• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

w jaki sposób montuje sie kondensator??

Reakcji
0
w jaki sposób montuje sie kondensator do sprzetu car audio (dietz 1 F), tzn na jakich kablach co i jak sie do niego podłącza?? Bo niestety instrukcja co jest do niego załączona jest w jezyku niemieckim, a schematy sa nie zrozumiałe dla mnie :)
z góry dzęki z pomoc (jestem początkujacy w CA..... )

hmmmmm bede miął z tym problem, prosił bym raczej o ogólny schemat podłączenia kondzia.
pozdrawiam

warzek, przeczytaj FAQ nazara - temat przyklejony u góry.. może Ci sie coś niecoś wyjaśni..

wyglada na to ze ma pelna elektronike . kondensator podlanczas rownolegle do wejscia zasilania wzmacniasza. tylko nie pomyl biegunowosci!!!

djrobo, warzek, ten kondensator z linka ma tylko voltomierz, trzeba go ładować przez żarówkę!

no teżmi sie wydaje ze nie ma elektroniki, bo jest przy nim zarówka. Czyli w jaki sposób to naładowac?? instrukcja jest po nimiecku i nic z niej nie czaje |:D
thx za pomoc

yyhhhhhhhhyyyyyy no zobaczymy, najwyżej wybuchnie :) ale wciąz jednej zeczy nie rozumie... Na kondensatorze sa tylko dwa wejscia plus i minus niby oki, ale gdzie sa wyjscia?? czy moze jak sie ten kabel to tego podłancza??

f2f6c9ff06853da7.html

Na moje oko to tak powinno byc ale zaczekaj az ktos Ci to jeszcze potwierdzi bo szkoda by bylo uszkodzic konda :razz:
Pozdrawiam!!!

[ Dodano: 2007-06-12, 17:26 ]

no oki, ale poczekam na potwierdzenie tego schematu prze ktoregos ze szpeców :) tzn mi sie wydaje ze tez tak chyba to ma isć bo na moje oko to nie widze innego rozwiązania, ale wole sie upewnic niz pozniej miec dodatkowe problemy :)
pozdro

Obciazenie chyba za duze nie jest po prostu energia zmagazynowana w kondzie zostanie pobrana przez 2 wzmaki. Kondowi nic sie nie stanie.
Pozdro!@!!

a przy montazu kondzia trzeba przerwac ciągłość kabla, czy wystarczy tylko odciąć kawałek gumy z obudowy kabla i puscic przez nigo srube do kondzia??

tylko zedrzec izolacje i puscic przez niego srube chociaz chyba bardziej elegancko by wyglkadalo jak byc zalozyl na koncowki kabli koncowki oczkowe i ladnie poskrecal:)
Pozdro!!!

Podepne sie do tego tematu. Czy ten kondensator ma pelna elektronike?
http://www.allegro.pl/item208115202_kondensator_dietz_1f_szybka_wysylka_gwarancja_pl.html

Nie trzeba go ladowac zarowka? Kupilem taki kondensator uzywany jakis czas temu i lezy w domu, teraz na dniach bede chcial go podlaczyc.

I takie czysto hipotetyczne pytanie. Zalozmy ktos ma taki lub inny kondensator do tego kable 10 mm2, ktore ida do niego + i - z aku. Czy nie bedzie zadnej roznicy czy da 10mm2, czy 20 mm2? Chodzi o kable z kondensatora do wzmaka. Kolega ma takie przewody (10 mm2 SinusLive) i cos mowil o zakupie kondensatora i wtedy tak czy tak by musial kupic 1 m przewodu na kable od kondensatora do wzmaka.

Powrót