• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

W.STX.10.2.400.8.F.S.MC jakiego B-R użyć

Reakcji
0
Witam,
chcę zbudować sobie subwoofer do pokoju. Zdecydowałem sie na ten głośnik W.STX.10.2.400.8.F.S.MC. Po obliczeniu w WinISD wyszło mi że, obudowa powinna mieć 40,7L i być strojona na 38,07Hz. B-R ma wynosić 8,2cm (średnica) i 20,4cm (długość). Czy mógłby ktoś powiedzieć czy wszystko dobrze obliczyłem? Skąd wziąć B-R o takich rozmiarach dość niedużym kosztem? Czy ten głośnik nada się do budowy dobrego subwoofer'a? Subwoofer chciałbym żeby miał wymiary wew. 45x38x25cm.
Pozdrawiam

Czytałem. Chciałem głównie, żeby ktoś pomógł mi w wyborze odpowiedniego B-R'a, bo tunelu o takich rozmiarach nie znalazłem. Pojemność wyjdzie 42,75L(dodałem trochę na głośnik i elektronikę)

Tak pomyślałem, 18mm. Wiem, że będą jeszcze większe. Frezarki niestety nie mam, ale mój wujek ma jakąś specjalną szynę do wiertarki i frezy, tak żeby zrobić wgłębienia.

w przypadku 10" jest najwiekszy problem z tunelami
jedne za male, inne za duze i sie nie mieszcza w obudowie

To zaproponowałbyś jakiś dobry głośnik niskotonowy? Ma grać w pokoju 3,60x3,5 m, ale lubię przy muzyce nawet zbyt duży bas. Ogólnie na budowę subwoofer'a mogę przeznaczyć 400zł. Panel chcę zbudować samemu.

Ostatnia edycja:
Dlaczego nagle zmieniasz glosnik? Nie mialem tylko czasu na szukanie...
Albo robisz maly tani tunel i godzisz sie na ryzyko swistow powietrza
Albo kombinujesz z rynna (niewiele wieksza srednica)
Albo zostaje zbyt drogi 90mm polinkowy tunel (10cm juz sie nie zmiesci na dlugosci)

Chyba ze szczelinowy?

A możnaby zrobić 2 mniejsze B-R zamiast 1 dużego? Jeżeli odpowiedź brzmi nie, to zdecydowałbym się na szczelinowy, ale jakich rozmiarów powinien on być?

Mozna. Chyba tutaj dobrze trafiles. Sprawdz dlugosc tuneli o srednicy 57-58mm (teraz nie mam dostepu do kompa)

o zupelnie co innego mi chodzilo :D
ale fakt - nie napisalem do konca. chyba sztuka mi sie konczyla w pracy...

http://allegro.pl/rura-bass-reflex-br-6-tunel-wylot-fakt-hurt-i3439383973.html
jednak nadal za mala srednica do osiagniecia optimum.
przy uzyciu 2 tuneli wychodzi dlugosc 27cm, wiec musisz i tak uzyc 4szt. po ich skroceniu zwiekszy sie srednica - moze do 58-60mm (zmierze pozniej - gdzies go mam) wiec znowu sie zwiekszy dlugosc do nawet 30cm.
wiec teraz pojawia sie pytanie - zmiescisz te tunele w obudowie?
tanio nie wyjdzie jak widzisz, ale nadal taniej niz polinkowe "fi100"
jak masz zdolnosci manualne i czujesz sie na silach to najtaniej wyjdzie zrobic szczelinowy
problem z takim tunelem to jego przestrajanie

Tak jak bym chciał tunele się nie zmieszczą ;/. Napisałem do sprzedawcy czy posiada inne tunele o większej średnicy. Ogólnie chciałem żeby subwoofer wyglądał tak: . Wydaje mi się, że dałbym radę zrobić ten szczelinowy, choć może być trudno :). Jakich by musiał być rozmiarów?

wymiary sie dobierze

problem w tym ze musialbys dokladnie obliczyc pojemnosc skrzynki i utrzymac dokladne wymiary tunelu (np jakis dystans)
inaczej strojenie moze sie rozjechac

W sumie masz rację. Tylko skąd wziąć o B-R o takich rozmiarach ;/

---------- Post dodany o 00:06 ---------- Poprzedni post o 00:01 ----------

a taki: śr. 76mm i 155mm dł. ?

hd-18 / br-18?
trzeba by nadal dac 2 laczone w szeregu
w sumie to najtansza opcja chyba
jak nie dasz mu za duzo mocy to moze bedzie cisza

A które rozwiązanie byłoby lepsze: śr. 76mm i 155mm dł. czy śr. 90mm i 84mm? Oczywiście oba łączone szeregowo.

---------- Post dodany o 00:45 ---------- Poprzedni post o 00:27 ----------

Znalazłem jeszcze 2 bassreflex'y: śr. 76mm i dł. 158 mm oraz śr. 71mm i dł. 200mm

zwroc uwage na to ze im wieksza srednica tym dluzszy musi byc tunel

dawaj linki do tych tuneli - te "kanciate" odpadaja

Powrót