• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

W samym centrum

Impedancję w zasadzie wyznaczają głośniki niskotonowe. Właśnie o to tutaj chodzi żebyś impedancję zwiększył wtedy uciszysz w naturalny sposób HDSy i będzie można działać ze zwrotnicą. Jeśli chodzi o amplituner to w większości chyba obsługują od 6 ohmów ( chyba że Ty masz od 4 ohmów) Większa impedancja nigdy nie stanowi problemu dla wzmacniacza więc tutaj sie nie ma czym przejmować.

Jeśli chodzi o efektywność to wszytko zawsze dopasowujemy do woofera, tweetera i midwoofera można ściszyćm L-padem.
Właśnie o to chodzi w różnicy impedancji w przypadku Twojego centrala, ograniczasz efektywność sekcji nisko-średniotonowej poprzez zwiększenie impedancji.

To dobre pytanie .
Zgrać się uda bez problemu tylko cewka będzie większa na HDS-a :)
Ampli będzie zadowolony bo mniej obciążony .
Moc też nie będzie raczej problemem bo moc trafiająca na tył i średniak jest mała .
SPL będzie zbliżone do kolumn frontowych więc też nie powinno być problemu ewentualne różnice można skompensować chyba ampli .

Piękne dzięki za wskazówki. Tak spróbuję zrobić. Uspokoiliście mnie Panowie. Jeszcze raz dzięki.

Działaj, zrób pomiary na szeregowym połączeniu HDSów, pamiętaj u jednorazowym ustawieniu pulse response na tweeterze.

Aaaa właśnie zapomniał bym.
Przy pomiarze głośnika 4ohm stosujemy 1W / 1m czyli 2V, na 8ohm 2,83V (jakoś tak chyba) a na 16ohm (2 głośniki szeregowo po 8ohm) jakie napięcie stosować? Mam do pomiaru mikrofonem 2xHDS czyli 16ohm i Vifa 4ohm w jednej kolumnie. Czy mierzyć przy stałym napięciu? No bo jeżeli Vifę zmierzę na napięciu 2V a 2 HDSy na większym to może znów być taka sytuacja, że będą miały większą efektywność niż Vifa bo mocniejszy sygnał. Jak to zrobić w tym przypadku? Wszystkie pomiary przy sygnale 2V??

No właśnie cały czas Ci to tłumaczę skąd się bierze dodatkowe 3dB czyli 6dB przy równoległym połączeniu.
Nie ważne jak masz podłączone głośniki czy to szeregowo czy równolegle czy o impedancji 4,5,8,12,16 ohmów mierzysz wszystko i wszystkie tym samym sygnałem z tej samej odległości. Po prostu przepnij głośniki w szereg i nic więcej ;).

Ok. Pomiary ze spiętymi HDSami w szereg zrobione. Wzmocnienie ustawione na VIFę - nie ruszane. Czarna - HDS, czerwona - Vifa.
Jak to teraz wygląda? Czy jakiś L-Pad na VIFę? Gdzie ciąć?

Ok. Zaraz coś popróbuję u wkleję do poprawki.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Najpierw GOAL dla VIFY I HDSA. Czy VIFA poniżej 2700Hz powinna być tłumiona L-padem czy to nie ma znaczenia bo filtr sam w sobie to wytłumi?

Po zastosowaniu GOAL:

Jak widać między 1 a 3 Khz (tak w dużym uogólnieniu) Vifa wybija się nieco. Czy dobrze myślę? I czy w tym przypadku stosuje się L-Pad od - do Hz?

Robię w automacie więc na razie raczkuję... Zaraz jakoś podmienię.

Zmieniłem na 5,5 u ale dołek się robi na około 4kHz. Jakoś to naprawić. Zresztą popróbuję.

Dałem w HDSie cewkę na 293 uH i trochę się wyrównało ale podział przesunął się na prawie 5kHz

A może tak??

Gubię się powoli. Coś takiego ze wspólnym przebiegiem:

Powrót