Zmieniłem strojenie BR. Obecnie kolumny pracują z BR długości 8cm i strojeniem na 42Hz.
Przy niższym strojeniu odczuwałem niedobory basu. Nawet chciałem budować suba w celu jego uzupełnienia.
Różnica między pierwotnym strojeniem 35Hz a obecnym jest kolosalna. W końcu pojawił się bas bez konieczności podkręcania pokrętłem na wzmacniaczu. Budowa suba narazie została odroczona
Zmieniłem również napęd. Obecnie gram na cambridge A500.
Z ciekawości muszę sprawdzić jak AWX-y wypadną pomiarach T/S i ile im do fabrycznych parametrów. Przy pierwszych pomiarach niewygrzanych głośników FS był prawie 20Hz większy niż podaje producent.
Może ktoś robił pomiary tych głośników i może się pochwalić wynikami ??
---------- Post dodany o 17:57 ---------- Poprzedni post o 15:44 ----------
Symulacja w WinIsd potwierdza moje obserwacje. Wykres zielony: obudowa 40L strojenie 35Hz, Wykres żółty strojenie 42Hz.
Przecięcie obu wykresów ~40Hz przy -4dB. Więc zmiana tak czy tak wyszła na plus.
Wiadomo że WinIsd to tylko symulator ale w moim przypadku nawet prawidłowo podaje długość BR przy jednym i przy drugim strojeniu.
Jeśli ktoś ma 2,5way na awx-ach proponuje popróbować ze strojeniem. Ciekaw jestem czy u was również taka zmiana może przynieść poprawę w zakresie basu.