-ale rzeczywiście temat nie na to forum :)

Mnie zastanawia jakie sa warunki akustyczne w takim domu. Nie znam sie na budownictwie kompletnie lecz w swiecie audiofilskim ludzie narzekaja mocno na takie konstrukcje. Ponoc najlepiej jak jest budowane pomieszczenie klasycznie z cegiel czy betonu.

funiax1 Nie widać bo na czas wywożenia humusu fundamenty zostały zasypane piaskiem aby koparka łatwiej przez fundament przejeżdżała i go nie uszkodziła :)

Pogromca mitow
Z akustyką nie jest najgorzej, ściany zewnętrzne są wypełnione 15cm grubości płytami wełny mineralnej (w oryginalnej technologii zazwyczaj jest stosowana wełna mineralna z rolki, ma mniejsza gęstość i gorsze parametry akustyczne, z obawy właśnie przed słabym tłumieniem dźwięków z zewnątrz zastosowałem wełnę w płytach, lepiej pochłaniającą dźwięk) a na to są położone 2 warstwy płyty K/G, wszystkie działówki mają wewnątrz 7cm wełny również w płycie. Dopóki nie było położonych płyt G/K wewnątrz nie było żadnego pogłosu. Po obłożeniu G/K akustyka zmieniła się ale nadal tłumienie dźwięku jest bardzo dobre. Głośna muzyka wewnątrz jest niemal niesłyszalna na zewnątrz.
Salon w którym słucham muzy ma trochę ponad 40m2 ale są 2 sofy, rolety, zasłony i sporo innych rzeczy które pochłaniają i rozpraszają dźwięk.
Nie mam niestety porównania do podobnej wielkości pomieszczenia w tradycyjnej technologi, ale jeśli kolega jest gdzieś z niedaleka to zapraszam na kawę i osłuchanie kolumn jak już je skończę :)

---------- Post dodany o 00:50 ---------- Poprzedni post o 00:29 ----------

Zgadza się.
Miałem podobną historię z frezowaniem tylko, że po promieniu - od drgań popuściły wymiar śruby w fabrycznym cyrklu. Musiałem frezować szpachlówkę uniwersalną NOVOL dając jej kilka godzin na związanie i nie było specjalnej różnicy między nią, a płytą MDF.
BTW patrząc na Twój warsztat trójkąt myślę, że sam wiesz co i jak :)

Wracając do tematu kolumn :) Udało się zaszpachlować szpachlą samochodową i wyfrezować na nowo otwór na głośnik. Materiał w obróbce jest bardzo zbliżony twardością do MDF, po oklejeniu skayem nie powinno być śladu po uszkodzeniu.
Dzięki za podpowiedź :)

Ostatnia edycja:
Rozumiem, czyli nie ma lipy, pelna profeska :) Moze jeszcze zapytam jaka jest roznica w kosztach budowy domu taka technologia w porownaniu do tradycyjnej?

Ps. Wybaczcie za maly offtop :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
UWAGI MODERATORA
Panowie wiem, ze tamat budowy domu jest ciekawy ale przypominam o opcji
Nie na temat...
Nie na temat...

A że narzędzia lubię to raz w miesiącu jakieś kupuje. Polecam to dobra zasada na nieobciążające wzbogacenie warsztatu.

tez bym tak chcial ale dziewczyna mi nie pozwoli... :(

---------- Post dodany o 13:59 ---------- Poprzedni post o 13:56 ----------

Nie na temat...
Moze jeszcze zapytam jaka jest roznica w kosztach budowy domu taka technologia w porownaniu do tradycyjnej?

tez mnie to bardzo zainteresowalo - moglbys podac przyblizona kwote wykonania takiego domku do stanu zamknietego? bo z tego co widze to robiles to sam a nie zamawiales gotowy "KIT"

Nie na temat...

Pawel S. napisał:
tez mnie to bardzo zainteresowalo - moglbys podac przyblizona kwote wykonania takiego domku do stanu zamknietego? bo z tego co widze to robiles to sam a nie zamawiales gotowy "KIT"
Bardzo zgrubne koszty materiałów to c/a 120tyś do stanu deweloperskiego. 120m2 użytkowej + 25m garaż/warsztat.
Do tego pół roku pracy do zamknięcia, i kolejne 1,5roku do wykończenia środka. Pracy po pracy :) Plus nieoceniona pomoc przyjaciół i znajomych w pracach wymagających dużo wysiłku.

Wracając do tematu wątku. Prac ciąg dalszy.

-szpachlowanie otworów w których odkręcony frez narobił trochę zamieszania.

S6000040.JPG

-frezowanie tylnych skosów obudowy.

S6000041.JPG

S6000042.JPG

S6000045.JPG

S6000046.JPG

-klejenie sklejki do przednich krawędzi kolumn.

S6000048.JPG

S6000052.JPG

S6000053.JPG

-wycięcie i oszlifowanie formatek łukowych.

S6000050.JPG

S6000051.JPG

-Przymiarka do wygięcia ścianek bocznych. Ścianki są wygięte na 3 listewkach, 1 wysokości 1,5cm oraz 2 wysokości 1cm.
Wszystkie listewki oraz sklejka są przyklejone na całej długości tak żeby nie było luźnych brzęczących elementów.

S6000055.JPG

S6000056.JPG

S6000058.JPG

S6000059.JPG

S6000060.JPG

S6000061.JPG

S6000063.JPG

S6000064.JPG

- Długo zastanawiałem się czym wypełnić przestrzeń między obudową główną a sklejką. Wybór padł na drobny piasek.
Dla mnie ma przynajmniej 2 zalety: znacząco zwiększa masę kolumn, co powinno poprawić stabilność przy 2 rozbrykanych kotach poruszających się w 3 wymiarach :) , piasek nieźle tłumi dźwięk i dało się nim zasypać całą wolną przestrzeń.
Do zagęszczenia piasku przydała się szlifierka oscylacyjna bez założonego papieru przyłożona do ścianek kolumn.

S6000068.JPG

S6000069.JPG

Ostatnia edycja:
Dobrze, że nie beton, jak na audiostereo :p
Idzie ci to szybko, sprawnie i fachowo. Założę się, że już myślisz co następnego wystrugać.
Jaka jest waga jednej kolumny; będzie z 30kg?
Hehe, jak widzę to szewcowanie sklejki to nie wiem czemu, ale przypomina mi się wiązanie zbrojenia.

Bebok
Parę kg napewno ważą :) a kolejny projekt czeka na "struganie" już jakiś czas. Ale to nie obiekt z zainteresowania tego forum, ma 4 koła, niewielką wagę, sporą moc i prawie 40lat :)

S6000071.JPG

S6000073.JPG

S6000074.JPG

Mam nadzieję że małżowinka nie dowie się do czego używałem jej wałka :)

S6000077.JPG

S6000078.JPG

S6000079.JPG

S6000084.JPG

S6000081.JPG

S6000082.JPG

S6000083.JPG

S6000085.JPG

Ostatnia edycja:
Powrót