Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Co chcesz wiedzieć chętnie odpowiem.
Praktycznie każde drewno pracuje nie ma mowy aby kupić tak wysuszone lub sezonowane drewno aby nie pracowało. Można zniwelować tę pracę drewna poprzez umiejętne klejenie oraz przycinanie, ale i tak zaczynają się schody przy bejcowaniu, drewno jak dostanie wilgoci super się wygina. Ja dobierałem drewno pod względem akustycznym, i w tym miejscu dementuję wszelkie plotki na temat litego drewna a MDFu, iż drewno nie nadaje się do dobrego zestrojenia bujda na wielkich kołach. Ale jednocześnie podkreślam do masowej produkcji może przysparzać problemów. Rodzaj drewna który wybrałem do tego projektu to olcha, wykorzystywana w budowie organów i innych instrumentów muzycznych.Kupa ciężkiej roboty, gratuluje.
Korci mnie zabawa w litym drewnie, ale bał bym się, że mi się to wszystko powygina na wszystkie strony ... Nie miałeś problemu z pracującym drewnem ? Jaki rodzaj drewna kupiłeś, czyli na co zwracać uwagę przy zakupie drewna na kolumny/meble by uniknąć wyginania i innych cyrków ?
a dobierałem drewno pod względem akustycznym, i w tym miejscu dementuję wszelkie plotki na temat litego drewna a MDFu, iż drewno nie nadaje się do dobrego zestrojenia bujda na wielkich kołach
Nie bardzo się zgadzam z tym iż drewno nadaje się na szkielet obudowy. Nawet sonus faber używa sklejki a nie litego drewna.
Drewno zbyt mocno rezonuje co jest w instrumentach pożądane i ma się nijak do budowy kolumn głosnikowych.
Na jakiej podstawie dementujesz "plotkę" iż drewno nie nadaje się do budowy kolumn głośnikowych ?
Masz rację drzewo rezonuje ale grubości 5mm i powierzchni powyżej 0,5m2 i MDF się tak zachowuje ale spróbuj wprowadzić 3.5cm i długości 1m w wibrację życzę powodzenia. Jeszcze jedno czy kiedykolwiek robiłeś próby z drewnem czy podpierasz się wypowiedziami ludzi którzy sami coś przeczytali. Ja sprawdzam ten materiał od kilku tygodni, i mogę coś o tym napisać, testowałem tego typu obudowę z głośniki z celulozową membraną, kevlarem, polipropenową, aluminium a najlepiej wypadają ceramiczne. Drewno wybierałem nie poprzez rezonans owania tylko interesowała mnie waga oraz gęstość olcha posiada oba te cechy przy niewielkiej wadze ma bardzo dobrą gęstość.Nie bardzo się zgadzam z tym iż drewno nadaje się na szkielet obudowy. Nawet sonus faber używa sklejki a nie litego drewna.
Drewno zbyt mocno rezonuje co jest w instrumentach pożądane i ma się nijak do budowy kolumn głosnikowych.
Na jakiej podstawie dementujesz "plotkę" iż drewno nie nadaje się do budowy kolumn głośnikowych ?
A to ciekawe stwierdzenieprzy niewielkiej wadze ma bardzo dobrą gęstość.
Tak masz rację odpadów jest mnóstwo, przy budowie jednej pary wyszło około 0.3 kubika to naprawdę sporo. Myślę że seryjna produkcja miała by sens przy takich stratach, największy problem to malowanie drewna zachowuje się nieobliczalnie i tutaj (tak myślę) jest problem przy seryjnej produkcji.Waga i gęstość idą w parze. Ale to chyba najmniej istotne, bo ściany obudowy są jeszcze spinane między sobą i można obudowę gęsto ożebrować.
Drewno ma widoczną wadę w produkcji seryjnej, poza tym że kosztuje, musi być go więcej i trzeba sezonować żeby się nie paczyło.
Można malować barwionym lakierem, wtedy unikamy bejcowania i łykania wilgoci, a i powierzchnia (kolorystyczna) jest równiejsza, kłopot jeśli przydarzy nam się obicie bo wtedy dobrać kolor jest bardzo trudnonajwiększy problem to malowanie drewna zachowuje się nieobliczalnie i tutaj (tak myślę) jest problem przy seryjnej produkcji.