• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

W samym centrum

Tak poprawne zamontowanie przetwornika dużo daje ale jak ja sobie tu symuluję to widzę, że albo musiał bym tweetera w sam róg prawie dać żeby minimalnie wygładzić albo po prostu zostawić bo nic by się z tym w moim przypadku zrobić się nie dało. Przynajmniej we frontach dało to efekt.

Waloos bardzo fajnie
Mozna wstępnie zacząć słychać

Po co korektor impedancji?

Ostatnia edycja:
Zastapił bym to zwykłym l-padem i w ten sposób "wymodelowal" charakterystykę

Sorki waloos ;)
Nie specjalnie
Juz poprawiam

Zastapił bym to zwykłym l-padem i w ten sposób "wymodelowal" charakterystykę

Próbowałem się bawić różnymi rowiązaniami, problem jest taki że na 2kHz jest mocna górka a dalej w stronę wyższych f dołek. Zobacz stronę wcześniej, wrzuciłem fotke z pomiaru bez filtra. Jak się już doda filtr i obniży tą górkę to automatycznie okolice 3-6kHz są też nisko, l-pad obniżył by całość, a wymagane jest jedynie wyciszenie zakresu ponad 6kHz, próbowałem pojedynczego rezystora za filtrem, przed filtrem, ale jedynie ten RC dał w miarę płaską charke. Raven stosował takie układy w swoich projektach, Yoshi też gdzieś o tym pisał, więc nie widzę powodu dla którego byłoby to bardzo złe. Ale fakt faktem, w odsłuchu można by sprawzić inne rozwiązania jak choćby pułapkę RLC, której ja w ogóle nie symulowałem.

Miałem tą wysokotonówkę i ta górka też u mnie występowała przy 2k. Trzeba iść na kompromis i wybrać nie po charce ale na słuch.

Taka pułapkę musiałem dac na dynaudio bo działo sie to samo (fabrycznie sa dwie)
I klasyczny L-pad tez nie pomógł

Ale spróbuj L-pada dobierając rożnie wartosci

Ten dołek to pewnie montaz wysokotonowki

Ale spróbuj L-pada dobierając rożnie wartosci

Już próbowałem, zawsze było jakoś krzywo, tzn charka wznosiła się, jak już ogarnąłem wznoszenie się to obniżały się okolice 3kHz, chyba też zgranie fazowe lekko się psuło bo robiła się na charce wypadkowej dziura przy 3kHz. Nie twierdzę, że się tego zrobić l-padem nie da, ale sprawiało mi to problem więc wybrałem takie rozwiązanie.
Poza tym ja dałem tylko zamysł, reszta i tak należy do autora. Ja nie twierdzę, że to jest ok zwrotka i że ona zagra poprawnie, dlatego pisałem żeby ktoś inny się za to zabrał.

Zwrotka wygląda dobrze, faza się bardzo dobrze dodaje, ja bym się skusił na odsłuch tego ;).

Panowie - każda cewka ma jakąś rezystancję. Czy brać ją pod uwagę, czy raczej nie zawracać sobie nią głowy? Np drutowa cewka z Polinka 3,7mH ma 5,05ohm przy średnicy drutu 0,4mm. Wpisać w wartość cewki czy nie?

Oczywiście, że rezystancję cewki bierzesz pod uwagę.
Cewka dla midwoofera powinna mieć jednak rezystancję poniżej 0,5R. Ta rezystancja zmienia Qte, a więc i Qtc tandemu głośnik + obudowa.
Dla wysokiego powinna mieć taką jak wyjdzie z symulacji. Rezystancja cewki równoległej do średniaka dość mocno wpływa na dobroć filtra, zmieniając także fazę :)

Do symulacji użyłem wartości
3,7mH - 410mOhm
190uH - 440mOhm

Coś mi się strona z polinka nie chce załadować żeby podać Ci konkretne cewki, ale 3.7 to rdzeniowa 1mm2, a 190 to jakaś powietrzna z drutu 0,5mm albo 0.63 z tego co pamiętam.

- - - - - aktualizacja - - - - -

równoległej do średniaka dość mocno wpływa na dobroć filtra,

wpisywałem tam wartości od chyba 380 do 450mOhm i na symulacji wiele to nie zmieniało

Głupie pytanie. Jak się obraca (stawia) elementy w projekcie zwrotnic - jak np. dodaję rezystor to mam go w poziomie - chcę żeby był w pionie ale za nic nie udaje mi się tego dokonać.

______

Dobra wiem już. Ja dawałem na zastosuj i nic. A trzeba było dać po prostu OK.

Ostatnia edycja:
Powrót